bir dilin cümle kurarken ihtiyacimiz olan kelimelerin dizilisini kurallarini anlattigi hazin bir hikaye olsa gerek..
yoksa ben her gün aglamazdim dimi..
önemli not:almanca olanina hic bulasmayin derim ben..
sadece de ve da ların ayrılmasından ibaret olmayan kurallar bütünü. ve dahi bazen, de ler ve da lar, bitişik de yazılabilir türkçemizde.
moderasyona not: valla nokta koyuyorum da, benim klayedeki nokta kafasına göre çalışıyor...
en çok bağlaç olan -de nin ayrı yazılması gerektiğinin öğrenilmesini sağlamasını istediğim ders. ama olmuyor ya. sözlüktekiler bile ayrı yazmıyor. ne yapmak lazım acaba...
(bkz: sazan yazar olarak konuya giriyorum)
ekol olarak belirtilmek istenen sanırım yazı yazma tarzıdır . bir yanda peder zickelerin entylerini koyun diyer yanda buna benze yazılar yazılar yazan yazarın entylerini okun hemen hemen birbirine benzer . bol fantazi vardır , bol öfke vardır , tabi arada mesajlarda vardır . genelde ayar vermeye yönelik yazılardır . lan , ulan bigi sözcükler bolca kullanılır , gündemdeki önemli kişilerden bolca alıntı yapılır ve günün anlam ve önemine göre konu bağlanır .
(bkz: ismail senin bu yaptığım düpedüz vurgundur)
bahsi geçen özel isim yanlış yazılmış - doğrusu peder zickeler veya perder zickler değil, peder zickler'dir.
yabancı bir kelime yanlış kullanılmış, doğrusu için araştırma yapıp yazmalı - enty değil entry.
türkçe bir kelimenin nasıl yazıldığı bilinmiyor, telaffuz edildiği gibi yazılıyor - diyer diye okunabilir fakat diğer şeklinde yazılır.
türkçe bir kelime yine eksik yazılmış fakat bu klavye hatası olabilir, es geçiyoruz.
yine bir fiil yanlış yazılmış fakat buna da fazla takmıyoruz.
yabancı bir dilden türkçeye geçmiş bir kelime yine yanlış yazılmış - fantazi, cengiz kurdoğlu, müslüm gürses gibi sanatçıların hayranlarının, dinledikleri şarkıyı adlandırma biçimidir. bahsi geçen kelime fantezidir.
dahi anlamındaki de bağlacı yanlış kullanılmış - mesajlarda değil mesajlar da.
türkçe bir kelime yine yanlış yazılmış ama yine klavye amatörlüğü olduğu için es geçiyoruz.
bakınız içindeki bir cümlede ne yapıldığı tam olarak anlaşılmıyor cümle felce uğratılmış. cümlede şizofreni var - ismail'e seslenilmiş fakat eylem seslenen kişi tarafından yapılmış. eylemi yapan kişi büyük ihtimalle ismail'in ta kendisi fakat şizofreniden muzdarip olan fail, ismail'i ayrı bir kişi sanıyor.
velhasıl, dil bilgisi eksikliği yoğun olarak gözlenmekte. bahsi geçen derste kişinin uyuyor olması yahut bu eğitimlere henüz yeni başlamış olması kuvvetle muhtemel.
edit: minti'nin değerli katkılarıyla;
bir bilgisayar yazım kuralı olsa da, bir dil kuralı olduğu için önemli bir kural daha es geçilmiş. cümle bitiminden sonra boşluk bırakılmadan noktalama işaretleri konulur ve sonra bir boşluk bırakılır.
sözlükteki şekli ve uygulama tarzının tamamen görsellik konseptine uygun olan. aslında çok daha derin ve kuralcı türk grammaridir.
mesela yoktur ki bir dilde, dil bilgisi kurumu yazdığınız cümlenin uzunluğuna kota koysun. yani adsl kotasına vs. iç geçirmeyin, bu kültürde kota dilde bile var. ^bu kotanın nedenine gelince biraz haklı gibi, birleşik cümlelerde ,ki genelde 2 adet olması doğru kabul edilir bu cümlelerin, cümleler sonlandırılmadan sürekli sürekli devam eder, başka cümlelerle birleşirse, oluşan bu yeni cümlede anlatım bozukluğu kontrol edilemeyeceğinden, cümle hatalıdır.^
örnek; az önce kurduğum cümle * ve bluevelve adlı yazarımızın yazdığı her entry...
buna sonsuz bir şekilde uyanların aynı dili hakaret etmek için kullanmaları ise oldukça üzücü.. nokta, virgül, boşluk olunca iyi sinir bozulunca hakaret ne güzel be..
sözlükte her yazarın ahkam kestiği konudur. Er kişi özel isimlerden sonra eklerin ayrı yazılacağından bahsetmiş yalnız başlıkta kesme işareti kullanılmadığına değinmemiştir. kesme işaretinin olmadığı bir platformda özel isimden sonra gelen eki ayrı yazsan ne olur yazmasan ne olur. Bu sözlükte noktadan sonra büyük harfle başlayamıyoruz hadi sizin için "nın" ı ayrı yazalım.
sözlük yazarlarının büyük bir kısmının bihaber oluşunun üzücü olmasından geçtim sağlığımla oynadığı alenidir. çok mu zordu türkçe derslerini dinlemek? hı?