endüstri devrimine kadar yani 19. yüzyıla kadar dünyada ki bütün savaşların cıkma nedeni dindi! düşünsenize bu kadar yüzyıl insanlar bu meret için boş yere savaşmıs ve ölmüş! şimdi belki savaşların amacı niteligi degişti ama bahane olarak yine din mevzusu ortaya cıkıyor yani her şekilde insanlıgın başına dert bir olgu ama kimin umrunda kim sorguluyor ki! böyle gelmiş dogrudur böyle gider mantıgıyla ömürler geciyor...ah su insanlık yok mu ne zaman adam olur cok merak ediyorum...burdan bob dylan ın imzalı sözlerle veda etmek istiyorum:
daha kaç can canından geçecek
cana yetinceye dek?
daha kaç el boş açılsın göğe
göğermedikçe yürek?
(bkz: blowin in the wind)
hristiyanlık'tan tutun da islamiyet'e, yahudilik'e kadar, bana bir örnek gösterin ki katliamla gerçekleşmesin? inanmayanları öldürmek ne kadar logicaldır sormak isterim..inanılmaz zeki ve yetenekli biri kendini iki yıl kapatsa odaya, otursa kitap yazsa; sonra en yakınlarından başlayıp ben peygamberim diye etkilemeye başlasa, bana böyle böyle vahiy geldi dese, başlasa görüşü için insanları biçmeye, din diye bellediği olguyu yaymak istese inanır mısınız ona? inanmazsınız değil mi? hatta küfür edersiniz hatta bazı yobazlar öldürmeye bile çalışırlar o adamı, çünkü hazreti muhammed ben sonum diyerek kıvrak bir zekaya sahip olduğunu göstermiş..ama hazreti muhammed bunu yapmadı mı, inanmam diyenleri kılıçtan geçirmedi mi? ya da haçlılar, onbinlerce insanı katletmedi mi? inanılan dinler de bu şekilde genişlemedi mi? o adamın yapacağından ne farkı vardı bunların?
"Dinleri şöyle ayırmak mümkün. Dinlerin kimi, insanlığın yaşamına bütünüyle el atmıştır. Dünya yaşamını yatak odalarına varıncaya kadar girmiştir. Yahudilik ve islam böyledir. Kimi de bu kadar el atmamıştır, sadece inanç dünyalarında vardır. Ama, bir ceza hukuku, bir miras hukuku, bir devletler hukuku, bir bilmem ne hukuku türünden şeyleri yoktur. Hıristiyanlık böyledir. Ben, insanlığın yaşamına bütünüyle el atmış olanları, insanlar için daha zararlı görüyorum. Aslında, hepsi, bana göre, binlerce yıl öncesinin düşüncelerini, inançlarını taşıyıp getirmekte birleşiyorlar. Biri falanca diyor, biri filanca diyor, sözler değişiyor ama, öz değişmiyor. Hepsi aynı kalıptan".
"cep telefonları yokken ne yapıyormuşuz?" "internet olmasa ne yapacaktın?" sorularına benzer bir tarzda yaklaşıp "din olmasa neyi tartışacaktık" denilesi konu. Bakıyorum da medyada, sözlükte, arkadaş muhabbetinde bir din/inanç konusudur gidiyor. Artık futboldan bile daha çok konuşulur olmuş, fenerbahçenin bile hali hatrı sorulmuyor. cidden, din dışında neyin tartışması yapılıyor bu ülkede?
inanç sistemi üzerine dayalı bir olgu. hepsinin belli şartları vardır, belli kuralları vardır, belli amaçları vardır ve hepsi netice itibari ile (istisnalar hariç) güzel şeyler amaçlar, toplumum düzenini sağlamayı amaçlar. zaten bu tarz olan din modelleri insanlar tarafından kabül görür onaylanır ve benimsenir.
dünya tarihine baktığımızda binlerce değişik fonksiyonlara sahip din çeşiti görebiliyoruz. gerçi şimdilerde popüler dinlerin sayısı çok az ve kesin kurallara bağlanmış durumda. dinini seçebilen yada aklına mantığına uydurabilen bir model henüz yok sanırım. din dediğimiz şey sizin üzerinize daha siz doğmadan giydirilir, daha siz doğmadan toplumda neyi yapabileceğiniz yada neyi yapamayacagınız onuda boşverelim daha siz doğmadan sizin kaderiniz yani yapacaklarınız bile hazırdır, kacamazsınız.
din denilince nedense tabu gelir aklıma, değişmeyenler, körü körüne araştırılmayanlar, araştırılması sakıncalı olanlar gelir. bu bize toplumun öğrettiğimi yoksa kafamızda nedeni belli olmadan bizim böyle idrak edip algıladığızmı bilemiyorum ama şu an içinde bulunduğumuz din itibari ile bile bunları yazmam sakıncalıdır, yasaktır bile.
"din toplumların afyonudur" diye bir söz var katılmamak elde değil, insanoğlu çağlar boyunca her zaman bişeylere inanma isteği doğurmuş kendinde, bir şeylere kendini adama isteği, birşeylerden yardım bekleme isteği. bu yüzden habire altarnetif dinler gelmiş, ama sanmayınki bir toplumun başka bir dine geçişi pat diye, havayi fişeklerle olmuş!! hepsi kanla olmuş, insanlar ölümüş, işkenceler edilmiş. hiçbir din böyle laylaylom diye gelmemiş yani işin aslı.
şimdi mesela bana 16 yaşıma kadar karışılmasa , 16 olduktan sonra elime bir liste verilip sourulsa hangisine geçersin diye, sanırım hiçbirine geçmezdim. niye geçeyim yaw, kimseye borcum yok, rahat rahat yaşıyorum, durduk yere neden ibadet edeyim (gerci halen etmiyorum ama bir dinim var). yani diyorum ki , kaza bela amerikada doğmuş olsam hristiyan olarak ölecektim ve yanacaktım ömür boyu öbür tarafta, yada hindistanda doğsam "salak mısın sen ineği kutsal yaptın" diye gene yanacaktım. birader bana bu gösterildi bu öğretildi, din değiştirmek kolay mı be, aile var, toplum baskısı var, aşagılanma var, milletin yüzüne bakamama var. şimdi mesela "lan ben inanmıyorum ateist oldum galiba" desem, tekme tokat dayak yerim birilerinden, hele hele toplumda saygı görmüş birisi dese ki: "kafir bu öldürmek caiz dir, cennette bir huri daha verirler size" hiç düşünmeden birilerinin beni doğrayacagına eminim. tamam ulan binlerce aklı selim var, onlarda karşı cıkıp kınayacak olayı ama ben geberecem sonucta. gecenlerde birilerinin gırtlagı kesildi klisede, hatırlatırım. böyle insanlar yokmuş gibi davranmak öküzlüktür.
din toplumların afyonudur, toplumları düzene sokar, ahlak kuralları vardır. uymazsan ayıplanırsın, hem iyi insansan bir inancın olmasa bile dindar gibi yaşayabilirsin mesela.
allah beni böyle kötü düşüncelerden arındırsın, bana doğru yolu göstersin, beni sevgili kullarından eylesin. şeytanın yolundan göndermesin, şeytanı yanıma yaklaştırmasın, aminn.
zamaninda insanlara gonderildigi idaa edilen sey. eger insanlara gonderildiyse insanlar istedikleri kadar elestirebillir veya ovebillir. alinan olursa ona sana giren cikan ne denilebillinir.
din bir çeşit konnektordür. örnek olarak mouse girişi ve klavye girişi verilebilir. 5 pinlisi, 6 pinlisi ve 8 pinlisi olanı vardır. * piyasada mini din olarakda anılır.
insanların mutlu ve medeni yaşamaları için Allah tarafından peygamberler aracılığıyla gönderilen kurallardır. Günümüzde maalesef oy toplamak için bir araç olarak da kullanılmaktadır. (bkz: sömürme)
insanları sonsuz saâdete, huzura götürmek için Allahü Teâlâ tarafından peygamberleri vâsıtasıyla gösterilen yol demektir din. Allah tarafından konulmuş bir kanundur.
birleştiricidir, bütünleştiricidir. yahudilik hariç dinde milliyetçilik olmaz. bundan ötürüdür ki doğu illerimizde halkta oluşan terörist eğilimleri sona erdirmek için kullanılmaya başlanmaktadır.
insanlara tutunacak bir dal uzatmaktadır din olgusu... doğu illerimizde askerlik yapan vatan evlatlarının intihar etmemesi için psikologtan öte hocalar, imamlar kullanılır.
cahil insanları yönlendirmede kullanılır bazen. bu dinin kötü olduğunu göstermez.