diktatörlüğün ve demokrasinin toplumsal kökenleri

entry2 galeri0
    1.
  1. barrington moore jr.'in şah eseri.

    kitabın tam adı "diktatörlüğün ve demokrasinin toplumsal kökenleri; uygar dünyanın oluşmasında soylunun ve köylünün rolü"dür.

    tarihsel sosyoloji alanının en önemli eseridir. tarihi kişiler ve idealler gibi ikincil unsurların belirlediği bir kör döğüşü alanı olmaktan çıkararak toplumsal sınıfların mücadelelerinin doğasını incelemeye yönelik yazıldığı tarihlerde yeni yeni oluşan literatürün tepesine konumlanmıştır kitap.

    das kapital'de böyledir yalnız karl marks'ın eserlerinin hilafına moore burada soylu ve köylülere ideolojik yakınlık duymadan ve olumlu bir rol yüklemeden tartışır konuyu. hatta soylu ve köylülerin şiddete yaktın doğasının vahşetini ortaya koyar ama ulaştığı bilimsel sonuç bu doğanın taşları oynatması sonucu batı avrupa'da modern dünyaya giden yolun açıldığıdır.

    "şiddetin ılımlı değişmeciliğe katkıları" olarak isimlendirdiği bu olgu aslında var olanı koruma isteğiyle güdülenen soylunun nasıl gelişmeleri engelemek yerine tetiklediğini, her şeyi yıkma isteğiyle güdülenen köylünün ise devrimleri kısa bir süre sonra burjuvaya kaptırdığını gözler önüne serer.

    kitabın ana bölümleri fransa, almanya, ingiltere ve rusya'nın modernleşme tarihidir. bu ana bölüme sonraki baskılarda hindistan, japonya ve çin modernleşmeleri de eklenmiştir.

    önsözündeki şu satırlar devrimlerle ilgili söylenmiş her sözün üstündedir; "sosyalizmle sonuçlanan köylü devrimleri, liberalizmle sonuçlanan burjuva devrimleri, faşizm le sonuçlanan başarısız burjuva devrimleri..."
    5 ...
  2. 2.
  3. ankara siyasalda karşılaştırma siyaset dersinde okutulan kitaptır. son baskısındaki çevirmeninin fildişi sahili asıllı olduğunu düşünüyorum.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük