öncelikle, kağıt hayali olarak üç parçaya bölünür.
birinci parça: üst tarafa "tc" yazılır (kağıt ortalanır), kurum ve alt kurumlar alt alta yazılır.
ikinci parça: bir- iki cümle ile kişi kendini tanıtır, bir- iki cümle ile de meramını anlatır.
üçüncü parça: gereğinin yapılmasını arz ederim yazılır (üst kurum ise arz ederim, alt kurum ise rica ederim şeklinde) . sol alt köşeye adres yazılır, sağ alt köşeye ise isim yazılır ve imza atılır.
not: dilekçe pilot kalem veya dolma kalem ile yazılır.
Türkçe derslerinde öğretmenin : "evet, şimdi x konusuyla ilgili bir dilekçe yazacaksınız." cümlesini ne zaman duysa öfleyip pöfleyen öğrencinin, daha sonra belli aralıklarla gerçekleştirmek zorunda kalacağını geç de olsa fark edeceği eylemdir. ayrıca konuşmada, yazmada usta olan insanları bile bir süre sonra bıktıran, çileden çıkartandır bir de bu eylem zincirleme halinde o kurumdan buna, ondan bir başkasına devam ettirilmek zorundaysa.
giris: "sayin vidi vidi ortalik cividi" denilenerek baslanir...
gelisme: bu kisim asil önemli yer olmasina ragmen, önemsiz, alakasiz, anlasilmaz cümlelerle doldurulur genellikle... Aslinda istek dile getirilmesi gereklidir...
sonuc: "arz ederim" yada "saygilarimla" yazilir, altinada yakisikli bir imza cakilir ve bitirilir...
en sonunda keyfiyete göre, arz ederim veya rica ederim gibi söz öbeği kullanılan resmi düttürü. bazı anlarda hem arz hem de rica birlikte edilebilir.
tarih sağ üst köşeye, adres vs. sol alt köşeye, isim ve imza da sağ alt köşeye uygun biçimde yerleştirilir.
en nihayetinde katlanıp cebe konmadan, buruşturup kıvrık oluşturmadan, kahve çay ve bilumum meşrubat lekesi bırakmadan, fırından yeni çıkmış çıtırlığında hedefe ulaştırılması gerekmektedir.