1673 - 1723 yıllarında yaşamış boğdan beyi ve bestekar.
babası boğdan beyi olduğunda usûl gereği esir olarak istanbul'a getirilir. burada enderun'da ve rum ortodoks patrikhanesi'nde eğitim alır. musikiye olan düşkünlüğünden mütevellit kısa zamanda tambur öğrenir. tam bir istanbul aşığı olduğu söylenir -ki eserlerine bakınca istanbul'un onda bıraktığı etki rahatlıkla anlaşılır-. eğitim hayatında siyaset ve din bilgisi de aldığından bu yönde kitap şeklinde eserler de bırakmıştır.
babasından sonra boğdan beyi olduğunda ülkesine dönmek ister, fakat alınan duyumlar yüzünden bir türlü gönderilmek istenmez. araya birkaç tanıdık sokunca bir şekilde ülkesine gider. ve maalesef ihanetinin temellerini atar. rus çarına yaranayım derken hem mevkiisini, hem şanını, hem de güzelim istanbul'undan olur. işler istediği gibi gitmeyip ruslar osmanlı karşısında yenilgiye uğrayınca apar topar rusya'ya kaçar. velevki orada ölür. 200 yıl sonra ülkesine kemikleri getirilmiş ve defnedilmiş.
yazık etmiştir, kişisel hırslarına yenilmiştir elbet. yine de eserleri hala zevkle dinlenmekte.
1673 yılında doğmuş rumen asıllı tarihçi ve bestekâr.
çesitli sebeplerden dolayı 20'li yaşlarda istanbul'a gelmiş. istanbul'da dönemin en bilgili hocalarından dil ve musiki dersleri almış. dönemin entelektüellerinden biri olarak görülür.
Klasik türk müziğine onlarca güzel beste katmıştır. Bir kaç albüm, bugün bile onun anısını canlı tutmakta. jordi savall'ın 2009 yılında çıkardığı istanbul adlı albüm en iyi örneğidir. saz semaileri, peşrevleri ve daha nice güzel eserleri yorumlanmiş.
istanbul'da yaşadığı dönem balat'ta ikamet ettiği sarayından kalan yapılar 90'ların sonunda restore edilerek müze haline getirilen ancak ilgi çekmemesi üzerine müze işlevine 2010'larda son verilen, döneminin önemli bilgini, siyaset ve müzik insanı.
Bestelerinin yanında döneminin müziğini de notaya dökerek, 18. yüzyıl'da istanbul'da icra edilen müziğin günümüze erişmesini sağlamıştır.