Palavradır. insan kendi benliğine göre temellendirebilir. illa bir yaratıcıya baglamak düpedüz sığlıktır. Ahlakın temeli big bang'den sonra geçen 14 milyar yıldır mesela.
ahlak dinin tekelinde değildir, ahlak dinden bağımsız bir olgudur şayet aksi söz konusu olsa idi bugün tanrıya inandıklarını düşünen insan müsveddelerinin dünyanın içine sıçıp batıramamaları gerekirdi.
kesinlikle doğrudur. bakın dinsiz olanlar da ahlaklı olur dürüst olur mesele bu değil. ama bir şeye iyi demek için ya da kötü demek için objektif bir kriter lazımdır. bu da dinlerin güçlü argümanlarından biridir. din olmadan ahlak da temellendirilemez. ayrıca din olmadan hayatın bir anlamı da olmaz.
din olmadan hayatın bir anlamı da olmaz gibi genellemelerin yapılmaması gerekir. şahsen benim hayatım gayet anlamlı. eğlenmeden geçirdiğim her dakika yazık, günahtır.
dini olmasa tüm ahlaksızlıkları yapacak olan kişinin düşüncesidir.
ahlak algısı için anlamadığınız bir dilde dua etmek gerekmez.
tabi sizin ahlakınız kadını eve kapatıp gözünü gösteren çarşaflıyı recm etmekse bu ahlak değil sapkınlıktır.
teist zırvasıdır. Ayrıca allah için kurban kanı akıtmanın, akrabayla evlenebilmenin, 4 kadınla evlenebilmenin ve üstüne cariyeler alabilmenin, inanmayanları tövbe edip allah'a iman edinceye kadar rehin almanın ahlakla bir alakası olduğunu düşünmüyorum.
Tam tersini düşünüyorum. Dinler insanları ahlaksız ve acımasız yapar.
bir dinsiz ahlaklı olabilir. bir dinli de ahlaksız olabilir mesele bu değil demiştim yukarıdaki entrymde de. benim kastettiğim şu. bir şeye iyi ya da kötü diyebilmen için objektif kriter lazım. benim aklım var bu yeter dersen ben de derim ki herkesin aklı farklı farklı şeylere iyi ya da kötü diyebilir.
dinsiz bir toplum olmadan bu yargıya da ulaşılamaz. sscb örnek alınacaksa kesinlikle doğru önerme, terör batağındaki arap ülkeleri örnek alınacaksa kesinlikle yanlış önermedir.
Doğarken bir terslik oldu ve diyelim ve anomali doğdunuz bu halde sizin için dinde yoktur Ahlakta yoktur. Yada bambaşka bir ülkede bambaşka bir inanç içinde doğmuş olsanız, sizin anlayısınız ne olurdu, beyninizde vijdan oluşmamış ise neyi temellendirebilirsiniz.
Dini ve örfi ahlak vardır. Örfi ahlak biz islam'a geçmeden önce de vardı, ama islam ile beraber ayrı bir anlam kazandı.
Yani evet, din ahlakın temelidir demek doğrudur.
Yanlış önermedir.ateistim, toplumun tüm eski dinlerinde etkisiyle oluşturduğu ahlak kurallarının çoğuna uyuyor ve diğer insanlarında uymasını bekliyorum.
Din ahlakın temeli değil tüm dinler ahlakın,örf ve adetin temelidir. toplumunda yaklaşımı önemlidir bu bağlamda.örnek mısırda kuran yere konulabilir. Bizde ise taşıyan bel üstünde taşımak zorundadır. Mısırlılar ne dinsizdir ne de ahlaksiz.
Ahlak ayrıca temel öğretiler çerçevesinde de halka ogretilmektedir. Iyilik ve kotuluk çerçevesinde insanlar ahlak anlayışlarını şekillendirebiliyor.
Eski Çin e bakarsanız Konfüçyüs ve konfüçyuanizm bir din değil bir ahlak sistemidir. Bir dine de bağlı değildir.