öncelikle bir dilin zenginliği, fakirliği ya da dil olup olmadığı dilbilimin koyduğu kurallara göre ölçülür, biçilir bilimsel açıklamalarla ifade edilir. sağdan soldan duyumlarla milyonlarca insanın konuştuğu dili dil olarak kabul etmemek ucuz milliyetçilik anlayışının ve tahammülsüzlüğün ürünüdür.
--alıntı--
bir dilin zenginliği müteradif kelimelerin çok oluşu ile değerlendirilir. zayıf diller ise müşterek kelimelerin çok oluşu ile değerlendirilir. örnekleme yaparak anlatacak olursak türkçe de "yüz" kelimesinin değişik anlamlarını gösterelim yüz=sayılsal rakam (kürtçesi:sed), insan yüzü(kürtçesi rû), suda yüzmek (kürtçesi sobanî, ajnekirin, melavani), koyun yüzmek (kürtçesi gurandin)... gibi ayrıca türkçede "konuşmak" kelimesine karşın kürtçede "peywadin, axaftin, qısekirin, qalkerdış, mujuli-şorkırın..." bu gibi örnekleri çoğaltmak mümkündür.
görüldüğü gibi türkçede bir kelimenin birkaç anlama gelmesine karşılık kürtçe'de her anlamın ayrı bir kelimesi veya birkaç kelimesinin bulunuşu kürtçenin zenginliğini ve dil olduğunu kanıtlar niteliktedir.
ayrıca;
"bilmediğini bilmeyen adama ne söylersen tazyiî nefesten başka bir işe yaramaz."
--alıntı-- filologabdulmelik fırat'ın fırat mahsun akar kitabının 1. baskısı sayfa 61.
bilindiği üzere * bir şeyin dil olup olmadığı dilbiliminin koyduğu kurallara göre belirlenir. bunu araştıran kişi veya kişiler kendi kafalarından şunda bu kavram şunu karşılamakta bunda ise bak bu kadarı karşılamakta demekki bu bir dil denilerek değil bilimsel veriler ile belirlenir.konu ile ilgili geniş bilgi için lütfen Prof. Dr. Tuncer Gülensoy : Kürtçenin etimolojik sözlüğü.