insanların daha mutlu ve organize yaşamaları için var olduğu düşünülen bu ilahi iktidarın, içinde bulunduğumuz çağ itibariyle tam tersi bir durumda işlemesini sorgulayan sorudur. din, insanlar yararı için icat edilmiş bir mutluluk reçetesi midir? veya insanlar dini var etmek ve yüceltmek için yaratılmış aciz kölelermidir?
din, insanların hem kendi aralarında daha iyi yaşayabilmeleri için hemde insanların Allah'a kulluk etmelerini sağlamaları için vardır. din insan içindir.
hani şu meşhur deyimin değiştirilmiş haliyle "din zamanı gelince binilen , zamanı gelince de ineceğimiz bir araçtır."Zira öbür boyutta "din" diye bir olgu olmayacaktır.Din bu boyutta , Allah'ın sevgisine nail olabilmek için gösterilen ipuçlarıdır.
başlangıçta "basit" gelebilir.fakat din bizim Allah'ı tanımamız ve O'na yaklaşmamız için gerekli yollar bütünüdür.
Kişi kendini dine değil Allah'a adar , ibadetlerini dini kurallar böyle diye değil Allah'a ulaşmanın yollarından biri bu diye yapar , iyiliği cennet için değil Allah'ın rızasını kazanmak için yapar.
Normalde doğru şekli din insan içindir, eğer varsa kitaplar bu yüzden gönderilmiştir. Dünya'nın çoğu ülkesinde de bu böyledir. Sadece müslüman Türkiye'de herşey ters işlediği gibi bu da ters işlemektedir.
insanların yerleşik hayata geçmesiyle din olgusu başlar. yani insanlar din olmadan yaşamışlar uzunca bir dönem. bu sebepten gereksiz bir sorudur. lakin özel mülkiyet ile doğan korkudan oluşmuştur din olgusu. yani insanların korkularından arınmasına yardımcı olmuştur. insanların yarattığı bir şeyin insanı araç olarak görmesi de komiktir.
din toplumun düzenleyici kurallarıdır. bazen de din afyondur. herzaman insanlar tapınma ihtiyacı duymuşlardır. allah ta der ki; bana inanırken sorgulayın. babam annem inanıyor, toplum inanıyor, herkes inanıyor e ozaman da ben de inanmalıyım mantığını kabul etmiyor. allahın varlığına delil arıyorsan binlerce örnek, binlerce gerekçe mevcut. netice de allahın bizim inanmamıza ya da ibadet yapmamıza ihtiyacı yok. kim ne yapar kendine yapar. inanmayanı da hor göremez kimse. velhasıl kerim din insan içindir.