Şimşek hızında bir düşüncenin gelip gitmesi durumudur.
Tabi ben bunu bir tartışma ortamında duydum. Buraya da aktarmak istedim.
Şahsın sunduğu mantık şuydu ; bu gezegenin oluşmasının ardında illa bir güç aranıyor. Bu kainat kendi kendine var olamaz deniliyor. Ama konu tanrılarına gelince durum tam tersi bir hal alıyor...
Yani bu gezegen kendi kendine var olması imkansızken, tanrılar kendi kendilerine var olmaları pek mümkün.
Eğer tanrı yaratılmadan olabiliyorsa evren neden kendi kendine var olmuş olmasın ?
Bi hayli düşündüm. Ve korkarım bana mantıklı geldi.
gerçekten mantıklı bir çıkarım fakat tanrı dediğimiz kavram mükemmeldir. potansiyel yaratıcı figürü gerek din alimlerince gerek filozoflarca kusursuz tasvir edilmiştir. bunu evrenle karşılaştıramayız. eğer bir tanrı varsa zaten varoluşu tartışılmaz. herşey o'dur. ondan ötesi yoktur. eğer onun varoluşuna bir açıklama getirebiliyorsak o tanrı değildir.
1) tanrı mükemmeldir yani yaratılmamıştır vs vs
2) peki tanrı yaratılmayacak kadar mükemmelse o zaman evren tanrının yanında kusurlu bir yaratım mıdır?
hasiktir evren mükemmel değilmiş. eee hani mükemmeldi? lan hatlar karışıyor hatlar çözün şunları! alooo kedi girmiş bi dk döncem ben sana. mcmklcmsdl...
https://galeri.uludagsozluk.com/r/1063671/+
Bazı arkadaşların bu seviyede ki yorumlarına maruz kaldığımız sorudur. Ulan daha allah varmı yokmu onu bilmiyoruz adam ayetle ispat etmeye çalışıyor.
yaratılmış olsa yaratılan bir tanrıya inanacaktın yani? sorusu sorularak bu sefer onu yaratan kim? diye gelecek sonsuz sorularla eşlk edecek önermedir.eğer yaratılmış bir tanrıya inanıyorsanız bilinki o tanrı değildir.
ateistim ancak bu argümanı hiçbir dinciye karşı kullanmam. neden?
şu anki anlamıyla tanrı sözcüğü kendi içinde kusursuz bir etkenliği taşır zaten. en azından inanan bir kimseye tanrı dendiğinde aklına gelecek imge mutlak güce sahip bir varlıktır. tanrıyı kim doğurdu diye sorduğumuz zaman tanrı kavramının dışına çıkmış oluruz. sorguladığımız şey artık tanrı değildir. (mitolojileri bunun dışında tutuyorum.)
kendi kendisinin sebebi evren dediğimizde ise panteizme varırız ki artık evren dediğimiz içkin bir tanrıdır. merak edenlere spinoza'yı okumalarını tavsiye ederim.
tanrı'nın yanında tanrı'nın yarattığı evren kusurlu mudur diye bir entry yazılan başlıktır.
yaratıcı'nın yarattığı şeylerin kusursuz olmasıyla ''yaratıcı kusursuzluğu'' aynı şeyler değildir. mutlak güçten bahsediyoruz. ben burada allah'tan bahsetmiyorum, yaratıcıdan bahsediyorum. öyle bir mutlak güç ki yaratıcı dediğimiz kavram, belki kendini bile feshedebilir. ayrıca yaratıcı dediğimiz mükemmel varlık evrenin yaratıcısı değildir, var olan her şeyin yaratıcısıdır. ''çoklu evren varmış, demek ki her evrenin ayrı yaratıcısı var'' demeyin her yerde, acayip gülerler.
kusursuz meselesini biraz daha derinden inceleyelim. dünyada kol saati icat ediliyor ve onu icat eden usta gerçekten üstad düzeyinde. onun yaptığı saatin nasıl yapıldığını bilen o. ondan başkasının yapması da imkansız. bu adam saat yapma işinde gerçekten mükemmel. saati yapan o. kol saatinin bir nevi yaratıcısı o. kol saatleri ara sıra duruyor yıllandıkça veya akrep ve yelkovan birbirine takılıyor. o da bozulan saatleri kutusuna koyup, yaptığı tüm saatlerin bozulmasını bekliyor. hepsi bozuluyor ve organize bir operasyonla hepsini tekrar çalışır hale getiriyor. bazıları o kadar eskiden bozulmuş ki paramparça adeta. fakat bizim üstad her saati düzeltiyor. saatler kusurlu ama o kusurun da bir anlamı var. hepsinin o kutuya girmesi gerekiyor. üstad saati yaparken ne zaman bozulacağını da ayarlayıp yapıyor.
yani buradan çıkaracağımız sonuç şudur; yaratıcı, yarattığı şeyleri istese kusursuz yaratabilir. istese insan hiç ölmeyebilir. istese küresel ısınma olmayabilir, savaşlar çıkmayabilir, güneşin enerjisi hiç bitmeyebilir. ama yaratıcı'nın sistemine uygun olanı bu. şimdi yarattığı şeyin kusurlu veya kusursuz olacağını bile ayarlayan bir yaratıcı'yı nasıl yarattığı şeyle kıyaslayabiliriz? bu gerçekten mantıklı mı? yaratıcı kusursuz ve mükemmeldir, yaratılanın ise kusurlu veya kusursuz olması yaratıcı'nın kararıdır.