din dersinin seçmeli ders olması

entry32 galeri0
    1.
  1. öğrencinin dinine bakılmaksızın din dersini seçip seçememe seçeneğinin o öğrenciye ait olmasıdır. kanımca yanlış bir harekettir. tamam islamiyeti seçmeyenler için seçmeli olabilir ama islamiyeti seçenler için dinini en iyi şekilde öğrenmek olan okulda öğrenme yok olacaktır. bu sefer de hurafelerle dinini yaşayan insanlar çoğalacaktır.
    6 ...
  2. 2.
  3. okulda öğretilen dinin sadece dua ezberlemekten ibaret olduğunu gördükten sonra yapılması uygun olan davranıştır, insanlar inanmak zorunda değildir, kendi kararlarıdır.
    4 ...
  4. 3.
  5. (bkz: din dersinin olmaması)
    (bkz: islam ve diger dinlerin tarih dersleri vesilesi ile okutulması)
    2 ...
  6. 4.
  7. müslüman olmayan bir insana zorla bu dersi okutturmak, o insanın yalnızca bu dine daha da olumsuz yaklaşmasına sebep olacaktır.nasıl ki müslüman bir insana zorla hristiyanlığı ya da başka bir dini anlatmak, dinlemesine çalışmak zorbalıksa, bu da ondan farklı bir durum değildir. bırakılsın ki bu dersi isteyen alsın ve gönüllü olduğu için daha faydalı olsun. ve isteyen almasın ki nefret etmesin ve en azından saygı duysun.
    3 ...
  8. 5.
  9. beden eğitimi, resim, müzik gibi dersleri de dahil ederlerse makbule geçecek uygulamadır.
    2 ...
  10. 6.
  11. çoğunluğun müslüman olduğu bir ülkede saçma bir uygulama. diğer öğrencilere (bunlara kendini müslüman saymayan bazıları dahil) ayrıcalık tanınabilir.
    4 ...
  12. 7.
  13. çoğunluğun müslüman olduğu doğrudur, ama bu çoğunluğun için de sen tutup da sadece sünni-hanefi mezhebine uygun din dersi anlatırsan geri kalanlara ayrımcılık yapmış olursun. kaldı ki öyle sınıf için de sıralara çıkıp namaz kıldırmalar, dua okutup not vermeler... ne yani dua okuyup namaz kılan öğrencinin hem müslümanlığı sınanıp hem de bu müslümanlığına not mu verilecek halen daha? bu kafa da gidilirse daha çok tepki toplayacaktır, bu din dersi olayı esasında çok kolay bir yoldan tatlıya bağlanacaktır herkesin istediği gibi.
    2 ...
  14. 8.
  15. müzik dersinde tahtaya çıkıp şarkı söylenmesi, matematik dersinde tahtada problem çözülmesi gibi, din kültürü dersinde de sıraya çıkıp namaz kılınması gayet normal ve eğitimin uygulamaları kapsamında bir harekettir. bundan niye rahatsız olunduğu anlaşılamamaktadır. din kültürü dersinin seçmeli olması, zayıf içeriğine bakacak olursak kesinlikle bir kayıp değildir. bu ülkede dini eğitim zaten duyarlı anne ve babaya sahip çocuklara altı yaşına kadar verilmektedir. bu durumda kritik konu kuran kurslarıdır. kesinlikle kuran kurslarıyla ilgili kısıtlamalar kaldırılmalı, nasıl kişi din dersini ister alıp ister almayabiliyorsa; kuran kursuna da hiçbir yaş sınırı olmaksızın gidebilmelidir.
    1 ...
  16. 9.
  17. türk halkı'nın %99'unun müslüman olmadığının anlaşılmış olmasıdır. Din dersinde çocuklara islam anlatılır ve sürekli peygamber efendimiz diye hz. muhammed'den bahsederseniz. Din empoze etme ve beyin yıkama dersi yapmış olursunuz. Bütün dinleri objektif ele alabilecek din öğretmeni olmadığına göre bu konuda yapılması gereken doğrudur. Yapılması gereken bu dersi alacak olanlara yalan yanlış ve gereksiz bilgi yerine ibadetin esaslarını öğreten hadis diye evde uydurduklarını çocuklara satmayan öğretmenlere görev vermektir.
    2 ...
  18. 10.
  19. vakti zamanında yapılmış*, öğrencilerin neredeyse tamamının* seçmeli din dersini seçmesi sonucunda vazgeçilmiş uygulama.
    1 ...
  20. 11.
  21. din dersi diye bir ders yoktur ki. din kültürü ve ahlak bilgisi dersi vardır. ama milli eğitim bakanlığının göz yumması sonucu bu ders sadece din dersi, islam dini dersi olmuştur. sakat olan şey ise okullar bilgi öğrenme yeridir. öğretmenler bilginin öğrenciye akmasını sağlayan köprüdür. öğrenci ise idealde bilgi öğrenme amacı ile okula giden kişidir. din bir bilgimidir yoksa bir kültürmüdür bu tartışılır. ancak kesin olan bir şey varsa tanrının yeri okul değil camiler, kliseler, tapınaklardır. okulda sadece bilgiye yer vardır. bilimsel bilgiye yer vardır. ruhi bilgi ise her dinin kendi tapınaklarında öğrenilmelidir. dini öğretiler okul öğretmenleri tarafından değil din adamları tarafından öğretilmelidir.
    2 ...
  22. 12.
  23. ilköğretimde çocuğuna seçme hakkı nasıl vereceksin? hadi lisede bi derece.

    ---çocuum islam dinini mi öğrenmek istiyorsun? hristiyanlığımı? yoksa din dersi görmek istiyormusun?
    ++ yok yaa ben cool takılacam. teistim ben. din dersi felan hikaye. kızlarla takılacaz. ayse fasülyelerle benim ismimi, bende çişimle onun ismini yazacam.

    cocuk bu kardeşim . saçmalar tabi o yaşta. sen göster şimdiden din kültürü ve ahlak bilgisi dersini, ileride hangisi mantığına yatarsa onu seçsin. ister ateist olur, ister islamı doyasıya yaşar, isterse hristiyan isterse budist olur.
    bu ders sadece dinden ibaret değil. ahlaktan kimse bahsetmiyor.
    2 ...
  24. 13.
  25. 14.
  26. bir ülkede din dersi okutulması kadar doğal birşey yoktur. bunu yanında sosyoloji, felsefe gibi derslere branş hocası gireceği yerine, müzik veya beden eğitimi hocası giriyorsa orada problem vardır diyerekten karşı koyduğum fikir.*
    2 ...
  27. 15.
  28. 1-din kültürü dersi adından da anlaşılacağı gibi tüm dinler üzerine olmalıdır. salt islam üzerine degil. okullar öğretim kurumlarıdır. amaç çocuklara tüm inançları öğretmek ve ahlak bilgisi kısmında da doğru olan göstermek olmalıdır.
    2-seçmeli olması yerindedir. devletin din öğretmek zorunluluğu yoktur ki zorunlu olsun. sosyal devlet kapsamında, muhattaptan gelen istek doğrultusunda hareket edilmelidir. isteyen seçer istemeyen seçmez.
    2 ...
  29. 16.
  30. zorla seçtirilmesine engel değildir.ilkokulda akla takılmış, dünya görüşünü kökten değiştirecek kadar güçlü olmuştur pek çoğumuzda.
    0 ...
  31. 17.
  32. adı din olduğu için polemik yaratılan konu. karneye 5 geldiği takdirde karneye 10 kredi sağladığı da unutulmamalıdır, "ben ateistim ben deistim hacıcım ben şöleyim ben böleyim ben karsıyım" diyen zihniyete de bu 10 kredi kapak olur.
    1 ...
  33. 18.
  34. gerçekten laik bir düzenin toplumun diğer inançlarını gözeterek tamamen kaldırılması gereken ders...
    2 ...
  35. 19.
  36. yılanların cin olduğunu anlatan, gülen bir arkadaşa "dinde gülmek yoktur tebessüm vardır" diyen lise din hocamı gördükten sonra hak verdiğim olay. bu olayı sol bir parti yapmış olsa idi kesinlikle dinsiz yakıştırması alırdı.
    2 ...
  37. 20.
  38. Laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti gereklerinin en önemlilerinden bir tanesidir din derslerinin seçmeli olması! sen gidip müslüman olmayan çocuklara islamiyeti öğretmeye kalkarsan aihm de böyle tazminat ödersin!
    1 ...
  39. 21.
  40. 22.
  41. her insanın dinine bağlı olması, onun inancını ve yaşama bağlılığını artırır. işte bu yüzdendir ki din dersi zorunlu olmalıdır, ama içeriğinde diğer dinlere de yer verilmeli, öğrencilerden farklı dinde olanlar varsa onların da kendi dinlerinden birşeyler öğrenmesi amaçlanmalıdır.
    0 ...
  42. 23.
  43. her insanın dinine bağlı olması, hatta bir dine inanması kendi seçimidir. işte bu yüzdendir ki, din dersi seçmeli olmalıdır.

    dayatmaya gerek yoktur. liseli bir insan çocuk değildir.
    0 ...
  44. 24.
  45. tek basina yetmeyecek durumdur. soyle ki;
    din dersi kisiye iyiyi-kotuyu ayirt ettirmez, yalnizca var olan bilgileri one surer, ve kisi bu bilgileri ister kabul eder ister kabul etmez; dolayisiyla din dersi yalnizca bilgilendirme dersidir*. o halde, amac bilgi vermekse din dersinde neden sadece teistik inanclara yer veriliyor da anti-teistik inanislar goz ardi ediliyor bir merak konusudur. ateistik, humanist ve benzeri felsefi dusunce sistemleri de din dersiyle birlikte islenmelidir.

    ahlak konusuna gelince, "kesinlikle bu dogrudur, su yanlistir" gibi kaliplardan cok, "bu toplumun geleneklerine gore.." diye baslayan kaliplar olmalidir ki, insan insan oldugunu degerlendirme yetisi ile anlayabilsin, kendini onceden programlanmis bir robottan cok insan yerine koyabilsin.

    sonuc olarak, ilk etapta ne yapiliyormus? "din bilgisi" dersinin adi "inanc ve dusunce sistemleri" olarak degisiyormus, sonrasinda da wicca'dan buddizme kadar butun inanc ve dusuncelere yer verilip bu ders secmeli bir ders oluyormus. **
    0 ...
  46. 25.
  47. mevcut saçmalığı ortadan kaldıracak uygulamadır.
    din, temelinde seçmeli bir olgu ise ve birey özgürce mensubu olmak istediği dini ya da "hiçbir şey"i özgürce seçebiliyorsa bunun dersinin de zorunlu olması saçmadır.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük