hukukun insanların eşit haklara sahip olması ve herkesin kanunlar çerçevesinde özgür bir şekilde yaşaması gerekliliğini savunduğunu baz alırsak dinler olmasaydı acaba daha mı kötü durumda olurduk? mesela hukuk kitabı için cihad ilan edilip canlı bombalar patlar mıydı? kadınlar 2. sınıf insan muamelesi görür müydü? allah diyip insanlar sömürülebilir miydi? sahi din kitabı yerine hukuk kitabı kabul görseydi bu insanlık ne kaybederdi?
neye inandığından ziyade nasıl inandığın önemlidir. ilk çıktıklarında, ve bazı diyarlarda hala din kitapları hukuk kaynağı işlevini görür. bazı insanlarda kitabın geri kalanıyla ruhlarını teskin eder. buraya kadar bir numara yok. ama bunların ötesine geçince, yani kutsal olan politik, kural da mutlak edilirse ortalığın tadı kaçar.
bu nedenle bugünün hukuk kitaplarına da kutsal ve mutlak statüsü verilirse sonuç pek değişik olmaz. yani ne değil nasıl meselesi...
din kitapları özünde, edebi (şiirsel) dille yazılmış hukuk kitaplarıdır aslında. hedefleri toplumun alt tabakasında bulunan kişileri, köleler, hastalar, yoksullar, kadınlar ve çocuklar (özellikle yetimler) koruma amacı gütmektedir.