dinine bakıp başkalarına karışmayan insanlarla şerefsizler arasındaki farklardır.
Dindarlar ;
- Dürüsttürler.
- Dinlerinin emirlerine uyup bunun için başkalarına baskı yapmazlar, diğerlerine saygılı bir şekilde dinlerine inanır ve ibadet ederler.
- Gösteriş için ibadet etmez, birine yardım ettiyse bunu kimseye söylemez çünkü dini bunları yasaklamıştır.
- Ekmek parasını alnının teriyle kazanır ve kendinden daha kötü durumda olanları düşünüp haline şükreder ve hatta kendinden kötü durumdakilere elinden geldiğince yardım eder ekmeğini paylaşır.
Dinciler ;
- Aşırı yalancıdırlar.
- Dinin kurallarını nasıl işlerine geliyorsa öyle yorumlarlar.
- Ne zaman kalabalık görseler hemen kuran okuyup namaz kılası gelir bunların. Bunları yapmasalar bile birine nasıl yardım ettiğini anlatır ve namaz kıldıklarını hatta kuran okuyabildiklerini ima eden sözler kullanırlar.
- muhammedin çok fakir olduğunu hatta en faziletli şeyin fakirlik olduğunu anlatmalarına karşın kendileri genelde (%99.9) zengindir. insanları din iman diyerek ayakta siker arkadan parayı yürütürler.
Dinci dini kendi çıkarları doğrultusunda kullanır amacı allaha kulluk etmek değil dünya malının ve her türlü sapkınlığın tadını çıkartmaktır. Dindar insan ise gerçekten Allah korkusu olan attığı her adıma dikkat eden sadece kendini değil herkesi düşünen merhametli ve hoşgörülü kişidir. Tabi dindar insanı betimleyecek bir sürü güzel sıfat var ben olabildiğince yüzeysel anlatmaya çalışıyorum. Dindar insan sadece müslümanları değil bütün insanları sever ve düşünür buraya dikkat edelim !!!
islam dini üzerinden yorumladım konuyu ancak hristiyanlardanda dinci olanları ve dindar olanları var onları ayrıyetten anlatmayacağım konu uzamasın. islam dini üzerinden yorumlamak bize daha faydalı olacaktır dinci ve dindar farkını iyi ayırt etmek lazım.
dindar: dini görev ve yükümlülükleri yerine getirir. araştırır, okur, öğrenir.
dinci: dinle ilgili kendisi bir bilgi öğrenmek yerine duyduğu herşeye inanır, sorgulamaz, yobazdır. asıl amacı bilmez. dindar kişiye göre daha katı görüşlü ve cahildir. bilmediği şeyleri de sonuna kadar savunur.