din ve bilim

    29.
  1. 64.
  2. birbirini yalanlamayan iki şeydir. yalanladığı düşünülen şeyler ya zorlama ya da uydurma olduğu sonradan ispatlanmış olan şeylerdir.
    4 ...
  3. 15.
  4. 21.
  5. bilimcilerin kesinliği yoktur ama delilleri vardır,
    dincilerin delilleri yoktur ama kesinliği vardır.
    3 ...
  6. 22.
  7. yurtdisinda toplanti odamizda, yaptigimiz deneyler ve sonuclari üzerine hararetli bir tartisma gerceklesiyorken;

    profesör: "simdi bir haber vardi, kizin biri magaraya giriyor ve orda hz. isa'yi (jesus) gördügünü söylüyor. peki ben ayni magaraya girdigimde neden göremiyorum. yanlis anlamayin ben kizin inancina saygisizlik etmiyorum. ben de inancliyim kendimce. ancak bilimle ugrasiyorsan ve ortaya bir fikir bir önerme bir sonuc atiyorsan, bunu ispat etmen gerekir. ayrica ben burda bir sonuc elde ediyorsam, dünyanin baska bir ucunda ayni düzenekle, sistemle ve ölcülerle baska bir insan da ayni sonucu elde edebilmeli. tekrarlanabilirlik bilimin en önemli özelliklerindendir."

    sanirim bu yorum herseyin özeti seklinde.
    5 ...
  8. 66.
  9. aralarındaki ilişki -en azından ülkemizde- camilerin minarelerine paratonerler takılmasıyla güçlenen şeyler.
    2 ...
  10. 55.
  11. Geçmiş ve günümüzdeki Tüm bilim adamlarının ateist olduklarını zanneden kişilerin, çeliştiklerini ileri sürdükleri iki kavram.

    ikisinin birbirinden bağımsız kavramlar olduklarını,

    Ve

    iki kavramın birbirini desteklediğini de ileri sürenler vardır.
    3 ...
  12. 8.
  13. din ile bilim aynı kefeye koyulamaz. din inanış meselesidir. domatigtir. bilim ise inanca değil kesinliğe dayanır ve her daim dine karşı çıkar. ama biliminde tıkandığı cevap bulamadığı sorular vardır. tanrı'nın olup olmadığı, ölümsüz bir ruha sahip olup olmadığımız, evrenin sonlu mu yoksa sonsuz mu olduğu veya daha somut olarak inka maya medeniyetlerinin bıraktığı kesinliği kabul edilmiş ama açıklanamayan bilgiler, mısır pramitleri, kristal kafatası, pri reis'in haritası gibi. işte burada deney-gözlemin ve aklın boşta çalışması sonucu devreye din yani inanç girer. inanç postülattır. çünkü ne emprizmle ne de rasynonalizle açıklanabilir. açıklanamadığı için kavranamaz. kavranamadığı içinse kanıtlanamaz. bu yüzden inanç kişiye kalmıştır. tercih edip etmemede özgürdür. sonuç olarak iki görüşünde birbirini reddetmesi gereksizdir.
    4 ...
  14. 9.
  15. bir nevi yorum farkı. bakın mesela depreme farklı bakış açıları.

    din

    Allah bazı toplumları doğal afetlerle imtihan eder. Deprem de Allah'ın insanların sabrını sınadığı bir imtihandır. Olağanüstü hallerde insani boyut değil ilahi boyut önde tutulmalı. insanlara sabrı öğretmeliyiz. Deprem sonrasında sabrederek zararlarından kurtuluruz. Afet geçiren birine neden bu hatayı yaptığını sormak yerine Allah'a yönlendirmeliyiz.

    bilim

    Deprem Allah'ın takdiri, gazabı ve imtihanı değil. Bir yeryüzü hareketidir. Tektonik hareketlerin ve kırılmaların bir nedenidir. Depremler kesinlikle bir imtihan değildir. Fakat depremler bir derstir. Önce tedbirini al sonra tevekkül getir. Biz önce topluma depremden korunma bilinci vermeliyiz.

    http://tinyurl.com/dzs7ch
    2 ...
  16. 62.
  17. din hayaldir,güzeldir,bilim ise gerçektir.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük