din olmadan ahlak olur mu sorunsalı

entry109 galeri2
    79.
  1. din ki bize allah yolunda olup güvenilir sadik bir kul olmamızı sağlamıştır mamafih bu sadece bizim müslümanların vs.için olan birşey değildir binlerce peygamber gönderilmiş ve çoguda kufrettiginiz yahudi soyundan din olmadan ahlak vardır diyemeyiz dini kitapların hepsinde günah ve mekruhlardan kaçınmamız buyrulur.
    0 ...
  2. 78.
  3. Cevabı nettir, olmaz.

    Yani atayizler ahlaksızdır.

    iki iki dört eder.
    2 ...
  4. 77.
  5. binlerce ahlaksızlığın yapıldığı dünya savaşları ve diğer savaşlarda savaşan insanların yüzde kaçı ateistti önce bu soru cevaplanmalı.
    2 ...
  6. 76.
  7. ahlak olmadan din olmaz . dinin temelinde belirli ahlaki kurallar vardır . bu kurallar dışına çıkılamaz . müslüman biri ahlaksız olabilir , ahlaksız biri müslüman olamaz .
    (bunu sadece müslümanlık için değerlendirmemeniz rica olunur)
    1 ...
  8. 75.
  9. araştırmak gerek.

    hiç dinle karşılaşmamış toplumları bulup ahlak anlayışları var mı incelemek gerek.

    ancak o zaman olmaz ya da din ahlakı tamamlar diyebiliriz.
    1 ...
  10. 74.
  11. dinin olduğu yerde zina, tecavüz sapkınlık ve her türlü pislik olur. bu yüzden olur, bal gibi olur.

    eskiden din insanların içinde ki boşluğu doldururdu. ama artık onun miladı doldu. artık yerini bilim aldı.
    0 ...
  12. 73.
  13. elbette olabilmektedir. ama benim düşünceme göre ahlak ve vicdan, insanları bir dine inanmaya mecbur eder zamanla. platonun gyges örneğine değinelim misal. görünmez bir insan olabilseniz, hiç bir şekilde hiç bir zaman da yakayı ele vermeyeceğinizi bilseniz, hırsızlık vs gibi bir işe karışır mıydınız?

    şimdi bir tanrıtanımazın bu soruyu cevapladığını düşünün. cevap evetse, o adam ahlaklı falan değildir. şartlar onu ahlaklı davranmaya zorluyordur. yani ahlaklı değildir, sadece ahlaklı taklidi yapıyordur. peki şimdi, cevap hayırsa ne olur? bu adam elbette ahlaklı olmuş olur. ama ne için ve ne pahasına? bence bu bir kırılma noktası oluşturuyor. çünkü eğer bir insan tanrıya veya onun gibi uhrevi, manevi varlıklara inanmıyorsa katı bir materyalisttir. ve yine benim yorumuma göre bu durum, insanı faydacı bir bakış açısına zorla itmektedir. yani bir tanrıtanımaz eğer bu soruya hayır diyorsa, hırsızlık yapmayacağını söylüyorsa, ya samimiyetsizdir. ya da kendi yapısıyla çelişmektedir. çünkü insan doğası gereği kötü bir yaratıktır. onu kötülük yapmaktan alıkoyacak hiç bir şey yoksa, o kötülüğü yapar. tutup da vicdandan bahsetmeyin bu noktada. zira pek çok katil, hırsız yakalandıktan sonra vicdan azabı çekmektedir. pek çok asker savaştan döndükten sonra vicdan azabı çekip depresyona girer. yani vicdan, aslında insanı böyle bir durumda hadi diyelim cinayet işlemekten alıkoyabilir. ama hırsızlık yapmaktan alıkoymaz. tutup da çok zengin bir adamın malının onda birini çalmaktan alıkoyamaz tek başına.

    işte ben yaratıcının varlığına bu sebepten dolayı daha bir şiddetle inanıyorum. cehennemin ve cennetin varlığına da bu yüzden inanıyorum. hani hep diyorlar ya, eğer yaratıcı şefkatliyse cehennemi neden yarattı diye. işte belki de bir sebebi budur kim bilir? görünmez olduğun zaman, veya hiç bir zaman yakalanamayacağını, yargılanamayacağını bildiğin zaman dahi bir yaratıcının seni izlediğini ve yaptığın kötülükten dolayı seni cezalandıracağını bilmek... çünkü bana göre bir insan ruhunu eğitmenin, ıslah etmenin başka yolu yoktur.

    tabi bu bahsettiklerim hiç bir şekilde hiç bir şeye kanıt oluşturmamaktadır. ben de böyle bir iddiada bulunmuyorum. tek söylediğim şey şu, gyges'in durumunda dahi beni yanlış bir davranışta bulunmaktan alıkoyan bir şeyler mutlaka var olmalı. ve madem ki birileri bu kadar ahlak timsali kesiliyorsa, bu şekilde bir ahlak oluşturmayıp da milletin rızkından çalanı, çırpanı, bir masum çocuğu katledeni mahşer gününde cezalandıracak, ona hak ettiğini verecek bir yaratıcı mutlaka olmalı. hele ki birileri dünyada hiç olmayacak bir adaleti ararken...
    1 ...
  14. 72.
  15. Mesela isveçte okullarda ve normal hayatta toplumsal ahlaki kuralların dini kuralların yerine kullanıldığı biliniyor.

    istatistiklerde de Yıllık suç işleme oranları en düşük olan ülkelerden bir tanesi.

    Ülkede tüm değerlere saygı gösterilen bir özgürlük anlayışı var. Ekonomik refahın bir getirisi olarak da düşünebiliriz bunları belki ama tüm bunlara dayanarak da ahlakın din olmadan da gerçekleşebileceğini her yer için söyleyemeyiz.

    Öncelikle bu ülkenin geleceği hakkında net bi çıkarımda bulunamayız. Çünkü toplumsal şartların nasıl bir değişime sebep olacağı geçmişten bir örnek yoksa öngörülemez sosyologlar tarafından.

    orta doğu ülkeleri gibi ülkeler açısından baktığımızda, abd gibi çoklu inanç sistemlerinin olduğu ülkelere baktığımızda bu ülkelerdeki temel birleştirici unsurun din olduğunu görürüz. Hayatları ne kadar yozlaşmış olsa da insanların kiliselere, camilere, havralara ne kadar düşkün olduğunu görürüz.

    Birisi çıkıp da din yerine ahlak kurallarını hakim kılmaya çalışsa bu medeniyetler helak olan kavimlerin geçirdikleri son evreleri hızlı hızlı geçirip neticelerine ulaşırlar.

    Yani demem o ki din olmadan ahlak olur mu? Evet, istisna da olsa şu an yer yüzünde böyle bir yer var ve mümkün. Ancak genel olarak baktığımızda ahlakın tek başına birleştirici bir etkisi olmadığı için dünya açısından mümkün görünmüyor.

    Bir kere hangi ahlak? Neye göre kime göre.. diye karşı çıkılması çok makul bir eleştiri olur bu önermeye. Afrikada bir kabilede aileler, kızlarını verecekleri damat adaylarında öncelikle hırsızlık niteliğini arıyorlar mesela. Bu ahlaki özelliği genele uygulayabilir misiniz? Hayır tabiki de.

    Aslında olaya dikotomik yaklaşmayınca çok rahat anlaşılıyo bu mesele. Vesselam.
    1 ...
  16. 73.
  17. Bir toplum içinde kişilerin benimsedikleri, uymak zorunda bulundukları davranış biçimleri ve kurallarıdır ahlak. din ise Allah'ın, peygamberleri vasıtasıyla gönderdiği insanları fani ve ebedi alemde sevinçli kılacak kurallardır. dinin emir ve yasaklarına göre ahlaklanmak inananlar için pek makbul olanıdır. dine inanmadığından dolayı kimseye ahlaksız da deme salahiyetimiz de (yetkimiz) yoktur. dindarım deyipte ahlaksız olanda vardır, dinsizim deyipte ahlaklı olanda .
    1 ...
  18. 72.
  19. 71.
  20. iyi-kötü, ahlak, hukuk gibi kavramlar dinden doğmuştur. dinden doğan kavramları taklidi olarak kullanıp, tarihi ve hakiki olanı inkar edenlere acıyorum. ahlak, dinin ürünlerinden bir tanesidir. ahlak ateizmin ürünü değildir. yapay bir ortam oluşturulsa ve buraya tamamen ateizmle hareket eden bir insan yerleştirilse evrensel manada hiçbir ahlaki yönü olmazdı. şuanki dünyada yaşayan hiçbir insana ya da hiçbir insana göre ahlaki yönü olmazdı; çünkü ateizmin ödev algısı ya da sorumluluk anlayışı yoktur.
    1 ...
  21. 70.
  22. ahlak dinin ürünüdür. ahlak, sorumluluk duygusundan doğmuştur. bir tanrıya hesap verme korkusuna dayanır. ateizmin hiçbir ahlaki, etik anlayışı yoktur. ahlaklı olduğunu iddia eden ateist arkadaşlar yaşadıkları toplumdaki ahlak anlayışını taklit eden insanlardır.
    1 ...
  23. 69.
  24. ahlak "iyi" insan olmakla ilgilidir, din inançla ilgili.
    1 ...
  25. 68.
  26. ahlak vicdanla alakalıdır. din olmadan da ahlak olabilir.
    1 ...
  27. 67.
  28. din, ahlakın üzerine kurulu bir yapıdır. bilhassa, ahlak kuraları dediğimiz kurallar olmadan, din olamaz. bir anlamı kalamaz.
    2 ...
  29. 66.
  30. elbette olur. çevremizde din inancına sahip olmayıp karakteri çok düzgün insanlar buna örnek olarak verilebilir. din sadece yol gösterir, bunu kullanıp kullanmamak kişinin kendi seçimi ve yoludur. günümüzde dini kullanarak can yakan insanlar olduğunu görüyoruz o yüzden din olmadan ahlak pekala olabilir diyebiliriz.
    1 ...
  31. 65.
  32. olabilir. inanmayıp da gayet terbiyeden nasiplenmiş kimseler tanımaktayım.
    0 ...
  33. 64.
  34. 64.
  35. ahlak, kişilerin kendi içlerinde, kendilerine göre şekillendirdikleri ve yaşadıklari bir şeydir.
    yazılı kuramlara ve kitaplara sığabilecek, onlarla açıklanabilecek ölçüde bir şey değildir.

    okuyup, inanmayla ahlak olmaz, ahlaklı olunmaz.
    0 ...
  36. 63.
  37. milletin karısını-kızını, hızını alamayarak kadının kocasını iyi eden ateist mi idi?

    karısı, dergahında olan kızları ayarlayarak kocasının koynuna sokan kadın bu işleri yaparken, budaya mı inanıyordu?

    yüzyılın indiragandi hareketini yapanlar paraları toplar iken; dillerinde "allah yok-din yalan" mı diyorlardı?
    1 ...
  38. 62.
  39. olur;

    kişi din için ahlaklı oluyorsa, demek ki din olmaz ise ahlaksız olacak.

    din için ahlaklı olunmaz, insan olmak için ahlaklı olunur.
    2 ...
  40. 62.
  41. Arkaik dönemde insanlar ahlaksızmıydı diye düşündüren sorunsal.
    1 ...
  42. 62.
  43. 61.
  44. sen şimdi yangına karşı itfaiye kurmayacaksın. diyeceksin ki yangın olduğunda hepimiz birer kahraman oluruz. nah olursunuz. zaiyat birken iki olur.

    olur demek çocukcadır. ama çocuklar bir öyledir, bir böyledir. dolayısıyla çocuğun ipiyle kuyuya inilmez.

    son söz: en kötü itfayiye itfayiyesizlikten iyidir.
    0 ...
  45. 60.
  46. ahlak olmadan din olduğuna göre, ki %99'u müslüman olan ülkede tecavüz edilmeyen canlı cansız varlık kalmadı neredeyse, din olmadan ahlaklı olmakta pek ala mümkün.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük