bebekliğimden beri her yaz gittiğim yazlık beldesi. apayrı bir yerdir dikili. çok eğlencelidir diyemezsiniz; bir çeşme, bir bodrum, bir alex değildir. denizi çok güzel diyemezsiniz, bir akdeniz gibi değildir. ama apayrı bir yerdir dikili, bağlanır kalırsınız. her yaz gitmek için can atarsınız. herkesin dedesinin anneannesinin veyahut babaannesinin bir yazlığı vardır burdan. dikili'ye gelen gençlerin büyük bir kesmi de büyüklerinin yanına gelen gençlerdir. baby beach'imiz bulunmaktadır burada. pek iyi olmasa da dikili'ye yetecek bir gece kulübü. orası bile sıcaktır, bir süre sonra eviniz gibi olur.
aralıksız her yaz bulunduğum, sevgili dikili, bu yaz sanıyorum yaz okulunu kazandım. çok az uğrayacağım sana.
17 yıldır; yazlarımın bir kısmını geçirdiğim izmir'in yazlık bir ilçesidir. Çoğu şeyi tuhaf gelmesine rağmen, bir şekilde bağımlılık yapar ve her sene gidilir.izmir' den arabayla 1,5 saat, otobüsle 2 saat 15 dakika ama eğer belediyenin otobüsüne denk geldiyseniz yandınız 3 saate yakın bir sürede Dikilî' ye kavuşursunuz. Bu haftasonuki Dikili Belediyesi' nin otobüsüyle daha doğrusu minibüs- otobüs karışım aracıyla yaptığım yolculuktan biraz bahsetmek istiyorum. Bu minibüs-otobüs karşımı (sanırım bunlara midibüs deniyor) aracın bir şöförü bir de muavini vardır ama bunlar hep aynıdır değişmez. iki kafadar izlenimi verirler. muavin sanki gece bir büyük rakıyı içmiş, saç baş dağınık, kafası hala güzel bir modda espirileri yağdırır. Önde aracın üst kısmından şapır şupur su akmaktadır,yolcular burdan su akıyor vs diye sert tepki vereceklerine akan su üzerinden hep beraberce espiriler yapılır ve yolcular da dahil olma üzere herkes güler. Muavin yolcunun tekine Şakir falan der, bu arada koridor tarafında oturan benim üstüme çıkmaktadır ,farkında değildir. normalde 1,5 saat süren yol 3 saat sürmesine rapmen herkes sinir bozucu şekilde rahattır ve yol boyunca gülerek, enteresan kafalar yaşar.şöför yolda her gördüğüne el sallar, hatta durur muhabbet eder. benden size tavsiye belediyenin otobüsü denk gelirse binmeyin, binerseniz o da saçma sapan bir bağımlılık yapabilir. Şimdilik bu kadar, diğer detaylardan sonra bahsetmek üzere.
dikilinin yakınınında bulununan salihleraltında yazlığımız vardır. her yaz gideriz ve herseferinde bıkarız. eğer gerçekten kafa dinlemek için gitmek isterseniz mükemmel bir yerdir.
dikilinin içinde baby beach club vardır. gece hayatının olduğu tek yer orasıdır. ancak ve lakin paranız yoksa, güzel dans ediyorsanız birde yakışıklıysanız oradaki apaçi garsonlar tarafından itilip kakılıp kendileriyle kavga etmesini istiyeceği birçok hareket yaparlar. içeride birçok saykotip vardır zaten. girişteki güvenlik insanların üstünü aramaz.* yanınızda çanta varsa karşıdaki bakkalla verebilirsiniz.*
bunun dışında oradaki insanları ele alırsak miskin ve paran yoksa git başımdan felsefeleri vardır. kalite bakımından 2.sınıftır. yazlıkçılar 3 sınıfa ayrılır. denizciler, gececiler, 2'si.**
denizi özellikle sahiller altının merkezinden tansaş doğru gidersek oraların denizi gerçekten güzeldir. * dalgalı günlerde denize girmemenizi tavsiye ederim. zira uzantılarıyla beraber yaklaşık 1 metre uzunluğunda mavi deniz anaları kıyıya vurmaktadır. dokunursa sıcak deniz suyunu ** dokunulan yere dökün sonra doktora gidin. kendisi zehirlidirde. her tarafınız şişer sonra. belki ölebilirisinizde. balık tutmak için açılmanız gerekir zira öle bir deniz anası varsa balıkları siz düşünün artık.* içiniz korkmasın bu denizanası durumundan bir yazda en fazla 2-3 defa bu olay gözükür. denizinde yosun yoktur.****
yakınlarında bulunan ayvalık, sarımsaklı, altınovayı gezebilirsiniz. çeşitli yat seferleri vardır. cunda adasına gidebilir oradan kendi burcunuza simgeleyen taşlardan 1-2 tane alabilirsiniz. denizin tam tersi olan minik dağlara tırmanabilirsiniz.*** bir mistik özelliği vardır oranın. orada olduğunuz zaman oradan bıkarsınız, sıkılırsınız ama tatilden döndüğünüzde orayı özlemeye başlarsınız. salihleraltının merkezinden tansaşa doğru giderken yolu devam ettirip çataldan sol tarafa giderseniz orada küçük çayımsı deremsi bişi göreceksiniz. o balıkesir ile izmir sınırını belirlerken kullanılan deredir. * sahilden middili adasını görebilirsiniz.* radyoda yunan kanallarını dinleyebilirsiniz. turcell dışındaki hatlar düzgün çalışmamaktadır. * sahilde otururken yunanistan'a hoşgeldiniz diye msj almanız mümkündür.***
kısaca teknolojiden uzak havası temiz, denizi ılık, rüzgarı genelde bol, insanları hafif aç gözlü olan bir yerdir.
ekim ayında hiç çekilmeyen memleketim. şu sıralar aşırı sakin ve yapacak hiçbir şey yok. ilerleyen aylarda bu durum daha da kötüleşecek hava daha da soğuduğunda. korkuyorum.
kuzey ege'nin ayvalıktan sonraki gözde tatil mekanıdır. bergama'lılar çoktur yazlıklarında, yakınlığından dolayı. ege'li olmasındandır ki sosyal demokrattır, olof palme'ye ithaf edilmiş türkiye'deki tek anıta sahiptir. sahil kesimindeki çay bahçeleri ile meşhurdur. bir de çocukken, 80'lerde, köşede meşhur roma dondurmacısı vardı, külahlarını kendi yapardı, önünde uzun kuyruk olurdu, hala duruyor mu bilmem.
bu küçük tatil beldesi
izmir'den yaklaşık 2,5 saat uzaklıktadır (dolmuşla giderseniz tabi)
oldukça minimal, roma dondurmacısı, hareketli çarşısı komünist belediye başkanıyla yarı soyut ilginç bir yerdir.
denizi temiz mavi bayraklı olmakla beraber, ömrünüzde yiyeceğiniz en güzel ayvalık tostu buradadır.
yeme içme ucuz, ulaşımda kısmen öyle.
halkına suyu bedava dağıttığını söyleyerek tüm türkiye'de reklamını yapan ancak yönettiği ilçenin çeşmelerinden gününü en az 6 saati su akmayan bir belediye başkanına sahip izmir'in güzel ilçesi. ayrıca memeleketim de olur kendisi.
barışın ve huzurun ilçesidir. sosyal bir insan da asosyal bir insan da orada mutlu olabilir.
hala sosyalist kalabildiği için saygı duyduğum bir düzene sahip.
dinlenmek ve mutlu olmak için her yaz yollarını aşındırdığım yer ayrıca. ve emeklilik hayallerimin parçası.
tatilimi geçirmek için gittiğim (bkz: şen pansiyon)da müthiş bir misafirpervelikle ağırlandığım, denizi, güneşi, ve gece kulüpleri ile çok güzel bir tatil bölgesi.
Dikili ilçesi'nde, 10 tona kadar şebeke suyunu halka ücretsiz veren ve bu yüzden yargılanan Belediye Başkanı CHP'li Osman Özgüven, suya 'zam' yaptı. Özgüven başkanlığındaki belediye meclisi, 10 ton su için halktan 1 kuruş ücret alacak.
bir izmir ilçesi ve bugüne kadar 'terletmeyen rüzgar'a şahit olduğum tek kara parçası. harika bir havası var. 3 km yakınında bulunan salihleraltı beldesi de ayrı bir güzelliğe sahiptir. tek dezavantaj olarak gece hayatı yoksunluğunu gösterebilirim. ilçede baby beach adında sadece 1 adet kulüp bulunmakta. bunun yanı sıra birçok canlı müzik yapan mekana da rastlamak mümkün. rahatlıkla tam bir emekli diyarı diyebilirim. civar köylerden kolayca doğal besin temin edilebilir.***
küçüklüğümün cennet mekanı. yazlarım burda geçti. atatürk ilköğretim okulunda yaptığım maçlar, yakamozda gizlice içtiğim biralar, yürüyüş yolunda kızlara verdiğim notlar. diyeceğim odur ki; elime fırsat verseler yine giderim, soran herkese de gitmesini söylerim.
Müstakil bahçeli evleri, çam ağaçlarıyla dolu caddesi ile hayli bakir görünen yer. denizinde epeyce bir açıldıktan sonra dizlere kadar gelen bir sığlıkla karşılaşılır, bastığın yer depremde denizin içine aldığı izmir karayoludur.
belediye başkanı shp'li olan izmir'in ilçesi. bir nevi komün hayatı yaşanan ilçe. su bedava, ekmek çok ucuz. belediyenin çıkar çatışmasına girmediği bir yer. sosyal devlet anlayışını gösterebilen türkiye'deki ender ilçelerden. yaşanası bir yer. ancak belediye başkanı halka iyi davrandığı için görevini kötüye kullanmak ile suçlanıyor. yazık.
yaz nüfusunun %50'si soma'dan, %30'u bergama'dan, %20'si ise izmir'den gelen fakat neredeyse tamamının memur olduğu tatil beldesi. kendi sahilleri malesef ki pek iç açıcı değildir, mavi bayraklı olmasına rağmen. fakat özellikle bademli tarafında inanılmaz güzellikte el değmemiş koyları vardır. bir çok koyun yolu olmadığından illa tekne gezisi yapılasıdır.
(bkz: killik)