din ile bilim arasındaki farklar

entry19 galeri1
    1.
  1. insan beyni denen makinanin calisma prensiplerindeki derin ve yapisal farklardir.

    bir ornek: aldigimiz nefes.

    din kisisi alinan nefes ustunde dusunmemiz gerektigini, burada allah'a dair dersler oldugunu, sukretmeyi onerir.

    bilim kisisi alinan nefesin hangi gazlardan olustugunu, bu gazlarin vucutta nasil bir isleme tabi tutuldugunu, diger yaratiklarin ayni gazlari nasil tukettigini, atmosferin kalitesinin hangi unsurlar ile belirlendigini ve daha baska mekanizmalari inceler, ortaya cikarir.

    din kisisi bunlari dinler, sanki tum bu bilgiler kendi one surdugu dusunce sekli ile bulunmus gibi arsizca "bu gordugunuz tum mekanizmalar var ya", eee? "iste bunlarin hepsinde allah'in gucunu goruruz" diye basladigi yerden bir adim oteye gidemez.
    4 ...
  2. 2.
  3. Normalde din ile bilimin iç içe olması gerekir. Ki bazı bilim araştırmaları kutsal kitaplardan yardım alınarak yürütülmüştür. Ancak aşırı dincilerin yapmış oldukları bunlara tamamen aykırıdır. Örnek verecek olur isem ;

    http://galeri4.uludagsozl...1ndaki-farklar_164227.jpg

    başka bir söze de gerek yok sanıyorum.
    1 ...
  4. 3.
  5. Din "hırsızın elini kesin" diye emreder.
    Bilim ise bireyi hırsızlığa iten kişisel ve toplumsal etkenleri araştırır, bu araştırmalar sonucu söz konusu davranışların engellene bilmesi-en aza düşürülebilmesi için "insani" çözümler üretir.
    1 ...
  6. 4.
  7. din "görmeden inan" der. bilim "inanmak için gör" der.
    1 ...
  8. 5.
  9. 6.
  10. bilim bir din değildir, din bir bilimdir.
    1 ...
  11. 7.
  12. Din bilimin cevaplayamadigini cevaplar. Bilim ise kendini ispatlar.
    0 ...
  13. 8.
  14. inanan insan ile düşünen insan arasındaki farkları oluşturan farklardır.
    0 ...
  15. 9.
  16. dine inananlar bilimi göz ardı etmeden doğanıın tüm kanunları ve sistemleri arkasında akıllı bir dizaynın ve bir yaradılışın olduğuna inanır.

    dini göz ardı ederek sadece bilime inandığını söyleyen ve çoğunun bilimle alakası olmayan şarlatanlar bilimsel tartışmalardaki din karşıtı doneleri alıp diğerlerini yok sayarak dine saldırırlar , amaçları bilimi yüceltmek falan değildir , din düşmanlığıdır hatta %99 oranında direk olarak islam düşmanlığıdır yaptıkları.
    2 ...
  17. 10.
  18. bilim için beyine ihtiyaç vardır,
    din için güce.
    0 ...
  19. 11.
  20. bu iki kavramın birbirleriyle karşılaştırılmayacak konular olduğunu her düşünen insan kavrayabilir.
    (bkz: futbolla din arasındaki farklar)
    1 ...
  21. 12.
  22. dinin sınırları vardır ama bilim her an her dakika değişebilir. bilmin belli bir kalıbı yoktur.
    0 ...
  23. 13.
  24. bilimi dinle savaşmak için bir araç olarak görmeyen tam tersine dini de objektif olarak değerlendirip onu da bir değer olarak gören toplumlar her zaman bilimde en ileri toplumlar olmuşlardır dediğim olmayan farklardır. günümüzde bunu anglosakson kültür başarabilmiştir ki bilimde en ileri kültür onlardır.
    bilim bir bulgunun dine uyduğuna bakmadığı gibi uymadığına da bakmaz. oysa bizde bilim bilim diye bağıranlar için bilim sadece dinle savaşmak için kullanılacak bir araçtır. bilimle uğraşları her şeye bilim deyip bundan başka bilim adına hiçbir şey yapmamaktan ibarettir. bundan dolayıdır ki bu ''bilim savaşçıları'' bugüne kadar neredeyse hiç bilim üretememişlerdir.
    0 ...
  25. 14.
  26. bilim çalışır, didinir, binlerce kere ve binlerce farklı ortamda deneyler yapar, bir şeyi kanıtlar...

    din ise, ancak bir şey kanıtladıktan sonra "bu zaten kuran'da da geçiyor" diye aptal aptal konuşur...
    0 ...
  27. 15.
  28. din, yargılarında sabittir ama bilim değildir. bilim bugün sana "plüton gezegendir." diye öğretir, yarın "hayır, güneş sistemi'nde 8 tane gezegen vardır ve plüton gezegen değildir." der. bazı bilim adamları "yumurta, sağlık için zararlıdır." der, diğer bilim adamları "yumurta sağlık için faydalıdır, her gün bir tane tüketiniz." diyip yumurtanın zararlı olup olmadığını kesin olarak söylemekten acizdir. oysa ki dinde, dün "yusuf bir peygamberdir." diyip, sonraki zamanlarda * "yusuf, peygamber değildir." demedi.

    tabii ki bu düşüncem beni bilimden uzak yaşam sürdürmek isteyen biri olarak yansıtmasın. bilim "nasıl"a cevap verir ama "niye"ye cevap veremez. din ise "nasıl"a tatmin edici bir cevap veremez belki ama "niye"ye cevap verebilir.ben hem dinin hem de bilimin bir bireyde yer edinebileceğini düşünüyorum.
    din ile bilim, özellikle islam ayrı tutulan bir kavram değildir. kuan bize, düşünmemizi, bazı şeylere kafa yormamızı ister. "dünya yuvarlaktır ve dönüyor." diyen bilim adamını yargılamaz mesela.
    0 ...
  29. 16.
  30. 17.
  31. Külkedisi ile bilim arasındaki farklar kadardır en az. O yüzden saymaya gerek yoktur.
    0 ...
  32. 18.
  33. Bilim bir şey keşfeder, din bu keşfi yaratıcıya bağlar, inanmak için kalıplık yapar. Bilim balık tutar, din balığı yer.
    0 ...
  34. 19.
  35. ikisi de allahın yasalarıdır.

    islam, insanları barış içersinde yaşamaya, özgürlüğe, adalete davet eder. Bilime, okumaya teşvik eder.

    Bilim, allahın doğadaki yasalarını keşfetmektir. insanların hayatını kolaylaştırır, daha güzel bir toplum inşa etmeye yarar.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük