Kıbrıs cumhuriyeti'nin 6. cumhurbaşkanıdır. Ölmüştür. Sol görüşleri ile tanınan bir politikacıdır. Gençliğinde sosyalist ve komünist gruplarla tanışmıştır. Kıbrıs'ın birleşik tek devlet olmasından yana olmuştur.
saçlarını her sabah Akdeniz rüzgarlarıyla seviştiren,Kıbrıs'ın hepsini isteyen,tahrik edici açıklamalar yapan,travesti kılıklı bir bayan dış işleri bakanına sahip olan Rum liderdir.
birleşmiş milletler genel sekreteri ban ki mun ve kktc cumhurbaşkanı derviş eroğlu ile yarın ve öbür gün yapacağı üçlü görüşmeden büyük beklentisi olmadığını söylemiş rum yönetmi lideri.
kktc cumhurbaşkanı derviş eroğlu ve bm genel sekreteri ban ki moon ile görüşmek üzere new york'a büyük beklentileri olmadan gideceği açıklanmış rum lider.
kıbrıs müzakereleri kapsamsında kktc cumhurbaşkanı derviş eroğlu ile yaptığı görüşmenin ardından, ''kıbrıs türk tarafıyla anlaştık demeyeyim ama meclis konusunda anlaşmaya çok yakınız'' diye açıklamada bulunmuş rum lider.
kıbrıs sorununa rum tarafınca kabul edilebilir bir çözüm bulunabilmesi için, ''güzelyurt ve maraş'ın olmazsa olmaz'' olduğunu iddia edip kktc topraklarını göz diktiğini açıkça belirtmiş rum lider.
kıbrıs'ın rum tarafında kuzey ile birleşmeyi her şeyden çok isteyen bir avuç rumdan biridir. fakat güneydeki diğer partilerden gelen (özellikle tassos papadopulos'un partisi diko) baskılar nedeniyle, onlar gibi görünmeye çalışan güney kıbrıs'ın lideridir. nam-ı diğer *kıbrıs cumhuriyeti cumhurbaşkanı.
Noel Ayini'nde Beşparmak Dağları'ndaki KKTC bayrağı'nı kastederek "hilkat garibesi" sözleri Türkiye ve KKTC'de büyük tepki toplamıştır. Tam sözleri ise "Tam karşımızda bu hilkat garibesi bayrak duruyor. Bayrağın Beşparmaklar'dan yok olmasıi vatanın ve halkının yeniden birleşmesi için elimden geleni yapıyorum." dur. Bayrağı bile hazmedemeyen bir toplumun nasıl anlaşabileceği gerçekten Derviş eroğlu'nun dediği gibi oldukça zor. Ayrıca şu da görülüyor ki 1919'dan beri rum ya da Yunanlıların bayrağa bakış açılarında bir gelişme olmamış. O zamanki zihniyet nasıl bayrağımızı ayaklar altına alabilecek kadar alçalabiliyorsa şimdiki liderlerde bayrak için bir milleti temsil ettiğini unutarak "hilkat garibesi" tanımlaması kullanabiliyor.
çoğu kimsenin seçilmesiyele çözüm ve barı$ umudu olduğunu söylemesine rağmen hiç de o yönde adımlar sergilemeyen ki$i.
o tür bir görüntü verip aslında diğerlerinden hiç de farklı olmadığını söyledikleriyle, yaptıklarıyla belli etmekte. örneğin son görüşmede söylediği " tezlerinin değişmez olduğunu ve bu tezleri sonuna kadar savunacağını " söylemesi.
Eylül ayındaki konuşmasında "1963 ile 1974 yılları arasında olanlardan dolayı, Kıbrıs cumhurbaşkanı olarak, Kıbrıslı Türk'lerden özür diliyorum" demesini sevinç ve şaşkınlıkla ama en çok ta barış umudu ile karşıladığım rum lider.
kıbrıs'taki her iki ulusun da artık anavatanlarıyla bağlarını koparması ve garantörlük sisteminin kaldırılmasıyla kıbrıs'ın artık kendi kaderini tayin etmesi gerekliliğini dile getiren rum lider.
financial times ile yaptığı söyleşi de kıbrıs`ta çözümsüzlüğün tek nedeninin gerici türk ordusu olduğunu beyan eden rum lider. zaten çözüm adına bu adamdan beklentisi olanların daha çok avuçlarını yalayacakları bir gerçek.
adanın iki yanında da artık birbirini iyi tanıyan iki lider var; çözüm belki de her zamankinden yakın;
denktaşopulos devri adanın kuzeyinde yok oldu ise de güneyinde hala belirli bir etkisi var çünkü tassos papadopulos ikinci turda dimitris hristofyas'ı destekleme çağrısı yapmıştı. muhtemelen iki, üç bakan ve meclis başkanlığı papadopulos'un partisi diko'nun olacak.
türk tarafının cumhurbaşkanı mehmet ali talat ile dostluğu, eski komünistliği ve geniş kitle tabanı ile birleşik kıbrıs cumhuriyeti'nın kurulmasında inisiyatif alması beklenen kişi; tek dezavantajı eski milliyetçi cumhurbaşkanı tassos papadopulos ile geri planda yaptığı ortaklıktır: 2-3 bakanlık diko partisine verilecek, meclis başkanlığı da papadopulos'a bırakılacak... geçtiğimiz dört yıl tam tersi yapılmıştı da, ordan tahmin ediyoruz.
1970'li yıllarda kıbrıs rum kesiminde edon adlı sosyalist, komünist eğilimli gençlik örgütünün başkanıyken, sonradan akel'in başkanı olan ve dört yıl önceki seçimlerde de milliyetçi tassos papadopulos'a destek vererek onun cumhurbaşkanı seçilmesini sağlayan, kıbrıs rum kesimindeki meclisin son dört yıllık başkanı;
ilk turda %33 küsur oy oranıyla kıbrıs rum kesimindeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yannakis kasulides'in ardından ikinci olan politikacı; tassos papadopulos'u devre dışı bırakarak seçimin ikinci turunda kasulides ile yarışan ve kıbrıs'ın * 6. cumhurbaşkanı olan politikacı.
hristofyas, dün oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, "vizyonumuz, birleşik, asker ve silahtan arındırılmış bağımsız bir kıbrıs'dır" demişti.
kıbrıslı türklere de seslenmiş ve "Ülkeyi yeniden birleştirmek için ortak bir mücadelemiz var. herhangi bir müdahale olmadan, kıbrıslı türkler ve kıbrıslı rumlar olarak vatanımızın efendisi biz olmalıyız" ifadelerini kullanmıştı.
"yarın yeni bir gün başlıyor" diyen hristofyas, "Önümüzde pek çok güçlük var ama güçlerimizi birleştirerek bu zorlukları aşacağız. güçlerimizi birleştirme zamanı" demişti.
kıbrıs rum yönetimi lideri tasos papadopulos'a, geçmişteki işbirliği için teşekkür eden hristofyas, konuşmasını "yaşasın birleşik kıbrıs" sözleriyle tamamlamıştı.
meclis başkanı ve akel genel sekreteri dimitris hristofyas, yüzde 53,36 oy oranıyla kıbrıs rumlarının yeni lideri olurken, seçimin bir hafta önce yapılan ilk turunu birinci bitiren, ana muhalefet demokratik seferberlik partisi'nin (disi) desteklediği yannakis kasulides ise yüzde 46,64 oranında oy alabildi.