din derslerinin kaldırılması değil, değiştirilmesi gerek. aslında bütün eğitim sisteminin değişmesi gerek. hatta bütün sistemin değişmesi gerek. keşke eski ülkeyi götürüp yenisini alabilsek. farkı neyse öderiz.
din dersi diye bir şey yok öncelikle. uygulamanın yanlış olması tamamen biz insanların suçu. bir şekilde çocuklara dinleri ve toplum ahlak kurallarını anlatmak gerekiyor.
hayır harbiden siz mutlu musunuz gençlerin şu anki halinden??
çocuk 18 yaşına gelmeden, kendi başına karar veremeden. din dersleri verilmemesi gerekliliğidir. neden on sekiz yaşından küçük çocuğu mahkum edilmiyor edilse bile özel şartlar kullanılıyor. çünkü bu çocuk kendi başına karar verecek durumda değil. cezai ehliyetini kazanmamış bir adama sen kontrol edemediğin bir inanç sistemini empoze edemezsin. zaten eğitimin temeli kontrol edilebilirliğe dayanıyor.
çocuk on sekiz yaşına geldiği zaman ne istiyorsa yapsın ama on sekiz yaşına gelene kadar hele devlet eliyle bir inanç sistemi empoze edilemez. *
aslında kalkmasında ziyade alanı Türk islam tarihi ile daha da genişletilmeli. Türklerin ne zaman islam la tanıştığını çoğu kişi bilmiyor veya Türklerin islama islamın Türklere neler kazndırdıklar işlenmiyo. Bu dersin sonuna kadar destekcisiyim kaldırılmamalı genişletilmeli dediğim derstir.
din kültürü derslerinde islam ve toplum bilinci dışında başka hiçbir şey öğretilmez. diğer dinlerin inançları, ibadetleri, benzerlik ya da farklılıkları öğretilmez. diğer dinler hakkında bilgiler televizyondan, internetten, kitaplardan edinmeye çalışılır. yani diyeceğim şu ki, din kültürü derslerinin içeriği, islam dışına çıkıp diğer dinleri de kapsayacak şekilde değiştirilmelidir.
din kültürü ve ahlak bilgisi dersini veren kişinin, kendi mensubu olduğu dini çocuklara empoze etmeden, objektif bir şekilde işlemesi taraftarıyım. hiçbir dinin diğer dinlerden üstün, yahut alcak olduğu görüşünü savunmaması gerekir. Eğer bu şartlar yerine gelirse ki bu çok zor, kaldırılması saçma olur.
din dersi kaldırılmalı, yerine ilkokuldan itibaren felsefe getirilmeli ve bütün dinler bu felsefe derslerinde "din felsefesi" adı altında işlenmeli. zira "din" dersinde ateizm, deizm vb. gibi konuları fazla konuşamazsınız çünkü bunlar bir "din" değil, "görüş"tür. bu yüzden bu konuları ancak bu kadar geniş bir yelpazede sunarsanız bireye arasından seçmesi için yeterince seçenek sunmuş olursunuz. ayrıca kişi, seçeneğinde karar kıldıktan sonra bu dini veya görüşü kendisi araştırarak öğrenmelidir, ne kadar en zoru olsa da, en sağlıklı öğrenme yolu budur.
şu anki sistem ise öğrencilere dayatma üzerine. bugün aranızda hala müslüman fanatizanlığı yapanlarınız varsa suçlusu budur.
ha bir de görsel sanatlar ve müzik dersleri kaldırılıp yerine sanat tarihi getirilmeli ve bu ders gerektiği gibi işlenmeli. beden eğitimi "bu gün boğuns pas öğreneceğiz çocuklaaaar" sığlığından çıkarılıp her öğrencinin bir spora yöneleceği bir hale getirilmeli ve bu spor sadece futbol olmamalı.