Dili doğru kullandığımızda her kapıyı bize açabilmesi durumudur.
dilimiz içinde bir çok hazineyi barındırıyor. dildir ki insanları birbirine bağlayan, onlar arasında ortak köprüler kuran. dildir ki suskunluğu bizi derin üzüntülere boğan. anlatmak istediklerimiz var hepimizin elbette ki olacaktır da. önemli olan nokta anlattıklarımız ile anlatmak istediklerimiz arasındaki o bağ. doğru kullanımı sonsuz kapılar açar insanoğluna. iletişim kadar güzel bir şey olamaz günümüz iletişim çağında.
dilin doğru kullanıldığında nelere kadir olduğunu size bir öyküyle anlatmak isterim. eskimoları bilirsiniz değil mi, kutuplarda yaşayan ana besin kaynağı balık olan eskimolar. işte bu topluluk için balık o kadar önemliymiş ki, dualarında tanrıdan balıklarının hiç tükenmemesini isterlermiş. bir gün gelmiş denizde balık kalmamış ve eskimolar sıkıntıya düşmüş. kıtlık olmuş, hava şartlarından dolayı da sebze ve meyve yetişmiyormuş bu buzul topraklarda. sadece dağlarda geyikler varmış ama eskimolar savaşçı bir toplum olmadığından, dinlerinde balık eti dışında et yemek yasakmış. eskimo liderleri düşünmüş taşınmışlar ve halklarına geyik eti yemek günah değildir demişler ama halkı inandırmayı başaramamışlar. gene düşündükten sonra eskimo liderleri geyiğe dağ balığı ismini koymuşlar ve halk geyik etlerini yiyerek kıtlıktan kurtulmuş.
anlatmak istediğim, aynı şeyi farklı şekillerde söyleyebiliriz. doğru şekilde söyleyebilirsek, yani dilimizi etkin kullanabilirsek hazinenin kilidini açabiliriz. dil en büyük hazinedir. diğer hazinelerden farkı da şu: dil hiçbir zaman tükenmez!"
tartışılabilir bir güç olmakla birlikte, tartışmanın kendisinin kanıtlayacağı güçtür. *
dilin gücü arkadaş, dost, vatandaş. seslenmekle başlar, yani hitap etmekle. dilin gücü ikna etmenin başlıca ölçütüdür. dilin gücü, dünyayı değiştirebilir. dilin gücü aracıdır aynı zamanda: fikrin aracı. ve daha değerli bir araç daha henüz yok. kanımca.
-
~ayrıca facebook'ta sanata değer verenlerin ve entelektüellerin ilgisini çekebilecek bir sayfa. buradan.