dine ihtiyaç yoktur

entry17 galeri0
    1.
  1. dine ihtiyaç vardır.
    ahlak denen şey din ile bağlantılıdır.
    ahlak olmadan toplum en vahşi yaratıktan daha vahşidir.
    (bkz: adolf hitler)

    edit: sitede ne kadar bol ateist olduğunu anlamamı sağladınız.
    teşekkürler. Benim düşüncelere saygım var ve entryde hakaret yok.
    ne lan bu kadar eksi *

    edit2: şu an tam tersini düşünüyorum, din ahlak kurallarının kitaplaştırılmış halidir, var olmayandır, ahanda didnden çıktım iyi mi...
    5 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. hoşgörü gerektiren bi çeşit tespittir. keşke az da argümanla desteklenseydi de buralar hep entry dolsaydı dediğimdir. he kişisel düşüncem odur ki; din tuttuğumuz futbol takımı gibidir. küçükkene birilerinin yönlendimesiyle bir takımı tutarız ve o ömür boyu devam eder. çok nadir görülür birinin takım değiştirdiği veya takım tutmayı bıraktığı. şu da vardır ki takım tutmak iyidir, çok fanatik olmasanız da tutunuz zararı yoktur.
    0 ...
  5. 4.
  6. aslında 20. yy. gerçeğidir. aksine 21. yy da bu mutlak ve modernist anlayış sorgulanmaktadır.

    not: bence de yoktur o ayrı.
    3 ...
  7. 5.
  8. 19. yy gerçeğidir aslında. aradan iki century, iki yüzyıl geçti ve hala bazı saksı beyinliler bu gerçeği idrak edemiyor.
    3 ...
  9. 6.
  10. dine gerek yoktur. kurallara da. sadece inanmak isteyen inanir. inanmanin ismi yada mezhebi yoktur, gonulden inanana. ister allah deyin, ister tanri isterseniz 'o' deyin, o'nun kendini tanitma gibi bir derdi olamaz. gokten kitap indirip, insanlara cenneti, tuccar gibi 2 namazla kiralayacak kadar basit degil. o cozulemez. o dogadir, doganin isleyisidir. taslarla dosenmis yolun ortasindan kendiliginden cikan papatya gibidir.
    din insanlarin uydurdugu, caresizlerin kendini avuttugu, dunyada haksizliga ugramis zavallilarin guvencesidir. fakat yaratici guc, kendini ne kanitlamak zorunda ne de kendini kitaplarla anlatip egoist gorunme derdindedir.
    1 ...
  11. 7.
  12. komünizm söylemi değildir. rönesans ve reform hareketleri temelinde fransız devrimi ile şahlanmış bir burjuva söylemdir.
    0 ...
  13. 8.
  14. kişiye göre değişen hededir. kimi ihtiyaç duyar, kiminin umrunda olmaz...
    da amk ne sik yemeye inananı inanmayana saldırır, inanmayanı inananla alay eder falan.
    sevgili inanan; cehenennemde inanmayanın günahını sen çekmeyeceksin.
    sevgili inanmayan; caminin minaresi, kilisenin çanı, hahamın cübbesi götüne mi giriyo sanane amk?
    insanları bi özgür bırakın, bi uğraşmayın yahu.
    0 ...
  15. 9.
  16. Her ne kadar inanmasam da, aslında vardır. insanları bir arada tutmak için gereklidir. insanın bir vicdanı vardır ve kendine bazı şeylerde hakim olur ama bazı durumlarda dinin el atması gereklidir olaya. insana demelidir bunu yaparsan dünyada bu zararın olur şunu kaybedersin, diğer dünyada cezasını çekersin gibisinden.
    Dünya inanan ve inanmayanlarla güzel.
    0 ...
  17. 10.
  18. ilk übermensch dünyaya ayak bastığında kabul edilebilecek gerçektir. günümüz insanı buna hazır değildir.

    (bkz: din olmazsa kaos olur)

    edit: (bkz: bakınız özelliğinin amacı)
    1 ...
  19. 11.
  20. din olmasa vurur, öldürürüm diyen insanlar ortada olduğu sürece karşı çıkılabilecek önerme. insanlar bilinçlenip, iyi olmak için iyi olmaya başladıklarında dünyamızda yer bulabilecek düşünce.
    0 ...
  21. 12.
  22. ateist olmama ragmen karsi ciktigim onermedir. din olgusu bir veya daha fazla tanriya tapinma durumudur. caglar boyu insanlar mantiksal acidan aciklayamadigi olaylari dine dayandirmislardir,boylece de vicdanlarini rahatlatmislardir. en basitinden antik yunan kulturunden ornek verecek olursak (ki cok tanrili bir dini yapiya sahipdirler) ; her turlu fiziksel olgunun bir tanrisi vardir, tarimdan tutunda sexe kadar. gunumuzde tum dinler tek tanrili olsada hepsinin kokeni mitolojidir. (bu gorusume karsi cikanlar olabilir saygi duyarim.) insanin yaratilisina bakacak olursak; kuran da soyle der: "biz insani alak(kil, camur)tan yarattik." gelin bir de yunan mitolojisine bakalim. insanin yaratilis mitosu incelendiginde zeusun ilk insan'i kilden yarrattigi gorulmektedir. lafi fazla uzatmadan sonuca baglamak gerekirse,hangi cagda olursa olsun din bir ihtiyactir ve oyle kalacaktir. insanlar sonsuza kadar mantik disi seyleri din ile aciklamaya devam edecektir, bilim ne kadar ilerlerse ilerlesin...
    1 ...
  23. 13.
  24. din ihtiyaç duyulan bir araç değil bir olgudur. dinin ihtiyaç olması için onun kullanılan bir şey olması gerekirdi ama olgu olduğu için yaşanmış ve yaşanan bir şeydir.

    "inanca ihtiyaç yoktur" deseydin belki o zaman ezberci bir kemalist olduğunu bu kadar belli etmezdin beybi. bys.
    2 ...
  25. 14.
  26. Sırat köprüsünde görüşeceğiz cümlesini aklıma getirdi bir an.
    0 ...
  27. 15.
  28. vicdanı duyguları olan, insani değerlere sahip kişilerin dine ihtiyacı yoktur. dinin şart koştuğu herşey egoları bastırmaya yöneliktir. bir insana yardım etmek için zekata ihtiyaç yoktur. lakin birçok dürzünün göt korkusuna ihtiyacı vardır bunu yapması için. vicdani duygulardan mahrum 5 para etmezdir halbuki. sadece tek bir örnekti bu.
    0 ...
  29. 16.
  30. islam dininin temeli allah ve kul ilişkisine dayanır. güzel ahlak bu ilişkinin bir aracıdır, amacı değil. insanlar allah'a ibadet edip allah'ın ilahi sıfatlarına ayna olmak için yaratılmıştır kuran'a göre.

    yani din olmadan da iyi ahlaklı olunabilir söylemi ile islam'ın asıl mesajını pas geçmek saçmalıktan başka bir şey olmuyor bu durumda. dünya zaten kulluğun ve ibadetin yaşanması için yaratılmıştır islam dinine göre. insanın varoluş amacı kulluktur, ilahi sıfatlara aynalıktır.

    siz yine iyi ahlaklı olmaya devam edin ne diyeyim, allah affetsin. hiçbir iyi iş karşılıksız kalmaz islam'a göre, çünkü bu allah'ın adaletine terstir. "ahirette boynuzsuz koçun hakkı dahi boynuzlu koçtan alınacaktır." (hadis-i şerif, buhari)

    ama inkar edip islam ile mücadele etmek kafirliktir, bu halde en kötü safa dahil olursunuz. kafir örten demektir. islam'ın mesajını örtmek için mücadele edenler de kafirdir malesef.

    islam en mükemmel şekilde varoluş amacını açıklar ve insana anlam kazandırır. bunu da islam'dan başka hiçbir şey yapamaz kesinlikle. bazılarınıza kötü ya da saçma gibi görünen detaylar zaten bu dünyanın formu gereğidir ve dünyanın temelini oluşturur. allah içkiyi yasaklar, domuz etini yasaklar. bunun tek nedeni onun isteklerini kabul edip ilahi sıfatlarına ayna olabilmektir. allah ister ve kullar yerine getirir. ne istediği değil, yerine getirilip getirilmemesidir önemli olan, kulluktur yani, allah'ın ilahi sıfatlarını tanımak, ayna olmaktır. gazali "bu dünya daha mükemmel şekilde yaratılamazdı." demiştir. çünkü başka formda olsaydı zaten o halde o şey "dünya" olmazdı. tüm insanlar şüphesiz iman etseydi, tüm ilahi sıfatlar da bu şekilde tecelli etmezdi. şuphe edenler allah'ın mümin sıfatına aynalık ediyor. inkar edip islam'la mücadele edenler, allah'ın kahhar sıfatına aynalık ediyorlar. acı çekenler allah'ın merhametli sıfatına aynalık ediyorlar. zulüm edenler allah'ın adil sıfatına aynalık ediyor ve edecekler. bunun üzerinde çokça düşünmek lazım. zaman izafidir einstein'a göre bilirsiniz. sonsuz bir boyuta göre size belki bir an gibi gelecek bir dünya hayatında ayrıntıların niçinine takılmadan allah'ın yüce hikmetini anlamaya çalışmak lazım. şu postmodern zamanın içi boş bilgi kirliliğinde belki bu çok zor olur ama allah'tan yardım isteyerek bunu dilerseniz kuran size ilham verecektir diye düşünüyorum. postmodern ögretiye göre bu masum bir fantezidir ama siz bunu aşıp bir kez içinizden ve içten "allah'ım" dediğiniz anda zaten ilk cevabı kalbinizde alacaksınız sanıyorum. fantastik değil, gerçekliğin bile ötesinde tatmin edici bir cevap olabilir bu. selametle.
    0 ...
  31. 17.
  32. ayyhhh azraille göz göze gelmekle bitecek bir durum . (bkz: Eşhedüenla ilahe ilallah ve eşhedüenne muhammeden abdühü ve rasüluh)
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük