din

entry1165 galeri103 video1
    86.
  1. insanların kendilerini tatmin etmek için yarattıkları şey.
    1 ...
  2. 85.
  3. tanrı ve kul vardır; -her insan eşittir, dil, renk ve ırk ayrımı yapılamaz-
    tanrıya inanıyorsak bazı dinlere uyan kuraller dahilinde tanrıya yaklaşabileceğimiz safsatalarının sıralandığı ve her insanın tanrı nazarında eşit olduğu bir evrende, tanrının bize verdiği akılla bile varlığını her yerde görebileceğimize rağmen sadece insanların anlamsız biçimde bir şeylere aittlik kavramı için dahil olma arzularıyla sığındıkları kavram.
    0 ...
  4. 84.
  5. inançlar bütünüdür. semavi dinlerde iman esastır. iman etmek gayba dair bir inançtır. islam hiç bir şekilde iman esaslarına doğrudan, beş duyuyla idrak edilebilecek kanıtlar göstermez. kendilerine kitap gönderilmemiş veya kitapla peygamberle yolu kesişmemiş kişilerden de yaratıcıya iman etmeleri beklenir. kanıtı olan bir şeye iman edilemez. kanıtı olan bir şey zaten imtihan unsuru olamaz.

    bir dinin mensuplarının dinlerine vakıf olmamaları dinin gereksizliğinin yada dinin gerçekliğinin değillenmesini ortaya koymaz. türklerin sağlıklı düzeyde matematik bilmemeleri matematiğin saçma sapan ve de gereksiz kurallar bütünü olduğunu ortaya koymadığı gibi. bilakis bu türden iddia sahiplerinin sapla samanı birbirine karıştırmış, yüzeysel çıkarımlarınınn bir örneği olabilir ancak.
    0 ...
  6. 83.
  7. siyasete ve ticarete alet edilmemesi ve içinin boşaltılmaması gereken olgudur.
    1 ...
  8. 82.
  9. Deutsche Industrie Norm (Alman Endüstri Normu).
    0 ...
  10. 81.
  11. psikoz yada "afyon" değildir. "trankilizan" yada "sedatif" desek daha doğru olur. hem de en etkilisi. ha psikoz yapıcı mıdır? çok büyük ihtimal.
    1 ...
  12. 80.
  13. insanların nedense anlamaya çalışmadıkları önlerine konan şeyi kim koymuşsa aldırmadan hemen kabullendikleri düşünce tarzı, hayat içindeki en büyük olgu, maneviyat.
    din insanlara özellikle de bozulan toplumlara "doğru insan" olma yolunda doğru adımlar atılması için gönderilmiştir. bozulan toplumlarda artık insana saygı kalmamıştır. kul hakkı yenmeye başlamıştır. kin, nefret, kıskançlık hat safhaya ulaşıp insanlar birbirlerine zarar vermeye başlamışlardır.
    peki hiç düşündünüz mü hintliler "inek"e taptıkları halde neden onlara bir din inmemiş? ya da uzak doğu da misal çinde, japonyada neden ayrı bir din yok?? bu insanlar birbirlerine olan saygılarını yitirmemişler. öncelikle kendilerine olan saygılarını yitirmemişler. içlerinden kin, nefret, kıskançlık, korku..vb bütün negatif düşünceleri atmaya çalışmışlardır. gururları hat safhadadır. kimseyi kırmazlar en azından kırmamaya çalışırlar. karma felsefesi burdan çıkmıştır ve der ki karma felsefesi "ne ekersen onu biçersin. eğer kötü şeyler yaparsan bunlar gelip seni bulacaktır. bu hayatında olmasa bile bir sonraki hayatında seni bulacaktır." bu insanlar reenkarnasyona inanırlar, ama zaten kur an ı açıp okursanız da kur an da bakara suresinde "biz sizi öldürdük, dirilttik tekrar öldürüp tekrar dirilteceğiz" yazmaktadır. en sonunda da allaha döneceğiniz yazılıdır. yani bir bakıma reenkarnasyon belki de işlemektedir. karma felsefesine geri dönecek olursak, eğer insanlar karma felsefesini gerçekten benimserlerse (ki bu uzak doğunun inandığı bir nevi dindir, bir inanç sistemidir) kimse kimseye kötülük yapmak istemez ve kendisini kin, nefret, kıskançlık, hırs gibi duygulardan arındırmayı öğrenip sonsuz sevgi, sonsuz saygı ve sonsuz hoşgörü boyutuna erişmeye çalışırsa allah a bizi yaradan güce o kadar çabuk ulaşacaktır. uzakdoğudan biraz batıya geldiğimizde uzak değil çok yakınımızda bizim topraklarımızda yaşamış olan mevlana da aynı şeyi vurgulamaktadır. peki işin özü aslında "sonsuz sevgi, sonsuz saygı ve sonsuz hoşgörü" iken insanlar neden din kisvesi adı altında birbirlerini kırmaya çalışırlar?? örtülü örtüsüz diye birbirlerini kırmaya çalışırlar?? ya da inanıp inanmadığı için birbirlerini suçlarlar??
    3 ...
  14. 79.
  15. 78.
  16. allah'ın elçileri olan peygamberler tarafından tanrı adına insanlara öğretilir.

    din, aklın ve bilimin gereğidir.

    din, insanların maddi ve manevi gelişimlerine katkıda bulunacak, mantıklı öneriler dizisidir.

    din, açlığı, adaletsizliği, eşitsizliği, kaosu yok edebilecek, huzur verecek formüllere sahiptir.

    açıklamaları akla ve mantığa, şartları her çağa ve zemine uygundur.

    ve insanların beklentilerine cevap verecek içeriğe sahiptir.

    din kimsenin malı değildir.

    din'i babalarının malı sananlar dinleri eleştirenleri değil, din'i çarpıtanları yola getirmelidir.
    1 ...
  17. 77.
  18. evrensel sistemin gereklilikleri konusunda aşmış insanlar(peygamberler) tarafından insanları uyarmak amacıyla tavsiye edilen yaşam rehberi. (bkz: yol haritası)
    0 ...
  19. 76.
  20. inançtan farklı olduğunu idrak edememiş bünyeler de vardır.
    1 ...
  21. 75.
  22. insanlığın oluşumuna değin değildir din tarihi. yaklaşık 50000 yıl önce yaşamış neanderthal türü dini etkinlik ve metafizik unsurları bulmuştur. yani sapiens sapiens dışında diğer türler bilmezler.
    1 ...
  23. 74.
  24. insanlığın oluşumundan itibaren var olan durumdur. fakat maymun ırkından gelenler pek farkında değildir durumun. bilir bilmez konusurlar.
    1 ...
  25. 73.
  26. bir bakış açısına göre, çıkış itibarı ile dogmatik olmayan inançlar bütünü. çark şöyle döner (örneğimiz şu anda dini bir ritüel olarak addedilen abdest olsun): günde 5 kez elini ayağını yıkamanın iyi bir şey ve gerekli olduğunu düşünen peygamber bunu laftan sözden anlamayan cahil halka abdestin farz olduğunu söyleyerek anlatır. dini oluşturan ve abuk subuk görünen her türlü ikonun ya ortaya çıktığı anda gerekli olan ve temeldeki mantığı da hesaba kattığımızda aslında göründüğünden farklı olan ya da genel bir doğruya işaret eden böyle bir sürecin sonucu olduğunu söylemek mümkündür bu bakış açısına göre.

    aklı mantığı, hali vakti, gücü kuvveti, dengesi dermanı yerinde bir insan soracaktır: bunları insan kendi düşünce süzgecinden geçirip de doğruyu kendisi bulmadığı sürece böyle koyun sürüsü gibi muamele görmek onun ne işine yarar? tabii ki yaramaz, buradan da dinin sadece belirli bir kesime hitap ettiği sonucunu çıkartabilir ve onun psikolojik ferahlama sağlaması da dahil olmak üzere bütün inanan kişiye faydalı olan yanlarını onun asli amacından bağımsız olarak düşünebiliriz. kısacası, aldatılıyorsunuz dindarlar!

    kendi aklı mantığı zekası sezgisi boyu posu ve varsa diğer özellikleriyle abdest almanın iyi bir şey olduğunu keşfeden kişiye dindar denemez; hem kendi inançlarını yaşayıp hem hiçbir anlamı, getirisi ve sairesi olmadığı halde kendini bir dinin mensubu sanmanın derinlerdeki anlamına kuran ı kerim başlığında değindim. bu kişiler kendilerine koydukları sınırı dışavuruyorlar ve şartlanmışlıklarını gösteriyorlar sadece. sonuç olarak, dindar olmak ya saçma ya anlamsızdır.

    bir de olaya masum insanların (gerçi bastırılmışlığa gönüllü birer eziktir hepsi ve bu da bir nevi suç sayılabilir) duygularıyla oynayan din alıcı-üretici-satıcılarına bakalım. bunlardan kimisi gerçekten inanmış ve asıl din tüccarları ile onların oyuncakları arasındaki koordineyi sağlayan tiplerdir ki iki tarafın da kötü yanlarını üzerilerinde toplayarak duruşlarıyla, konuşmalarıyla, ağızlarından düşürmedikleri "allah" lafıyla, aralarındaki dedikodulardan olaylar karşısındaki yorum ve tutumlarına kadar her şeyleriyle başlı başına bir tiksinti sembolüdürler. kimisiyse bütün her şeyin yalan dolandan ibaret olduğunu bilerek limuzininin arkasında (eski çağlara uyarlarsak son model çadırında) çikolata soslu iki güzel hatunla (ya da kurduğu haremiyle) viski içecek (ya da hurma yiyecek) ve bu sırada, aldattığı insanlar aklına bile gelmeyecek.
    0 ...
  27. 72.
  28. insanın insan gibi yaşamasını sağlayandır, hayatı düzene sokandır.
    2 ...
  29. 71.
  30. birleştiricidir, bütünleştiricidir. yahudilik hariç dinde milliyetçilik olmaz. bundan ötürüdür ki doğu illerimizde halkta oluşan terörist eğilimleri sona erdirmek için kullanılmaya başlanmaktadır.

    insanlara tutunacak bir dal uzatmaktadır din olgusu... doğu illerimizde askerlik yapan vatan evlatlarının intihar etmemesi için psikologtan öte hocalar, imamlar kullanılır.

    cahil insanları yönlendirmede kullanılır bazen. bu dinin kötü olduğunu göstermez.

    her şeyden öte bir yaşam tarzıdır.
    2 ...
  31. 70.
  32. uzun vadeli bir yatırım aracı. (bkz: ahiret)
    1 ...
  33. 69.
  34. insanları sonsuz saâdete, huzura götürmek için Allahü Teâlâ tarafından peygamberleri vâsıtasıyla gösterilen yol demektir din. Allah tarafından konulmuş bir kanundur.
    0 ...
  35. 68.
  36. insanların mutlu ve medeni yaşamaları için Allah tarafından peygamberler aracılığıyla gönderilen kurallardır. Günümüzde maalesef oy toplamak için bir araç olarak da kullanılmaktadır. (bkz: sömürme)
    0 ...
  37. 67.
  38. din bir çeşit konnektordür. örnek olarak mouse girişi ve klavye girişi verilebilir. 5 pinlisi, 6 pinlisi ve 8 pinlisi olanı vardır. * piyasada mini din olarakda anılır.
    0 ...
  39. 66.
  40. 65.
  41. zamaninda insanlara gonderildigi idaa edilen sey. eger insanlara gonderildiyse insanlar istedikleri kadar elestirebillir veya ovebillir. alinan olursa ona sana giren cikan ne denilebillinir.
    4 ...
  42. 64.
  43. türkiye'de bazı insanların kendilerine alet ederek para kazanmasına neden olan kurallar bütünü.
    2 ...
  44. 63.
  45. "herkesin tuttuğu kendine" felsefesidir. "sana giren çıkan ne?" öğretisiyle de örtüşür.
    1 ...
  46. 62.
  47. cahil bir insan tarafindan yapilirsa dunyayi birbirine katabilecek kadar guclu bir uyusturucu. aslinda yapanin ne kadar kaliteli yaptiginada bagli.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük