kiminin takiyesi, kiminin fesi, kiminin şapkası, kiminin sığınağı, kiminin parası, kiminin iktidarı, kiminin yalan ve dolanı, kiminin ilah gibi gerçeği, kiminin gerçek aşkı, kiminin isyan sebebi, ilahsızlık ve inançsızlığı, kiminin hayatının gerçek anlamı; ama illaki birileri için bir şeyin anlamı! bir şeye mensup olmanın dayanlımaz hafifliği; yoksa dayanılmaz ağırlığı mı demeliyim?
***
içini dolduramadığımız her şey bize zarar verir. bunlardan biri de dindarlıktır: inanç kavramlarını yüzyıllardan bize ulaştığı şekilde, haa biraz deforme ve inananlarca reforme olmuş hali ile yaşamakta ve kanıksamaktayız. günah ve sevaplarımızı belirlemiş, aldığımız nefesin hesabını sormaya meyletmiş, kuralları semavi-doğa-mitolojik kahramanlar; vslerce belletilmiş, attığımız adımı ona göre uyarlamışız; yani ölmüşüzde ağlayanımız yokmuş masalının tadında!
hayatın anlamını ve felsefesini sorgulamak ve anlamak için en büyük engeldir kanımca. haa, adam gibi araştırır, hümanizm tarafından bir kuple alır, hayatımıza ona göre uyarlarız, fanatizm oluşturmayız, içimizde pragmatik açılımları da yaparız; bak ona eyvallah!
(bkz: Demagoji); halkın isteklerine, önyargılarına ve korkularına dayalı olarak yapılan siyaset ve destek arayışıdır.
Yunanca (bkz: demos) (halk) ve (bkz: agogos) (liderlik yapmak) kelimelerinin birleşiminden türemiştir.
Genellikle üstün bir hitabet ve propaganda yeteneği gerektirir.
Çoğunlukla (bkz: dindarlık), (bkz: milliyetçilik) gibi (bkz: popüler kavramları) kullanarak ve bunlara bağlılığı sömürerek yapılır.
kaz gelecek yerden tavuk esirgenmezdir bana göre. sen bu dünyada iyi şeyler yap, amaaa!! diğer tarafta mükafat var! samimiyetsizliğin göstergesidir dindarlık, ben ateşten korktuğum için kötülük yapmıyorsam iyi biri değil, hem kötü hem korkak biriyim demektir bu.
not: müslümanım, hatta şimdi boy abdesti almaya gidiyorum. ama dediğim gibi din bana garip geliyor, eleştirmiyorum inanıyorum ama "neden" sorusunu soruyorum sürekli.
bir sürü günah işledikten sonra vicdanını rahatlatmak için bürünülen haldır. gerçek anlamından çok uzaklaşmış ve içi boşaltılmış bir kavramdan ibarettir.
Türkiye de kimin ne için neyin etkisiyle dahil olmak istediği , samimi olup olmadığı , misyon olarak görüp herkese sırf bu yüzden güler yüz takınıp siyasetine alet edip edemeyeceği bilinmeyen insanı kuşkular içinde bırakan olgu.
kişinin inandığı dinin gereklerini eksiksiz, önemseyerek yerine getirmeye çalışması. şimdi açılın tespit yapacağım bence dindarlıkta iki önemli etken var biri yaş diğeri gelir düzeyi. yaşlı ve gelirin düşükse dindar olmaman için hiçbir sebep yok ve büyük ihtimalle(%90) dindarsındır. bu durum sırf türkiye'ye özgü de değil dünyada böyle. tam tersi genç ve yüksek gelirli isen dindar olma ihtimalin baya az. şimdi düşününce aslında eğitim düzeyi de önemli bir etmenmiş neyse o da başka zaman.
kısaca hipotez şu; yaş artınca dindarlık artarken gelir düzeyi artınca dindarlık azalır. dindarlığı arttıran yoksunluktur diyebiliriz gençliğin veya paranın yoksunluğu.
din penis gibidir. Ona sahip olmakta utanilacak ya da yanlis bir sey yok. Ama olur olmaz yerde gundeme getirmek, her meseleyi ona indirgemek ve baskalarinin gozunun onune surekli sokmaya calismak hastaliktir. Kendi ozelinizde isterseniz cikolataya tapin, umrumda degil. Ama sonra bigbang kuranda yaziyordu falan derseniz kalp kirici olabiliyorum.
tamamen beyinin fonksiyonlarını yerine getirememesinden kaynaklı gerizekalılık oluşumu ile dahil olunan grup gibi bir şey. içeride ayin falan yapıyorlar diyorlar kızlı erkekli bilemedik valla.
dindarlık kişinin dini konularda daha hassas olması ve yaşantısını çoğunlukla dinine göre düzenlemesidir. din veya inanç kavramı yalnızca kişiyi ilgilendirir. dindarlığı başkalarını dine teşvik etmek olarak algılayamayız. bir insanın dindar olması din konusunda çok bilgili olduğu anlamına da gelmez. hayatındaki pek çok şeyi dine göre düzenlese de dine çok uymayan tutumları da olabilir. ama bu dinine olan bağlılığını ve hassasiyetini yani dindarlığını değiştirmez. doğrusunu öğrendiği zaman düzeltmesi yeterlidir.
neden iyi bir şey olduğu anlaşılamayan şey. hayatını ilkel 6. yüzyıl kurallarına göre düzenlemeye çalışıyorsun, arapça bir şeyler sayıklıyor da bu niye iyi bir şey? namaz kılıyormuş, oruç tutuyormuş, hacca gidiyormuş bunlar neden iyi şeyler, neye yararlar? bir de üstüne sıradan bir biçimde yaşayanları dinsizlikle suçlayıp saldırmak, hakkını yemek var.