dilin olması gerektiği zenginliği kaybetmesinin esas sebeplerinden birinin dili sadeleştirmek olduğunu düzgün bir başlık altında açamamış yazar yanlışı. *
kpss ye çalışırken paragraf sorularından birnin konusydu.neymiş efendim anlatım imkanını kısıtlıyormuş.açık ve net olacaksın kardeş, kısa ve öz konuşanların yaptığı eylemdir herhalde.
hiçbir dilde zorla kelime tutulamaz. yani eğer bir kelimeyi halk kullanıyorsa, onu sanki fiziksel bir şeymiş gibi söküp çıkaramazsınız. fakat dil çağa göre gelişir, zenginleşir. bir dönem arapça ve farsçanın ettkisinde kalan dilimiz, günümüzde teknolojinin etkisiyle avrupa dillerinden etkilenebilir. fakat bu bir yere kadar normaldir.
eğer her kelime türkçe olacak diye bir sınır çizersek, hem dilimizin yüzyıllardır edindiği birikimi bir anda yıkmış oluruz, hem de kendimizi toplumdan soyutlarız.
o öztürkçe dediğimiz kelimeler, zamanla kullanılmış ve vadesini tamamlayıp ölmüştür. tekrar diriltmek elbette ki saçmalıktır. şimdi kaç kişi arapçadan gelme "cenaze" yerine öztürkçe "yuğ"u kullanır ki? ancak bir kelimeyi daha almadan dilimize çevirebilirsek, -computer, bilgisayar örneğinde olduğu gibi- hem dilimizi korumuş olur, hem de toplumun sindirebileceği örnekler elde ederiz.
kısacası, halkın konuştuğu dil* zaten öztürkçedir ve üzerinde oynamak saplantıdan başka bir şey değildir.