esasında, derin-vücutlu balık atadan geldiği için, deniz dibi yaşamını seçtikten sonra karnı üzerinde yatamayıp, yan tarafı üzerine yattığı için, evrimsel zaman içersinde bir gözünü diğer gözünün yanına çekmek zorunda kalarak, biçimsiz bir kafa yapısına sahip olmuş bahtsız balık türü. lezzetlidir.
bir yerli dil balığı vardır, bir de çanakkale dil balığı.
yerli dil'in eti daha tok, kalkan eti gibidir. çanakkale dil ise daha yumuşak etlidir. yerli dil gibi sıkı değildir eti, dağılır.
şahsen yerli dil'e bayılırım. kalkan 1, bu 2; o derece!
kesinlikle balık kokmayan balık. orduevlerinde çipuranın porsiyonu 3 lira iken, dil balığının porsiyonu 10 liradır. her pahalı yiyecek gibi lezzetlidir. fileto olduğundan kılçıksızdır.
denizlerimizde 10 metreden 300-500 metreye kadar derinliklerinde, kumlu, çamurlu veya çakıllı diplerinde fazla hareket etmeden ve uzun göçler yapmadan yaşar. boyları 20-25 santimetre olur. dipteki omurgasızlar, küçük balıklar ve böceklerle beslenir
Dil balığı da yerli balıklarımızdan olup Ege ve Akdenizde bolca yakalanır. Her mevsimde yenebilir. En lezzetli zamanı kasım ilâ şubat ayları arasıdır. Tavası çok güzel olur.irilerinden fileto çıkarılıp şiş veya salçalı fileto yapılabilir.
Tartıldığında 650 gram ağırlıkta olduğuna tanık olduğum, tanımın tersine 10 metreden daha sığ sulara sokulan, düşmanından gizlenmek için rengi ve deseni bulunduğu ortama çok uyumlu, farkedilmesi çok zor, yassı ve eti beyaz ve lezzetli bir balıktır. Kendisini farkedip saldırıya geçen düşmanından kaçmak için, düz bir hat üzerinde 6-7 metre kadar hızla hareket edip, kumu kaldırarak suyu bulandırdığına ve aynı hat üzerinde su berraklaşmadan geriye çıkış noktasına aynı hızla döndüğüne ve kumun altına saklandığına tanık olduğum balıktır. Düşmanı onu 6-7 metre ötede ararken, o ,ilk çıkış noktasına geri dönmüştür bile.