islamcıların "islam akıl-mantık dinidir" soylemlerinden vazgectigini gosterir durum.
artık herkes biliyor ki islam akıl-mantık dini degildir. eger oyle olsaydı bugun
her turlu bilimsel-teknolojik gelismenin surukleyicisi olurdu.
yani aklını-mantıgını kullanmayanlar evrimin gazabına ugrarlar,oburdunya hayalleri kurarlar.
dogrulugu islam'da zorlama yoktur ile kanitlanmis bir onerme. kabul edersen, dogmalarla karsi karsiyasindir demek, etmezsen, bu dogmalar seni baglamaz ve agzindan sactigin salya katsayisinda da ciddi bir dususun goze carpmasi gerekir. fekat tam tersi oluyor, islam ile alakasi olmayanlar, islam ile alakali olanlardan daha cok islam uzerine konusuyor. ben futboldan nefret ederim mesela, ama futbol uzerine iki kelam da etmem. cunku sevmiyorsam, istemiyorsam, bu seyle ilgilenmem. mesela araplar var musluman, en azindan ben oyle biliyorum. onlar neden teknolojide geri sorarim size, bide japonlara bakin, sapik millet ama aya domates biber ekmedikleri kaldi yalnizca. bakin, islam kotu, muslumanlar geri. alin size tez, curutun bakalim.
hz muhammed'in ağzından böyle bir şey çıkmamıştır...
ben inanmıyorum veya inanıyorum diyen kişiye, beğenmeyen inanmaz dememiş, akılla mantıkla açıklama-inandırma yoluna gitmiş sürekli muhammed...
sanırım yeni nesil peygamberler yetişiyor da, islam hakkında böyle kesin yargı cümleleri söyleyebiliyorlar, oysa biz hz. muhammed'in veda hutbesinde söylediklerinde kaldık, islam akıl ilim dinidir gibi...
ha benim gibi inananlar akıl-bilim dini islam söyleminden vazgeçmediler, kalkıp ee o zaman teknolojik gelişmeleri neden müslümanlar yapmadı gibi bir cümle kurmak, dünya tarihi ve sosyal bilimler hakkında bir bok bilmemeye delalet eder, islama inananlar avrupalılar gibi ortaçağda ve yakın çağlarda, her hangi bir salgın, büyük bir buhran yaşamadıkları ve gayet refah bir şekilde yaşadıkları için, pek de teknolojilerini geliştirmeyi düşünmediler...
yüzyıllardır müslümanlar, zenginliklerini hep dinlerine borçlu olduklarını düşündükleri için de pek de kendilerini geliştirmeyi de düşünmediler. hristiyanlar-yahudiler ise bunun yanında akıl ronesansını-reformunu bizden yüzyıllar önce gerçekleştirdiler...
sonuca bakılırsa, islam dünyası içinde, laik inanışa bilim reformuna tek yönelen ülke türkiye, neden?, çağın en büyük savaşlarının acılarını biz çektik, dünya savaşlarında arap ülkeleri yerine en büyük zarar gören müslümanlar yine bizdik, dolayısıyla biz de kendi reformumuzu yaptık ve dini gönüllere atmasını bildik, avrupalılar gibi...
ancak şu an görünen o ki, başkaları başkalarının gönüllerindeki şeyleri sorgular olmuş... tee allam ya...
inanırım veya inanmam sana ne diyeceğine insanlar;
ya inanacaksın -araplar ne yapıyorsa yapacaksın-
ya da inanmayacaksın, senin atan maymun olacak, soysuz diye bahsedicez senden der olmuşlar...
aynı şekilde inanmayanlar da insanların inançlarına hakaret etmekten hiç çekinmiyorlar...
din kavramı içinde, bütün dinlerle islam ı aynı kefeye koymak islama hakaret olur, zira islam diger dinlerden farklıdır, çünkü islam allah a aittir. diger dinlerin ana kaynak kitapları bile bi kaç yüz tanedir en az, allah islam ın sahibidir ve kıyamet gününe kadar da muhafaza edecegini bildirmiştir.
islam ın da dogmayı andıran kesin kabulleri vardır, allah yaratıcıdır vardır ve tektir, kainatın efendisi peygamber efendimiz onun kulu ve elçisidir. islam kabul dinidir, bunları kabul etmeden, kelime i şahadet getirmeden müslüman olamassınız.
bunlar çok anlaşılır hadisedir, laikseniz seküler devlet sizin haklarınız korur, devlete inanmak zorundasınız, demokratik kurallarda yasayabilmeniz için, sınırlarında askerlerin bekledigi bir ülkeniz ve onun için de bir devlet yapınız olması gerekir, onun koydugu kurallara uyamam diyemessiniz, ama bugün türkiye de uygulandıgı anlamı ile laiklik bir dogmadır, islam, bu anlamda bir dogma degildir bana göre, allah insanların tamamını dileseydi müslüman yaratabilirdi, ama, şeytanı yarattı ve peygamberi ile dogru yolu gösterdi, akıl dedigimiz meleke insanları hayvanlardan ayıran özellik olarak bizlere verildi ve dogru yolu özgür irademizle bulmamız istendi. dünya yaratıldıgından beri en acı yine yaratıcımız duydu, kendisinin yarattıgı kulu onu yok saydı, ama o rahman sıfatı ile onu darlıga kıtlıga mahkum etmedi, ölüme terk etmedi, yarattıgı tüm canlılara gecimi için rızk verdi.
ol emri heran yaratmaya devam eden allahım, dünyayı bir sabit fikir üzere yaratmadı, degişmesine, dünayay müdahale edilmesine izin verdi, gün her sabah dogar ve dünya yeniden kurulur sözünü bilirsiniz, allah saniyenin milyarda belki biri kadar kısa aralıklarla, ol emri ile dünyayı tekrar tekrar yaratmaya devam ediyor, ilimlerin hepsi onun eseri, fizigi o yarattı, kimyayı o yarattı, yarattıgı dünya bir dogma üzere yaratılmadıgı için, din dogmadır deyip kestirip atmak, okyanus kenarında gözlerini kapayıp okyanus yok demek zavallıgında bir şey olur, din insanların elinde dogmaya dönüşüyor ancak, insanın insana ettigini hangi varlık digerine yapabilir, bakınız türkiyeye, bir kısım kızlarımız üniversite kapısın da aglaşırken, koca koca proıf ünvanlı devleten gecinmeli iri adamların, beyanatlarına, allah ne kadar büyük anlamak için, allahın sıfatlarını okumalıyız tekrar tekrar.
ne kadar kolay. beğenmeyen inanmaz. ancak, sen dersen ki sana kalmış inanıp inanmamak ama inanmassan cayır cayır yanacaksın, kaynar kazanlara atılacaksın, ebedi acıyla başbaşa kalacaksın diye bu hayatta istediğini elde edememişler korku ile, istediğini din ile elde etmişler ise zevkle bağlanacaktır dine.
Çok doğru bir tespit daha . Allah razı olsun.*
Beğenmeyen inanmıyor zaten de beğenmemesine rağmen inandırılmaya çalışıldığı takdirde beğenmeyenin içine sokulduğu dinci kapitalizmin arz-talep doğrusu yarattığı dinci faşizm ile din'in "d"'sinden anlamayan şablon kafalarca bir çıkar unsuru olarak kullanıldığı için beğenmeyene zor koşulan beğenme diktası da gözlerden kaçmıyor ne yazık ki.Yemezler yani!
dinin içinde de geçen olgudur. din belli kuralları olan, sorgulanmaması gereken birşeydir; zorlama yoktur, beğenmeyen sktirsin gitsin denir.
dinin sorgulanmayacak olmasını garip bulanlar da bir o kadar gariptir. arkadaşım, din dediğimiz olguda bir tanrı inancı yok mudur? tanrı neye diyorsun sen? seni yaratıp her işini halledecek gücü olan varlığa demiyor musun? onun koyduğu kuralları, söylediklerini kıt beyninle kurcalayıp karıştırmaya hakkın var mı? yok. ha sana saçma gelir, "yahu tanrı böyle diyecek değil ya, benden akılsız mı?" dersin; o zaman ben beğenmedim diyip gidersin.
yerinde bir önermedir. ben kabul ettim hafız diyorsan susacaksın, demiyorsan da gideceksin. ne var ki?