o kişilerin karakteri hakkında derin bir analiz yapmak doğru olmaz fakat, herkes kendi mesleği hakkında kolay sananlar diye başık açsa sözlükteki başlık kotası dolar sanırım..
fen bölümü kadar zordur. Hatta ondan da zordur.
Çünkü ÖSS-1'i bir kenara bıraksak bile, dil bölümünde 100 sorudan en az 85 net çıkarmaları gerekir. Dikkat doğru değil, net. Yani soruların %85'i net olarak çıkmalı. Sayısal da bile bu oran yoktur. Hatta sayısal da %85 net yapmak size odtü, boğaziçi ve burslu kapılarını sonuna kadar aralar. Dilde ise "eh işte" denebilecek bir yere girmenizi sağlar.
şahsıma münhasır bir durumdur. ezelden gelen "dil bölümü kolaydır, git oraya yan gel yat!" söylemleri içinde yetişen zatlar için savunulası durumdur. illaki her işin işine girildiğinde zor olduğu tabiidir amma velakin daha zor daha kazık bölüm incelemesi yapmak için bkz: tıp fakültesi veya mühendislik fakültesi falan falan..
Cahil insan herşeyi bildiğini ve herşeyin kolay olduğunu düşünür. Ama birşeyler öğrenmeye başlayınca aynı insan , zorluğunu ve ne kadar uzun bir yolu olduğunu farkeder.
Uzaktan denizin ne kadar derin olduğu anlaşılmaz. içine girince bocalamaya başlarsınız.
ne kadar zor olursa olsun, tıp ya da mühendislik okumak kadar zor olmadığı aşikardır efenim. sayısal bölüm kazanabilmek için 'net'lerin ne kadar zor yapıldığı hakkında fikri yok galiba bazı insanların. saygı duymak lazım tabi.
öss puanlarına bakıp karar verenlerdir. puanlar almış başını gitmişse bu puanları yukarıya çeken ösym değil öğrencilerdir. çok zor olsaydı soruları yapanlar azalırdı, puanlar da düşerdi.
şayet kastedilen bölüm üniversite sırasında okunulan bölümse, karşısına bütün sayısal bölümleri çıksa gene de hangisi zor diye tartışmayacağım bölümdür.20 30 sayfalık tamamen eğitimle alakalı, full terimli makaleleri okumak, eski ingiliz edebiyatıyla uğraşmak, bilmem kaç adet olan kuramları öğrenmek, ezberlemek her babayiğidin harcı değildir. dil bölümü çok kolaydır yan gelir yatarsıncılara tüm üniversite hayatı boyunca sövmüş biri olarak selam ederim.
ayrıca dil bölümünü seçenlerin sayısal zekası kıtsa, fen bölümününü seçenlerin de sözel ve öğrenimsel zekalarında bir kıtlık vardır denilebilir. sayısal zekanın, sözel zekadan daha üstün olduğunu kim söylemiş ki sana, hatalarını kendilerinde arasınlar diyebiliyorsun...
dil bölümünde okuyan kişiyle hiç tanışmamış kimsedir. dil bölümü diğer bölümlerden kolay değildir hatta daha zordur. arap dili edebiyatı okuyan biri yani bir dil öğrencisi ve buraya yds'ye girerek gelmiş biri olarak şunu söylüyorum; dil bölümünde okuyan kişiler zeki insanlardır, işleri belirli formullerle iş yapan sayısalcılardan daha zordur. ayrıca yan gelip yatanların babalara geldiği bir bölümdür bu bölüm.
dil bildikleri için dil bölümüne girmiş ve orada okumuşsalar haklılardır. fakat "kafası basmıyor diye dile gitti ibne" diyenler dile gelsin, öyle görsünlerdir. yabancı dil için önce türkçe'yi çok iyi bilmek, kafayı kullanmak, bolca düşünmek ve öğrenmek, araştırmak gerekir. önünüze almanca cümle getirirler, kelimelerin anlamlarını tek tek söyleyip "cümlenin yapısını anlat bakayım" derler. söyleyemiyorsanız dilde işiniz yok; neyin nereye geldiğini bir bakışta anlamalısınız. size orada ingilizce öğretmekle zaman kaybetmez adamlar, bilmeyen gelmesin ulan. sinirlendim şimdi bak. benim bahsettiğim lisedeki dil tabi.
iq seviyesi 10 dolaylarında olan mankenlerin 6 ayda öğrendiği şeyi kendini zeki zanneden tiplerin 4 yıl boyunca öğrenemeyişini gördüğüm zaman ulaştığım sonuç. evet dil bölümü kolaydır okuyan ve başarısız olanları da iq testine sokmak gerekir. başarılı olanların iq seviyesini zaten giriş cümlemde belirttim.