--spoiler--
atatürkün demokrasi ile ilgili sözleri
* kapıda duran nöbetçi bile benden korkmaz. i;sterseniz kendisine sorunuz. korku üzerine egemenlik kurulamaz. toplara dayanan egemenlik ayakta kalamaz. böyle bir egemenlik, hatta diktatörlük ancak ihtilal olduğunda, geçici bir süre için gerekir ülkemize bakınız, sükunet içindedir. hep güven ve esenlikten yanayız. kendi topraklarımız dışında bir metrekare toprakta gözümüz yoktur. çünkü topraklarımız geniştir ve üzerinde yaşayanlar için dar değildir. tüm devletlerle güvenlik anlaşmaları yaptık. ancak yeni saldırılara uğramamak için orduyu buluduruyoruz.
(24.4.1930, vossiche zeitung muhabirine verdiği demeç)
* efendiler, millet bizi buraya gönderdi. ama biz bu yönetimi ve egemenliğini miras mal gibi ömrümüz boyunca kullanmak için toplanmış değiliz. ve sizi toplamak ve dağıtmak hakkına hiç kimse sahip değildir. millet bilmelidir ki bir günde vekillerini toplar ve gönderir. kimsenin burayı sınırlamaya hakkı ve yetkisi yoktur ve olmamalıdır.
* millete şöyle dendi: "egemenliğinizi ve iradenizi kayıtsız, şartsız elinizde tutmanız gerekir ve bunun için sizi temsil edecek kişileri biraraya getirerek bir meclis toplayınız ve bu meclis kayıtsız ve koşulsuz olarak ülke ve millet işlerine, görevlerine el koyacaktır."
* hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir!.
--spoiler--
not.bazı karanlık güçler atatürk'ün büstlerini emperyalizmin çıkarlarına, bozduğu için atatürk'ü koruma kanunu çıkartılmıştır efenim..
böyle vıcık vıcık kişimsiler yüzünden, böyle ekşi suratlılar yüzünden.
yönettiği sistemde kendisine muhalefet edilemeyen, yetkilerinin herhangi bir sınırlandırmaya tabi tutulamayacağı lider. son iki yılda bizim de içinde bulunduğumuz coğrafyada devrilen ve an itibarıyla koltuğu çatırdayan liderleri de niteler bu sözcük.
tiyatro salonuna, oyunun başlama vaktinden 2saat geç gelip, yerine oturur oturmaz perdenin açıldığını görünce tam zamanında geldik diyendir.
Bu nüktedan fıkra alıntıdır.
O, ülkesine demokrasinin gelmesini engellemek için her koşulla, her engelle sonuna kadar mücadele eden ve direnen bir diktatör!
Amerikan televizyon dünyasının çılgın Borat'ı Sacha Baron Cohen, son bombası Brüno'dan sonra "Diktatör" ile sinema perdesine dönüyor.
Tiranlık kuran bir diktatörün yapabileceği ve neden olabileceği bütün saçma sapan olayları en absürt noktaya taşıyan filmin yönetmenliğini ve yapımcılığını önceki filmlerinde de beraber çalıştığı Larry Charles üstleniyor. Filmde Cohen dışında Megan Fox, Anna Faris, Ben Kingsley ve Jason Mantzoukas gibi isimleri görmek mümkün...
bütün siyasi yetkileri kendinde toplamış olan kişi.
halk seçimi ve meclisi olan ülkelerde olmayandır. şimdi ergenler ortaya atılıp "hitler, stalin seçimle başa geçti yeaa" diyebilir. evet onlar seçimle başa geçti ancak ülkeyi meclis olmadan kendi kararları ile yönettiler.
bu açıdan olaylara bakacak olursak türkiye'deki son diktatör atatürk idi.
diktatörlük, iktidarı herhangi bir şekilde anayasaya veya halk meşruiyetine bağlı kalmadan totaliter ve halkı çeşitli şekilde manipüle ederek yönetmektir. diktatör kural tanımaz, din tanımaz gelenek görenek tanımaz bu yönüyle mutlak monarşik liderlerden ayrılır hatta bir padişah bile dini kurallara bağlı kalmak zorundadır. anayasal yönetimi getiren ve egemenliği halka dayayan mustafa kemali diktatölükle suçlamak abestir.
Her şeyini borçlu olduğu millete hakaret eder. "Ben yaptım oldu" mottosudur. Kendisinden olmayan herkesi ötekileştirir, hak ve özgürlüklerini tanımaz "ötekilerin". Tehdit ve kışkırtmalarıyla halkı birbirine düşürmeye çabalar. Çünkü elinde beyzbol sopasıyla poz veren sahibi öyle istemiştir.