cogu insanin ifade etigi birseydir. yapilan bir ibadet yada olay da ^hocam bunun sebebi nedir? ^ niye sorudugunuzda ne merak ediyorsun sebebini gibisinden bir cevap alinir. o zaman anlariz ki yapilan ibadet buyuk ihtimale sadece cennete gitmek icin yapiliyordur.
karıştırılan bir kavramdır. dinde mantık aranmalıdır. yani din bir bütün olarak tutarlılık içermelidir. mantık dediğin nesnel gerçekliğin kendisiyse, bu hem senin kavram kargaşası yaşadığını, hem de aradığını bulamayacağını gösterir.
örneğin; cennet sonsuzmuş ne kadar mantıksız diyemezsin. allah a inandığında cennetin sonsuza kadar var olabileceğini kabul etmişsin demektir.
ama mesela bir din hem insanların doğumlarıyla birlikte günahkar olduklarını, hem de tanrı nın sonsuz merhamet sahibi olduğunu söylüyorsa burada bir mantıksızlık * vardır.
mesela zekatin nedenini sorunca guzelce ifade eden . orucun nedenini sorunca guzelce ifade eden ama turbanin nedeni sorunca sinirlenip sadece oyle de ondan diyen insanlar icin dogru olan onermedir.
din insanların üzerinde uçan bir kavram değildir.önce insanlar dinleri sonra dinler insanları yönetir olmuştur.eğer insan denen varlık kendini mantıklı hissediyorsa o zaman din de mantıklıdır.insan mantığına uymayan hakikaten mantıksız olan dinler değil, cemaatlerdir.sorunda oradadır zaten.
eğer inandığınız şeylerin aksi ispatlanmışsa bunda bir ibnelik vardır. son din'in kitabında sık geçen bir cümle için; (bkz: düşünmek)
dinde mantık aranmalıdır. zaten din insanın bulamadığı sorulara verdiği cevaptır. bunda matık aramayan zihniyetler tez vakitte boğaz köprüsünden atlamalıdır.
genellikle türk insanlarına mahsus bir davranıştır. dinde mantık olmasa her yıl onbinlerce hristiyan müslümanlığı seçmezdi. bu da dinimizin mantıklı ve tutarlı olduğunu ve de müslüman olmayanların mantıklarını kullanarak dinimizi seçtiğini gösterir.
yorumlayarak sacmalıkların oldugunu düşünmemeniz için soylenmiş söztür. bi başka anlatımla mantıksız bişey bulupda sorguladığınızda aldığınız cevaptır da diyebiliriz.
birincisi, kişi sebep/mantık aramadan ibadet etmektedir ki bu saçmadır kişide bir sorun vardır. kafası çalışan her insan mantığına göre hareket eder. mantık olarak tanrı'yı memnun etmek ve buna istinaden fayda göreceği, karşılığını alacağı benimsenmiştir ki dini de zaten böyle der.
ikinci anlamı, kişi dinde mantık aramıyordur çünkü din diye bir kavramın olamayacağını düşünüyordur. burda kişi için söz konusu olan tanrıya inanıp inanmamak değildir.
(bkz: agnostisizm)
yanlıştır. çünkü çok anlaşılabilir olmasa da dinin içeriğindeki şeylerde de mantık vardır. öğreti düzeyinde olan bu mantığın anlaşılması ya da sindirilmesi çok da kolay olmadığı için çoğu bünyede hazımsızlık yapmaktadır ve din, mantık dışı olmakla suçlanmaktadır. özellikle de islam bu suçlamayla karşılaşmaktadır; zira hristiyanlık ve yahudilik böyle şeylerle hiç karşılaşmamaktadır. ilginçtir.
inanç sisteminin özünü kavrayamamanın sonucu olan düşünce biçimidir. Din vardır tamamen mantıksızlık üzerine kuruludur, din vardır sadece mantıktan oluşur. Seçim sizin.
dinden kasıt islamiyet ise; islammiyetin çözmediği tek bir sorun bile yoktur (kutuplarda namaz ve oruç dahil). ayrıca bu konuya şöyle açıklık getirilegelmiştir:
"islamiyette aklın ermediği şeyler çoktur, ama selim (yani hep doğruyu bilen) akla aykırı hiçbir şey yoktur!"
cemaatlerde sıklıkla yaşanılan durumdur. çünkü kişi düşünmeye başlayıp gerçekten islamı araştırırsa, cemaatin sahtekarlığı ortaya çıkacak (örtbas etmesi kolaydır), daha da önemlisi cemaatteki kişilerin de aklını çelecek, kısa zamanda insanlar koyunluktan çıkacak.
düşünmezsen koyun olursun, güdülmen kolay olur, yağlı ballı ekmekle beslenirsin cemaate ait mekanlarda.
düşünürsen, ayağın kaymıştır denir, beyin yıkamanın farklı modu kullanılarak kazanmaya çalışırlar. (sen diğerlerinden farklısın gazları, biraz hak vererek biraz da ama şurası da böyle değil diyerek. üste bi de kademen yükseltildi mi tav olabilirsin). bu kar etmezse cemaatten dışlanırsın. soranlara "ayağı kaymış onun" denir.
günümüzde cemaatler geneli * islamın önüne ket koyar, dinde bir şey varsa bunu cemaatine gütme amacıyla kullanır. alternatif yolu göstermez. böylece kişi dinde serbest olan bir şeyi yapan kişiyi kafirlikle suçlayacak, kendi cemaatinin yaşayışını islam olarak belleyecektir.
islamın önüne ket koyma olayı m.s. 1200'lü yıllarda doruk noktaya ulaşmış, filozoflar kafirlikle suçlanmış, felsefe yapanlar kafir addedilmişlerdir. sonrasında bu durum ortadan kalkmış lakin etkisini cemaatler bazında göstermeye devam etmiştir. günümüzde de böyledir.
doğru olan şeydir. dinin dogmatikliğinden dolayı sorgulama yapılamaz. kişi iman eder ya da etmez. bu kadar basit. bir insanın topraktan yaratılışı, peygamberlere vahiy gelişi, isa mesih'in babasız doğuşu, islam peygamberinin ay'ı yarması, vs. bunları mantıkla açıklamak mümkün değildir. tanrı zaten insan aklının alamayacağı kadar yüce bir varlık olduğunu söylemekteyken dini inanışlarda mantık aramak boşunadır.