Önce bir bkz verip şerh düşelim. (bkz: Her dindarı dinci ilan eden zihniyet.)
Ve konuya dalalım.
Dinime küfreden müslüman olsa. Her dindar bireyi " dinci " ilan eden zihniyetin hezeyanıdır. Dinci gibi ucube bir tanım ortaya atıp dindarları aşağılamanın yeni bir yoludur. Kendisine cevap veren ya da ortaya argüman koyabilen her dindarı " dinci " yaftasıyla yaftalayıp ondan sonra da bizim lafımız dindarlara değil dincilere deyip çevir kazı yanmasın moduna geçerler. Bu zihniyet vakti zamanında " kamusal alan " diye ucube bir tanım ortaya attı , yetmedi hizmet alan ve hizmet veren diye bi kavramı diline doladı. Şimdi de dindar diye bir ucube çıkarttı. Bakın bakalım kim kavram kargaşasıyla halkı bölmüş şimdi.
Kimse kendini Allah'ın * sevgili kulu ilan etmez Etmemiştir de. Diyen sahtekarın önde gidenidir. Kaale almayınız.
Ne komunizm islam'dan esinlenmiştir , ne de islam kapitalizmi olduğu gibi kabul eder.
Bir kişinin islam inancı zayıf olabilir ya da hiç olmayabilir. Bu kendi bileceği iştir. Bundan dolayı kişi ne komunist olmakla ne de başka bişeyle itham edilebilir. Her ateist komunist olacak diye bir olgu yoktur. Gelin görün ki halkımız arasında ve şu sözlük ortamında her dindar argümana sahip kişi dinci , akp ci ve Gülen cemaati olmakla yaftalanıyor. Dindarlık AKP ve/veya Gülen cemaatinin tekelinde değildir beyler. Aklınızı başınıza toplayın. Biraz dürüst olun. Ondan sonra ortaya çıkıp her dindar dincidir ve her dinci kendi gibi olmayanı komunist , ulusalcı , ateist , deist , agnostik ilan eder derseniz samimiyetinize inanmam.
Önce çuvaldızı kendinize batırın. Her dindarı gerici , yobaz , şeriatçı , akp li , gülenci vs vs kalıplara sokup ondan sonra bunlar bizi yaftalıyorlar demeyin. inandırıcı ve samimi olmuyor.
-ci eki arkasına eklendiği sözcüğü satış listesine koyar. örneğin güzelim simit, -ci eki ile birlikte satılmaya başlar artık orada menfaat vardır. işte din ve dinci kavramları da böylesi bir ilişkinin ürünüdür. dinci simit yemediği halde onu satmaktan geri durmaz. kendisi gibi olmayan herkesi potasiyel müşteri sınıfına sokar. bütün bu anlattıklarımız dinci ile dini hassasiyetleri olan insanın farklı iki karekter olduğu üzerine kuruludur.
dincilikten başka düşünce ve yaşayış biçiminin olmadığını düşünecek kadar etrafı ezbercilik ve manipülasyonlarla donanmış bireyin genel sanrısı.
şöyle ki, her birey içinde büyüdüğü toplumun kültürel yapısını, düşünce ve davranış biçimini ve -varsa şayet- genel ideolojisini alır. bu durum, kendisine gösterilenden başka bir şey görmemesiyle doğrudan ilişkilidir. ancak her toplumun, gerek konjönktürel, gerek tarihsel, gerekse evrimsel yapısına göre ideolojisi değişebilir. buna göre kişilerin rolleri, içinde bulundukları toplum ya da aile yapısına göre de değişebilir. bu değişkenlik durumu, bir çok farklı düşünce biçimini, kısaca ide'yi ortaya çıkarır. tüm bu faktörlere göre, kişiler deist, agnostik, katolik, müslüman, hıristiyan, ateist gibi daha bir çok kavram ya da inanış yanlısı olabilir.