at gözlüğü ile doğup at gözlüğü ile ölmek isteyenler için geçerli olan önermedir. insanlar işlerine gelmediği için nefislerinin peşlerine takılmış doğru yolu bulmamak için diretmektedirler. insanlar güneşli havada gözlerini kapatıp karanlık demektedirler halbuki o tür kişiler gözlerini kapatarak sadece kendilerini karanlıkta bırakmaktadırlar.
eğer benım guvendıgım kuranda gecen meseller olmasaydı sana hak verebılırdım ,
firavunun esi olan asiye gibi, yada babası put yapan hz. ibrahim gibi. ha bunun tam terside vardır. Hz nuh'un yanı bır peygamberın oglu, hz. lut'un karısı kufretmistir.
hatta bu ornekler olmasaydı bıle yıne hak vermezdım. cunku gunumuzde islama giren bir cok ınsan var ,yani fıtrat dinine .
yasal olarak değiştirmek için 18 yaşının beklendiği düşünüldüğünde kısmen doğru düşüncedir.
sosyal olarak ise insan doğduğu günden beri ailesinden ve çevresinden gorüp oğrendiği gibi yaşar. dini de, yaşam tarzı da siyasi gorüşü de büyük olçüde büyüklerinden gordüğü gibi şekillenir. üstelik bütün bunları nasıl uyguladığı dahi gozlendiğinde ailesinin ya da bu zamana kadar gordüklerinin izlerine rastlanacaktır.
zaten belirli bir gorüşle büyütüldüğü takdirde sorgulamaya dahi kalkışamayacağından din seçme hakkı diye bir şeyin olduğunu aklına dahi getiremeyecektir.
sosyal hayat yasalardan çok daha etkilidir. ornek verecek olursak din seçme hakkından haberdar olan ve değiştirmek isteyen bir birey çevresinden alabileceği tepkileri yasalardan daha fazla ciddiye alır ve o derecede olçüp tartar.
kısacası din seçme hakkı ne kadar varsa, o kadar da yoktur aslında.
hakim ideolojinin en belirgin özelliğidir. nazi almanyasında doğmuş almansanız faşist, taliban afganistanında doğmuşsanız radikal islamcı olursunuz. o halde insan mensubu olduğu din için de savunduğu ideoloji için de durup bir dakika düşünmeli.
bir eksiklik değildir. hem herşeyi seçebiliyorsun da, sadece dinini mi seçemiyorsun?
anneni, babanı, ablanı, abini seçebiliyor musun mesela? seçemiyorsun! Bazı şeyler siparişle olmuyor maalesef.
öğretilmiş din tanımını ifade eder. ancak burada durum hakkın olmaması değil, insanın inancının olmaması ya da zayıf olması ile açıklanabilir. mesela diyelim ki ben müslümanım ama islamiyetle pek alakam yok. müslüman doğmuşum, hoca kulağıma ezan okumuş bu kadar. sonuçta bu benim yaşadığım bir din olmadığı için, adım sadece müslüman olduğu için açıkçası ben değil x kişi diyelim, işte bu x kişi için hangi dine mensup olduğu fark etmez ve bırak başka bir din seçmeyi, dinler ne diyor bunu bile merak edip açıp iki satır bir şey okumaz. ancak facebook'ta gezinir. profilden fotoğraf çekilir. öyle işte bu konular biraz hassas kafanıza takmayın fazla.