din bilime engel mi

entry18 galeri1 video1
    1.
  1. doğrudur.

    sebebi de çok basit, bilim şüphedir. bilim sorgulayıcılıktır. akılcılıktır.

    bilimsel yöntem aynı sonuca ulaşan tekrarlı deneylerle desteklenmeyen hipotezleri reddeder. dolayısıyla din gibi bilimsel izahı bulunmayan olguları da doğrulanabilir hipotez oluşturulmadıkça reddeder. bilim her şeye aynı sorgulayıcılıkla yaklaşır, en çok da kendine. hiçbir zaman mutlak gerçek diye bir şey dayatmaz, kendi ileri sürdüğü şeyleri yine kendi yöntemi ile teste tabi tutar. gerekirse değiştirir, çürütür, yeni önermede bulunur. buna "dün söylediğini bugün yalanlıyor" diyenler haklıdır. ancak unutulmamalıdır ki bilim merkezi akılcılık olan ve her gün biraz daha büyüyüp gelişen bir süreçtir. zamanın getirdiği yeni keşifler ve akli gelişim ile eskiyi daima sorgular. 1400 yıl önce yazılmış "mutlak doğru"lara inananlar için anlaması bu yüzden zor sanırım. hawking radyasyonu gibi kavramlar henüz doğrulanamamış olsa da, dünyanın güneş etrafında dönüyor olması konusunda tartışma yoktur.

    dindar olup da kendini bilim insanı olarak gören var mıdır vardır evet, ancak onların bu çelişkisi mutlaka bir noktada bilimselliğin kaybına neden olacaktır. dindar olması takip ettiğini iddia ettiği metodu uygulamadığını gösterir. ayrıca dini olan biri nereye kadar sorgulayıcılığını koruyabilir? yoksa cern'de proton çarpıştıran insanlar işi gücü bırakır "allahın bir hikmeti" der geçerlerdi.

    yani olmaz. hem din hem bilim olmaz.
    4 ...
  2. 2.
  3. Nasil laik bir ulkede din ve devlet isleri birbirinden ayriliyorsa, din ve bilim ayrisir. Biri dogmatik digeri ise sistematik bilgi iceriri.
    0 ...
  4. 3.
  5. din ve bilimi aynı yerde icra edersen birbirlerinin yoluna taş koyabilirler. ikisini ayrı ayrı ele aldığında ise birbirlerini tamamlarlar.
    1 ...
  6. 4.
  7. iki farklı alanı ,bilimin kıstaslarıyla değerlendirip hatalı! sonuca varmaktır. dinden ,bilimcilik beklemek,bilimin ulaştığı sonuçlara ulaşmadığını görünce ,bilimi üstün görmek, bilimsel metodolojiyi dinden beklemek hatalı bir durumdur.

    din ,bilimin bir rakibi, rekabet ettiği bir alan değildir. yanlış bilmiyorsam ,galieo'nun sözüydü; kutsal kitap cennete nasıl gideceğimizi söyler, evrenle ilgili bir şey değil" diyordu.ve galileo inançlı biriydi. bu her şeyi özetliyor aslında. din ve bilim çok farklı ,birbirlerine engel teşkil etmeyen, biri insanın var oluş sorularına cevap aramış ,kendince cevapları olan bir alan ,diğeri var olan maddeyi açıklayan ,felsefi konulara girmeyen bir alandır.

    edit: bir yazar arkadaşımız " ikisi de insanın bu dünyaya nasıl geldiğini arar" demiş. hayır, din bunu aramaz. din ne için ? ,neden ? geldiğini açıklar. bilim ,var oluşun "nasıl " başladığıyla ilgilenir.
    3 ...
  8. 5.
  9. din sabittir ve kuralları kesindir.

    bilim süreklilik arz eder ve devamlı üzerine yeni bilgiler ekleyerek ilerler.

    ayrıca din ve bilim çok farklı alanlar gibi görünse de birbirlerine etki edeceği alanlar vardır.

    mesela dinde yaratılışı anlatan bir durumu gidip bilimden ayırmazsınız.

    ikisinin de bu dünyaya insan nasıl geldi sorusuna aradığı cevap vardır. bunlar yöntem olarak farklı olabilir ancak ikisinin de ortak soruları vardır.

    tabi gidip bilim şeytanın kaç bacağı var gibi bir soruyla uğraşmaz ama dinin bazı fikirleri bilimsel alana etki ederse bunlarla kendi gerçekliği içinde çatışmaya girebilir.

    zaten dinlerin bilime müdahalesine bakarsanız yada düşman ilan etmesine kendi fikriyle bilim çeliştiği anda bunu yaparlar.

    ayrıca bilimin sürekli ilerlemeci yapısı ve materyalist olanı hedef alması dinle hem onu fikir olarak net olarak ayırır hem de yöntem olarak.

    ayrıca bilim nasıllar üzerinden sonuçlara ulaşır ve önemli nasıl sorusudur.

    din ise neden ve kim sorularını da sorar ve sonuçlara kendi doğmatikliğinde ulaşır. ( aslında dinin bilgi edinme yöntemi eski bilimsel metodladır ama dinleşerek bunlar sabitleşmiş ve kutsanarak yalanlanamaz bir hal almıştır, hatta bir çok şeyin bilinmemesi daha subjektif alana onu itmiştir ve dilini sembolizme çekerek bir nevi karanlıktan beslenen yada karanlığı karanlıkla açıklayan bir duruma gelmiştir doğma dediğimiz şey öyle uhrevi bir bilgi değildir temelinde ilkel bilim vardır ancak sabitlendiği için amacından sapmıştır)
    1 ...
  10. 6.
  11. din bilime engel olmaz. din zaten bir içgüdüdür. inanmak insanın doğasında var olan bir şey.
    3 ...
  12. 7.
  13. Hangi din olduğuna bağlıdır,

    Şu üfürükçü, hoca geçinen şarlatanların "bilim ne işine yarayacak öte tarafta?" dediği din ise, evet engeldir.

    Fakat devamlı aklı kullanmanın teşvik edildiği, gökyüzünü, yeryüzünü incelememizi tavsiye eden bir kitapta yazan din ise, engel değidlir.
    4 ...
  14. 8.
  15. https://youtu.be/I4dPPqXfksY

    "Bilim gerçeği bulduğunu değil, yanlışı teşhis edip onu elediğini iddia eder."
    - Celal Şengör
    1 ...
  16. 9.
  17. Tabii ki engeldir. 2. Dünya savaşında insanları denek olarak kullanıp üzerlerinde her tür ölümcül deney(!)i yapan bilim adamlarının zerre kadar imanı olsa o işleri yapmazlardı. Gördünüz mü din bilime engeldir.
    1 ...
  18. 10.
  19. Din bilime engel oluşturmaz ama bütün bir evreni bir dinle anlatmaya çalışanlar bilime engel oluşturur.
    0 ...
  20. 11.
  21. 12.
  22. Değildir hatta dinde bilime teşvik vardır. Fakat her dinin yobazi vardır avrupa bu yobazliktan orta çağ zamanı çekmiştir. Biz ise şu an çekmekteyiz ama güneşli günler yakındır.
    3 ...
  23. 13.
  24. bilim; tabiattaki kanunların neden-sonuç yoluyla araştırılmasına denir. bilimin konusu nasıl sorusuna cevaptır ve gelişmektedir. nereden geldik nereye gideceğiz ise felsefenin konusudur. dinde felsefenin alanıdır. ama önce dinin ne manaya geldiğini de söylemeliyiz din sistem demektir. yani rejim, yönetim, anlayış, ideolojiler v.s hepsi birer dindir. misal devlet ateizmi de bir dindir, dinsizlik diye birşey yoktur. inançsızlık vardır. misal demiş ki biri "dünya da dinler yüzünden savaş kaos var". bak bu doğru, çünkü her ideoloji bir dindir, her ideoloji kendi ilahını kendi doğurmuştur. nasıl ki geçmişte putperest paganlar tanrı'nın yanına eşyayı putlar edindiyse materyalizm de günümüzün müşrikliğidir. dünyada eğer bu kadar kan akıyorsa bunun nedeni insanın kendisini tanrının yerine koymasından ve din icad etmesinden dolayıdır. stalin, hitler ve bunun gibi türevleri müslüman veya hristiyan değillerdi ama katliam yaptılar. çünkü bu ve bunun gibi adamların dinleri bunu emrediyordu. lenin'in devlet ve devrim kitabına bakınız, sevgi pıtırcığı troçki'nin insanları "kuyruksuz maymunlar" diyerek aşağladığını görmezden gelip bütün hıncınızı sadece "savunma savaşına izin veren" yüce tanrıdan alamazsınız. tanrı tealanın ilk emri okudur, okumadan gelip islam'a nefret kusanlara ne denilebilir ki. din bilime engel değildir en azından allah katındaki din olan islam değildir.
    1 ...
  25. 14.
  26. Engel değildir, dinleri saçmalıkla yorumlayanlar engeldir, zaten bu adamların engel olmadığı şey yoktur. Yukarıdaki arkadaş da demiş, Avrupa bu adamlardan neler çekti geçmişte, ne zaman ki o yobazlıktan kurtulup dini kullanmanın önüne geçtiler, o zaman adamlar hızla yükselmeye başladılar.
    Yani sorun dinde değil, dini her türlü şeyde kullanmaya sömürmeye çalışan insanlardadır, günümüzde de gördüğümüz gibi.
    0 ...
  27. 15.
  28. Zaman süratle ilerliyor. Milletlerin, toplumların, kişilerin mutluluk ve mutsuzluk anlayışları bile değişiyor. Böyle bir dünyada, asla değişmeyecek hükümlerin geldiğini iddia etmek, aklın ve ilmin gelişmesini inkar etmek olur. – Mustafa Kemal Atatürk
    0 ...
  29. 16.
  30. Din kişisel olmaktan çıkıp devlet kurumlarına, sosyal hayata ve en önemlisi eğitime yön veriyorsa engeldir.
    5 ...
  31. 17.
  32. 18.
  33. dogmatik düşünen birisinin şüphe etmesi ve sorgulaması zordur. konu ile ilgili true detective'den bir video paylaşayım.

    https://youtu.be/xBmywD356-c
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük