dini bilim ile ispatlama saflığı

entry2 galeri0
    2.
  1. ispatlamaya çalışanlar var tabi ama saflık mıdır? değil.
    (bkz: eksini verdim canım kardeşim)
    1 ...
  2. 1.
  3. anlatacaklaım tamamen kurgusaldır...

    ilkçağlarda din veya tanrı evrenin her yerinde idir. yağmurda idi. fırtınada idi. şimşekte idi. tanrı kızdığında şimşekler çakar, rahmete geldiğinde yağmur yağdırırdı. tabi bunu böyle söyleyenler dönemin büyük bilginleri , yaşlıları idi.
    yani bilim insanı sayılanlardı.

    durum böyle iken bilim eşittir metafizik idi. çünkü bilimi anlama gayreti insanları büyük bir acizliğe götüryordu ve bu bilinmez doğa durumlarını büyük bir güce yükleme gayretine giriyorlardı. ancak insan doğasını en belalı ve bir o kadarda yararlı yanı olan merak ile doğa olayları çözülmeye başlayınca artık din gittikçe gerilere düşme hatta yanlışlanabilmeye başladı. böyle olunca da din artık kendi evrimini geçiriyor ve tanrı sayısında kontenjanlarını kısarak otoritesini korumaya çalışıyordu.

    gün geldi artık tek tanrı ile herşey açıklanmaya çalışıldı. tanrı , allah , yehova , uçan spagetti canavarı vs vs.. bunlar kudret sahibidir herşeyi yapar ancak ancak ancak o dünyayı yaratmış ve elini eteğini çekmiştir. o ahir zamannı bekler safsataları başladı. çünkü artık fizik onu yalanlıyordu. ve artık din ile bilim savaş halinde idi.

    dini veya metafiziği deniz , bilimide kumsal olarak düşündüğümüz zaman dinin sınırı belli değildir haddini bilmez. sürekli gelgitlerle kumsala saldırır. ve artık din elini eteğini fizikten kimyadan hele hele biyolojiden çekmeye başlayınca ( darwin haddini bildirince) dincilerin imdadına kuantum teorisi gibi fiziksel olarak bile paradokslarla dolu olan bir teoriye sığınılmaya başlandı. ( herhalde en meşhur paradoks saniyede 300000 km hızla gidilirse olabileceklerdir)

    tabi burada din boş durur mu. hemen aslında evrenin oluşumunda bir hiçlikler velvelesi olduğu burada bu yokluktan koca bir evrenin yaratılması için yoğun bir enerjiye bir itim kuvvetine gerek duyulduğu söylenmeye başlandı. tabi burada bu yokluktaki bir veya bu büyük enerji denen şey aslında ne oluyor derseniz derhal cevabı alırsınız: TANRI. peki hangi tanrı? hristiyanlar kendi tanrısını müslümanlar kendi tanrısını zekiler uçan spagetti canavarını bense tanrı pan olduğunu söylüyorum ( aslında zeus ta olabilir).

    bunca kere din alt edilmesine rağmen din yine kılıf değiştirp piyasaya kendini tekrardan sunmaktan asla bıkmadı. ancak düşman olarak gördüğü bilimi kullanamadan bir hiç olduğunu görünce artık bilimsel gerçeklerii yalanlamakla uğraşmak yerine bilimden nema sağlamaya çalıştı. eee deniz ya haddini bilmez ki metafizik...

    din toplumsal bir obsesif takıntıdır...
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük