din olmadan ahlak olur mu sorunsalı

entry109 galeri2
    106.
  1. Din kalbinin sesi ahlaksa beyninin sesi olmalı bence.
    0 ...
  2. 105.
  3. Onemli olan karakterdir, dinin etkisinin olduğunu dusunmuyorum çünkü %99 I müslüman olduğu iddia edilen ülkedeki yasananlari gordukten Sonra bu kaniya vardım.cat Steven's bile Kurandan once muslűmanlari tanisaydim islami secmezdim demis.
    0 ...
  4. 104.
  5. Nice dinli gördüm ahlak yoktu
    Nice ahlaklı gördüm din yoktu.
    0 ...
  6. 103.
  7. true detectivede bunla ilgili bi replik vardi bulursam eklerim.
    0 ...
  8. 102.
  9. Ahlâklı olmak, erdem ve kişilik hadisesidir, dinle, dille, ırkla ilgisi yoktur.

    Ne adamlar gòrdük, din, iman, Allah deyip, evrene rezil olan.
    Ne çokoprense tapan adamlar gördük, evrene vezir olan.
    8 ...
  10. 101.
  11. 100.
  12. 99.
  13. Dinin temeli ahlak iken ahlakın temeli din değildir . Ne ahlaklı olmanız sizi dindar ne de dindar olmanız sizi ahlaklı yapar . Ama dine göre dindar kimse ahlak sahibi olmalıdır ( dinin kendi standartlarına göre ) . Ahlaklı olmak ise dinden bağımsız vicdan işidir . Kişinin ahlakı vicdanıdır kanaatimce .
    3 ...
  14. 98.
  15. din ahlak yaratmaz, yalnızca var olan ahlakı şekillendirir.
    9 ...
  16. 95.
  17. din olursa ahlak olur mu sorunsalı olması gereken başlıktır. yüce rabbimiz öyle bir din bahşetmiş ki biz sevgili kullarına,ahlaksızlık dolu bir hayat yaşayıp, günah hanemizi ful artı ful doldurup bir tövbeyle hepsinin üstüne koca bir çizik atılabiliyor. dolayısı ile bunu duyan müslüman durur mu, nerede 13 yaşında kız var tecavüz et, nerede para var çal, dolandır masum insanların vicdanlarını sömürerek. nasıl olsa din sana yolu göstermiş. sözün özü din olursa ahlak olmaz. çünkü din tüm ahlaksızlıkları yapsan bile bir tövbeyle seni yeniden hurilerin kollarına atıyor.
    2 ...
  18. 94.
  19. Din olmasaydı ahlak olurdu hatta ahlak din konusunda sınırlı kalmıştır. insanlar ve medeniyet geliştikçe ahlak da doğal olarak gelişmek zorundadır.
    0 ...
  20. 93.
  21. bir ateist için olur. örneğin bakın din yalan ama din denilen şeyi kabul edince ahlaklı oluyor, buda demek oluyor ki dini insan yazdı ve ahlaklı olunuyorsa dine gerek yok, yani bi yalana inanırsa ahlaklı oluyor, yalana inanmaktansa toplumda belli olan ahlak kurallarına uyunca problem kalmıyor. burda akla gelen şu; madem günah değil full sex yaparım, madem günah değil şunu yaparım vs vs dir. ama günah olmasına gerekmez, insanlara saygı farklı bişey.
    1 ...
  22. 92.
  23. Işte o zaman iyi insan ve kötü insanın belli olacaktır.
    1 ...
  24. 91.
  25. Bal gibi olur. Ateist ahlaksızdan çok, Müslümanım diyen ahlaksız gördüm. Tarih boyunca inanç insanlık için inaçsızlıktan daha tehlikeli olmuştur. Kendini Önder olarak gören din adamlarının ya da dini kullananların sizlere sunduğu soyut vaatleri kutsal kitap adı altında sunup şuan yaşadığımız anı sömürüyorlar. (bkz: dinlerin insanlığa kaybettirdikleri vs insanlığa kazandırdıkları)
    3 ...
  26. 90.
  27. etik evrensel, ahlak lokaldir. seküler etik, islam ahlakı.
    1 ...
  28. 89.
  29. Ahlak çok geniş bir kavram toplumdan topluma değişiyor aynı dine sahip olsalardı.
    0 ...
  30. 88.
  31. elbette ki olabilir ancak ahlakin olmadigi yerde din olamaz . evrensel ahlak kurallarina bakildigi zaman bunlarin dinle cok da celistigi soylenemez. ahlak konusunu salt din bakimindan yorumlamamali.
    0 ...
  32. 87.
  33. Din; Doğru olan şey ne olursa olsun emredileni yapmaktır.
    Ahlak; Emredilen şey ne olursa olsun, doğru olanı yapmaktır.

    ahlak için dine değil vicdana ihtiyaç vardır.. dindar ahlaksızları görünce, doğru bir önerme..
    5 ...
  34. 86.
  35. Belirli coğrafyada gece hafif acık karı görse, hemen tecavüz edecek cok insan bulundurup, ahlakın bekcisi olarak kendini gören islam dünyasi. Gördügünüz gibi ahlak icin cok yararlıymış din. Tabi sadece kadin suclu erkek her türlü ahlaksızlığı yapabilir dersek kolaymış lan
    0 ...
  36. 85.
  37. kime göre ahlak. dinsiz adamın da kendine göre bir ahlak algısı vardır. ona göre namusu iki bacak arasında aramazsın mesela. ama bir müslüman böyle düşünmez, düşünürse de dininin emrettiklerini bilmiyordur. illaki müslüman olması da gerekmez böyle düşünmesi için. hristiyan veya yahudi de olabilir. çünkü bu dinlerde de ahlak anlayışı islamiyetle benzerlik gösterir.
    0 ...
  38. 84.
  39. ilkçağ filozoflarının eserlerinde de ahlakla ilgili şeylere rastlıyoruz.

    bunun sebebi belki etkilenmiş olmaları olabilir mi?

    ilkel toplumlarda bile erkeğin kadının ve erkeğin cinsel organlarını örtmesi ahlakın bir sonucu olabilir mi?

    bunlar hep soru işareti.
    0 ...
  40. 83.
  41. tarafsız bir yorum getirmek istiyorum. bana göre çekirdekle alakalı bir sorun bu. din olmadan ahlak olmaz, mümkün değil. çoğu insan isveç'i falan örnek verir. bak ateist ülke ama suç oranı çok az diye. bu o ülke ile alakalı bir şeydir. yetiştirme ile alakalıdır. fakat diğer ülkelere baktığımızda bu durum böyle olmayacaktır. çünkü yetiştirilme şekilleri farklıdır. insanları din durdurur. dindar biri asla çalmaz, tecavüz etmez vs. dindar ülkelerde suç oranının o ülkelere göre fazla olmasının sebebi yanlış yetiştirmeden kaynaklanmaktadır. sonuç olarak din bir çok insanı frenler yani gereksiz demek aptallık olur. bir gün uyansan ve bütün dünya dinsiz olsa, ben eminim ki suç oranları %100 aratacaktır.
    0 ...
  42. 82.
  43. din felsefesi diye bir ders vardır ilahiyatta. bu derse göre din bir yaşam felsefesi budistlik de, hristiyanlık da vs. eee o zaman inanmasan da aynı toplum kurallarını uygularsan gayet de olur. sonuçta iman edip etmemekle bir dine mensup oluyorsun. ben seçtim dinimi seçmeyip de toplumda insan gibi yaşayana da sonsuz saygım vardır.
    0 ...
  44. 81.
  45. din olmadan kişi daha da ahlaklı olur, din sadece ahlak adı altında meşru gösterilmeye çalışan bir tür sömürü aracıdır. kişilerin ahlaklı olması için gökte bir tanrıya gerek yoktur, irade diye bir şeyin varlığı yeterlidir ahlaklı olmayı. ayrıca bilginin kendi içinde ahlak taşıdığına inananlardanım. bilim toplumu olmak bizi zaten kişisel haklara duyarlı yapar. kişisel haklar zaten ahlakın temelidir. din toplumlarında olan namus kavramına karşı bilim toplumlarında olan kişisel haklar ve hürriyetleri savunmaktayım. dinin sunduğu ahlak anlayışı bir şeyleri kurallara göre yapmaktır. oysa ahlaklı olmak kişinin kendi erdemi ile alakalıdır ve belli birinin bunu dayatması o kişiyi ahlaklı yapmaz. bu durum sadece var olan korkularla olur ki, korkuyla gösterilen ahlak, tek taraflı ve bencilcedir. yani ahlak kişinin kendi değerlerinde var olmalı ve bunun için hiçbir kural ve korku barındırmamalıdır. birine yardım edeceksem bu benim sadece birine yardım etmek istediğim ve bu hareketi erdemli bulduğum için olmalı. yoksa gökte bir tanrının korkusu ve şunu yap diye yazılan kitapların varlığı kişiyi ahlaklı yapmaz.
    1 ...
  46. 80.
  47. Olur kültür de bir ahlak sağlayıcısıdır ancak bide sırf dinimizde yasak olduğu için kendini alıkoyan insanlar var dinin büyük etki yarattığı kesin.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük