Akıl dini anlatmaktan acizdir. Dinde inanç vardır ve inançtan sonra akıl durur.
Öte yandan akıl süzgecinden geçirmediğimiz bir felsefeye nasıl inanmamızı bekliyorlar ki!
Akılla ilgili tek söyledikleri, Allah yok da bu evreni kim yarattı, diyerek islam'ı sadece bu basit mantıkla kabul ettiğini bildiğimiz insanın felsefesine nasıl güvenelim?
Başka fikirleri okumaktan imtina eden ancak Fransa'da doğan bir hristiyan çocuğunun aklını kullanmadığı için cehenneme gideceğini iddia eden bu varlıklar acaba dünyanın birçok bölgesinde aklını kullanmadığı için cezalandırılacağını bilmiyor mu?
Kısacası islam aklın acizliğine inanan yani bilinemezciliği savunan bir felsefi öğretidir.
islamı akıl sayesinde seçmek de islam'ın öğretisine ters düşmektir.
--spoiler--
bir hristiyan çocuğunun aklını kullanmadığı için cehenneme gideceğini iddia eden bu varlıklar
--spoiler--
lan oğlum bir kaç cahilden duyup, bunu islama mal etmeyin. hiç bir kul çıkıp da bu insan, şu mezhep cehennemlik diyemez. onu her şeyi bilen allahtan başka bilen olmaz.
başka dinlere mensup insanların islamı seçtiği çoktur. ayrıca hukuki bir mevzuda suç işlemiş isen ben bilmiyordum etmiyordum diyemezsin. o saksıyı biraz yormak lazımdır.
ateistler neden diğer dinlere saldırmazlar? çünkü o dinler kendilerince kurtarılmış ve ceptedir açık çoktur.
kendi dar ve sorgulayan(ama yanlış sorgulayan) kafalarınca islamda açık bulmaya çalışırlar. he yavrum hee. ateist forum olmasaydı sözlükteki ateist arkadaşlar ne yaparlardı kim bilir. sizi gibi kopi pastacılar sizi.
bu basit mantıkla islam kabul edilebilir. diğer ilahi dinlerin insanlar tarafından değiştirilmesi sonucu son gönderilen din olması sebebiyle de islam kabul edilebilir. yaratanın varlığının en basit temelidir. zira kendisi de kur'an-ı kerim'de yaratılan şeylere bakıp örnek almamızı söylüyor. yaratılan şeylere bakıp bakıp inkâra düşmememizi söylüyor.
ayrıca çelişki zannedilen olaylar vardır evet. benim de kafamda bununla ilgili çok şey var. bunların elbette mantıklı bir açıklaması vardır deyip inkâra düşmemem gerektiğinin bilincindeyim şahsen.
anlamaya çalışmak: bu böyleyse, bu niye böyle? demek ki anlayamadığım şeyler var.
şeklinde düşünüp anlamaya çalışır insan.
sorgulamak: bu böyleyse, bu niye böyle? demek ki din kendisiyle çelişiyor. zira benim düşüncelerim kusursuzdur
diyen insan ise yanılgı içine düşmüştür. bakması gerekenle görmesi gerekenin farkında değildir.
çelişkiler tabi vardir insan başlı başına bir çelişki dinde öyle cevabı net verilemeyen her şey celişkilidir ve tartişmaya açıktır dinlerde net cevaplar veremezler verselerdi dini sorgulayacak sorular bulamazdık her şey mutlak doğru ve net olurdu dinlerde yer çekimi kadar açık net kesin bir oluşum değil günümüzde dünyada yer çekiminin olmadığını idda eden birilerini gördünüz mü ya da suyun kaldırma kuvveti gibi örnekleri, yoktur kanıt her insan aklının kolayca kavrayabileceği kadar açık ve nettir dinler öyle değil yaratıcı mükemmel her şeye gücü yeten ise dinler de mükemmel olması lazım değil mi inanmak ile mükemmellik arasinda dağlar kadar fark vardır inandıgı şey kişiye göre mükemmeldir doğru ya da yanlışıyla inandığı için mükemmeldir oysa mükemmellik herkesdir her şeydir kolay görülüp kolay anlaşılır kesin uygulanmış kanıtları vardır oluşumuyla kusursuzdur. kutsal kitaplar ve insan mükemmel değilken( buradaki mukemmel den kasıt kutsal kitaptan ve insanın net anlasılabilen sorgulamadan kabak gibi inanılacak kadar net bir din ve dünya ya gelme amaçını görevini bilen yapan bir insandır) yaratıcının mükemmelliğinden bahsetmesi nasıl inandırıcı olabilirki tek bir şekilde öyle istemiştir ya da öyle olması gerekmiştir oluyor buda her şeye gücü yeten iyi kalpli yaratıcı algısını çürütür. yaratıcının her şeye gücü yetse ve tasvir edildiği gibi muthiş derecede iyi olsa şeytan diye bir oluşum olmazdı kötülüğün varlığıda acı ölüm gibi kavramlarda olmazdı ölümden sonrayı bu dünyadaki hiç bir şeyle yorumlayacağımızı düşünmüyorum çelişkileri görmeden anca inanabilirsiniz. inanmak genlerimize işlemiştir bu dünya yaşanabilecek kadar mükemmel olamadığı ve ölüm gibi kötü şeyler olduğu için inanma ihtiyacı vardır. yaratıcı insan algısın da hep mükemmel ve hep iyilikten yana gösterilmiş bunlar olsaydı şuan sorgulayamazdım çünkü sorgulama ihtiyacı hissetmeme gerek kalmazdı her şey için var olan açık ve net olurdu verilen görevi yapardım. (not: ateist değilim) dinlere inanmamak bir yaratıcının olmadığı anlamına gelmez, yaratıya inanmak için kutsal kitap cennet cehennem kavramı olmasıda gerekmez sadece inanmak istediğin için inanırsın çünkü varoluşumuz insan akliyla açıklanacak kadar mükemmel değildir hem insan aklı hemde yaratıcının gönderdiği idda edilen 4 büyük din bol çelişkili ve yetersizdir bana göre en basit örneğini dinler için mükemmelliğin yani her şeye gücü yeten allahın tanrının tezatlığı üzerine kurulan çelişkiyi acıklamaya çalıştım
Dindar kesimin kafasındaki yaratıcı kavramı 5 yaşındaki bir çocuk aklına sahip. Çok çabuk sinirlenip, aşırı ağır cezalar kestiği gibi bir anda yumuşayıp hemen her şeyi de affedebiliyor.
Her şeyi yoktan var eden yüceler yücesi allah, nasıl oluyor da senin gibi basit bir canlının kendisine sürekli arapça güzellemeler yapmasından hoşnut oluyor ve seni cennetle ödüllendiriyor? Zikir olayını bilirsin, yüzlerce hatta binlerce defa aynı sözleri söylüyorlar, çoğu anlamını bile bilmeden yapıyor bunu. En büyük sensin, her şeyi bilen tek kişisin, teksin, sensin falan filan...
Bilmiyorum şirke girebilir bu söyleyeceğim fakat bir insan olarak birisi bana yüzlerce kez çok güzelsin, çok iyisin, şöylesin, böylesin diye sürekli iltifat edip bana yaranmaya çalışsa ya hadi bi siktir git derim dayanamam, bunalırım ya.
Hele şu dümenci hocaların asla vazgeçme temalı günahkar bir insanın cennetle müjdelendiği hikayeleri yok mu, beni her şeyden soğutuyor.
Bu hikayeleri de duymuşsundur muhtemelen. işte günün birinde bi adam varmış bilmem kaç kişiyi öldürmüş, hayatı günahla geçmiş ama son anda birden bire imana gelmiş ve tövbe etmek üzere camiye doğru yola koyulmuş. Fakat o da ne yoldayken ölmüş ve allah da onu tövbe yolunda öldüğü için cennetine almış. Vay amk bee peki öldürdüğü insanlar, işlediği günahlar, yediği kul hakları? Siktir et tövbe yolunda öldü onlar hiç yaşanmadı farz et...
Daha bir sürü şey yazardım da buraya okunmayacağından gerek yok uzatmaya. Bence dinde, dini anlatanlarda olduğu kadar bir çelişki yok. Dini anlatanlar mı? Onların hayatları zaten koca bir çelişkiden ibaret.
Basit bir ifadeyle insanın yaradılış gayesi kulluk etmektir. Kısaca Öncelikli işi bu. Sonra kendindeki istidada göre marifetullah. Allahı tanıma bilme. Bunun yolu (her ikisi de) da ancak dinden geçer. Çünkü keyfiyet (hikmet) böyle. insan bunu niye kabul etmez? Çünkü keyfiyet (nefs) böyle. insan beden kalp ve ruhtan müteşekkil çoklu esasa dayanan karmaşık bir varlıktır. Çeşitli duygu ve düşünceleri bünyesinde barındırır. Bedenin ihtiyaçları olduğu gibi kalbin ve ruhun da ihtiyaçları var. Bedene kalbe ve ruha ait hem iyi gelen hemde iyi gelmeyen şeylerden oluşan ve adına dünya hayatı denen bir sistemin içinde var olmuş. Evet hak dinlere göre insan var edilmiştir. Kainatı yoktan var eden bir yaratıcı vardır ve onun koyduğu kurallar. insan başıboş değil ki tanrı tanımaz yada onun koyduğu kurallara (dine) lakayd kalabilsin. öyle bir şansı yok zira düzen bu. Mesela dünyada da her şeyin bir yolu yöntemi var. işte doktor olmak için 7-8 sene üniversite okumak gibi. Yada asker olmak için askeri okula gitmek gibi. Düşündenize ortada mühendis dururken kimse size köprü yaptırmaz. isterse süper bir tasarımınız olsun. Kural bu. Aynı şekilde toplumun, ekonomik ve sosyal hayatın, ticaretin, iş dünyasının, tarımın, hayvancılığın, şehir hayatının, köy hayatının, hukuk ve adalet sisteminin, müziğin, sanatın, medyanın, siyasetin, ordunun, milletler ve devletler arası münasebetlerin, diplomasinin, ilmi fenni bilimsel yada teknik gelişmelerin v.s. kısaca aklınıza gelebilecek her şeyin kendince kendi içerisinde bir sistematiği kuralı ve kaideleri var. Kısaca bu saydığımız dünya hayatına dair tüm bu işler gibi din de Tamamen bağımsız Sistemsiz kuralsız başıboş keyfe göre değil. O halde dini inkar niye??
Yani siz şimdi orta yere birinin çıkıp ver kardeşim şurdan beyaz önlüğü, ee? E si artık ben doktorum bu saatten sonra dediğini gördünüz mü? Adama deli derler. Kimse kaale almadığı gibi şayet diretir ve yapmaya kalkarsa hakkında yasal işlem başlatırlar. O halde dini kuralları insanın kendi aklına fikrine keyfine duygu ve düşüncelerine göre belirlemesi niye??
insanoğlu rabb dururken bu selahiyeti kimden ve nereden alıyor?? Her nevi dünyevi işte yol yordam takip etmek mecburiyetinde olan insan iş dine gelince niye birdenbire yan çizip "ben özgürüm bana kimse karışamaz istediğimi yaparım" modunda takılıyor? Babasının tek uyanık evladı bu insan mı? Yoksa Bu dünyada başka tatlı su kurnazı mahluk yok mu?
Şeytan faktörüne gelince din şeytana bağlı değil ki ona muhtaç olsun. Cenabı hakkın "alemlerin rabbi" sıfatıyla yarattığı binlerce (arapçada bin ifadesi sayısı bilinemeyen çoğul anlamı taşır) mahluktan biri. Şeytanı o kadar çok büyütmeyin gözünüzde. Esas korkulması gereken insanın kendi egosu. Şeytan olmasaydı da insan egosu sayesinde pekala onun kendi ihtiyarıyla seçip üstlendiği görevini yapabilirdi. Yapmıyor mu zaten? Yapıyor. Doğru yolu bildiği halde hemde. Çünkü insan çok zalim ve pek nankördür. insanoğlu bu, işine gelmeyince dini inkar etmek yok saymak değiştirmek safdışı etmek sümenaltı yapmak iptal etmek karalamak baltalamak ayrıştırmak bölüştürmek parçalamak uygulanamaz hale sokmak için kırk takla atıp türlü türlü tuzak kurup binbir hile ve desise yolu ve bahanesiyle kendi ayağına kendisi sıkıyor. Yetmiyor peşine takılanları da batıla sürüklüyor, hak ve hakikat yolu varken. Çok Pişman olacak, çok, bekle ve gör...
Bahanesi de hazır. Akıl, özgür düşünce, bilim vs. vs. Sevsinler senin mercimek kadar beynini ve kuş kadar aklını emi. Yalnız paçalarını bağla o aklını ziyan etme. Sana lazım o süper akıl. Ayrıca, söylesene, Hem, Nereye kadar kaçabilirsin ki allahtan? Kaç, kaç. Kaçabildiğin yere kadar kaç. Kaçanın anası ağlamaz de kaç gitsin. Nasıl olsa Tüm yolların bir son çıkış noktası var. Yolun sonunda hep birlikteyiz yine. Elbette Hep beraber göreceğiz yolun nereye ve kime çıktığını..
Şekilmatik zikirmatik gibi hocalara fazla takilmadan öyle sorgulayın dini birde.
Zaten bu sayilari dinin temeline yerlestirerek dinamitlemisler zamaninda.