bu küçük tatil beldesi
izmir'den yaklaşık 2,5 saat uzaklıktadır (dolmuşla giderseniz tabi)
oldukça minimal, roma dondurmacısı, hareketli çarşısı komünist belediye başkanıyla yarı soyut ilginç bir yerdir.
denizi temiz mavi bayraklı olmakla beraber, ömrünüzde yiyeceğiniz en güzel ayvalık tostu buradadır.
yeme içme ucuz, ulaşımda kısmen öyle.
kuzey ege'nin ayvalıktan sonraki gözde tatil mekanıdır. bergama'lılar çoktur yazlıklarında, yakınlığından dolayı. ege'li olmasındandır ki sosyal demokrattır, olof palme'ye ithaf edilmiş türkiye'deki tek anıta sahiptir. sahil kesimindeki çay bahçeleri ile meşhurdur. bir de çocukken, 80'lerde, köşede meşhur roma dondurmacısı vardı, külahlarını kendi yapardı, önünde uzun kuyruk olurdu, hala duruyor mu bilmem.
ekim ayında hiç çekilmeyen memleketim. şu sıralar aşırı sakin ve yapacak hiçbir şey yok. ilerleyen aylarda bu durum daha da kötüleşecek hava daha da soğuduğunda. korkuyorum.
dikilinin yakınınında bulununan salihleraltında yazlığımız vardır. her yaz gideriz ve herseferinde bıkarız. eğer gerçekten kafa dinlemek için gitmek isterseniz mükemmel bir yerdir.
dikilinin içinde baby beach club vardır. gece hayatının olduğu tek yer orasıdır. ancak ve lakin paranız yoksa, güzel dans ediyorsanız birde yakışıklıysanız oradaki apaçi garsonlar tarafından itilip kakılıp kendileriyle kavga etmesini istiyeceği birçok hareket yaparlar. içeride birçok saykotip vardır zaten. girişteki güvenlik insanların üstünü aramaz.* yanınızda çanta varsa karşıdaki bakkalla verebilirsiniz.*
bunun dışında oradaki insanları ele alırsak miskin ve paran yoksa git başımdan felsefeleri vardır. kalite bakımından 2.sınıftır. yazlıkçılar 3 sınıfa ayrılır. denizciler, gececiler, 2'si.**
denizi özellikle sahiller altının merkezinden tansaş doğru gidersek oraların denizi gerçekten güzeldir. * dalgalı günlerde denize girmemenizi tavsiye ederim. zira uzantılarıyla beraber yaklaşık 1 metre uzunluğunda mavi deniz anaları kıyıya vurmaktadır. dokunursa sıcak deniz suyunu ** dokunulan yere dökün sonra doktora gidin. kendisi zehirlidirde. her tarafınız şişer sonra. belki ölebilirisinizde. balık tutmak için açılmanız gerekir zira öle bir deniz anası varsa balıkları siz düşünün artık.* içiniz korkmasın bu denizanası durumundan bir yazda en fazla 2-3 defa bu olay gözükür. denizinde yosun yoktur.****
yakınlarında bulunan ayvalık, sarımsaklı, altınovayı gezebilirsiniz. çeşitli yat seferleri vardır. cunda adasına gidebilir oradan kendi burcunuza simgeleyen taşlardan 1-2 tane alabilirsiniz. denizin tam tersi olan minik dağlara tırmanabilirsiniz.*** bir mistik özelliği vardır oranın. orada olduğunuz zaman oradan bıkarsınız, sıkılırsınız ama tatilden döndüğünüzde orayı özlemeye başlarsınız. salihleraltının merkezinden tansaşa doğru giderken yolu devam ettirip çataldan sol tarafa giderseniz orada küçük çayımsı deremsi bişi göreceksiniz. o balıkesir ile izmir sınırını belirlerken kullanılan deredir. * sahilden middili adasını görebilirsiniz.* radyoda yunan kanallarını dinleyebilirsiniz. turcell dışındaki hatlar düzgün çalışmamaktadır. * sahilde otururken yunanistan'a hoşgeldiniz diye msj almanız mümkündür.***
kısaca teknolojiden uzak havası temiz, denizi ılık, rüzgarı genelde bol, insanları hafif aç gözlü olan bir yerdir.
17 yıldır; yazlarımın bir kısmını geçirdiğim izmir'in yazlık bir ilçesidir. Çoğu şeyi tuhaf gelmesine rağmen, bir şekilde bağımlılık yapar ve her sene gidilir.izmir' den arabayla 1,5 saat, otobüsle 2 saat 15 dakika ama eğer belediyenin otobüsüne denk geldiyseniz yandınız 3 saate yakın bir sürede Dikilî' ye kavuşursunuz. Bu haftasonuki Dikili Belediyesi' nin otobüsüyle daha doğrusu minibüs- otobüs karışım aracıyla yaptığım yolculuktan biraz bahsetmek istiyorum. Bu minibüs-otobüs karşımı (sanırım bunlara midibüs deniyor) aracın bir şöförü bir de muavini vardır ama bunlar hep aynıdır değişmez. iki kafadar izlenimi verirler. muavin sanki gece bir büyük rakıyı içmiş, saç baş dağınık, kafası hala güzel bir modda espirileri yağdırır. Önde aracın üst kısmından şapır şupur su akmaktadır,yolcular burdan su akıyor vs diye sert tepki vereceklerine akan su üzerinden hep beraberce espiriler yapılır ve yolcular da dahil olma üzere herkes güler. Muavin yolcunun tekine Şakir falan der, bu arada koridor tarafında oturan benim üstüme çıkmaktadır ,farkında değildir. normalde 1,5 saat süren yol 3 saat sürmesine rapmen herkes sinir bozucu şekilde rahattır ve yol boyunca gülerek, enteresan kafalar yaşar.şöför yolda her gördüğüne el sallar, hatta durur muhabbet eder. benden size tavsiye belediyenin otobüsü denk gelirse binmeyin, binerseniz o da saçma sapan bir bağımlılık yapabilir. Şimdilik bu kadar, diğer detaylardan sonra bahsetmek üzere.
bebekliğimden beri her yaz gittiğim yazlık beldesi. apayrı bir yerdir dikili. çok eğlencelidir diyemezsiniz; bir çeşme, bir bodrum, bir alex değildir. denizi çok güzel diyemezsiniz, bir akdeniz gibi değildir. ama apayrı bir yerdir dikili, bağlanır kalırsınız. her yaz gitmek için can atarsınız. herkesin dedesinin anneannesinin veyahut babaannesinin bir yazlığı vardır burdan. dikili'ye gelen gençlerin büyük bir kesmi de büyüklerinin yanına gelen gençlerdir. baby beach'imiz bulunmaktadır burada. pek iyi olmasa da dikili'ye yetecek bir gece kulübü. orası bile sıcaktır, bir süre sonra eviniz gibi olur.
aralıksız her yaz bulunduğum, sevgili dikili, bu yaz sanıyorum yaz okulunu kazandım. çok az uğrayacağım sana.
doktorlar sitesinde günlük kiralık 1+1 evler bulunan, tatilinizi acayip ucuza getirebileceğiniz sakin mekan. 3 arkadaş tatile gitmeye karar verdik ama mekan konusunda biletleri alana kadar en ufak bi fikrimiz yoktu. aştiye vardığımızda otobüsün üstünde dikili tabelasını gördük. gittik aynı firmadan dikiliye bilet aldık. uzun bi yolculuktan sonra vardık. bi büfede kahvaltı ettik. yolda gördüğümüz ilk adama nerde kalabiliriz diye sorduk. doktorlar sitesini tarif etti. bahçede çalışan bi teyze gördük. kiralık ev sorduk. üst katını kiraladık. kişi başı 5-6 sene öncesi hesabıyla, yol parası dahil 300 lira gibi bi rakama deli gibi bi tatil yaptık. bedavadan az pahalı. arada tekne turu falan da yaptık ki şiddetle tavsiye ederim. ayvalık, cunda ve civarındaki bikaç ada seyehati. özetle kesinlikle tavsiye edeceğim bir tatil şekli. sessiz, sakin... tam bir kafa dinleme mekanı.
her kış hayalini kurdurtan yerdir. ordayken sıkıldım artık bitsin şu tatil diyipte, tatil bitince deli gibi özlediğinizdir. arkadaşlıklarla anlam kazanan, beni ben yapan, sevmekten vazgeçemeyeceğim bir yer. şu an için tek engel finaller.
sakin bir ege kasabasi. cogunlukla yasini basini almis arkadaslar emeklilikten sonra ustune para koyarak ev alirlar ve yilin 6 ayini orda gecirirler. ancak yol utunde bir cok diskoya rastlamak mumkundur. **
bir haftalık mecburi tatilimiz dolayısıyla, tek güzel anımızın olmadığı, sahil kasabası görünümünde izmir ilçesi. tek aklımızda kalan sahildeki serenti cafe adındaki mekandır, harika kahvaltılarını yeniden tatmak için, bir ihtimal gidebileceğim yerdir.
ege bölgesindeki en uzun kumsala sahip ilçedir. ilçe merkezi eskisi gibi sakin değildir. sakin bir tatil isteyenlerin salihleraltı' na gitmesi önerilir.
kuzey ege'nin şirin tatil ilçesi.
bergama'ya yarım saat uzaklıktadır. 80'li yıllarda yaz aylarında yapılan dikili festivali ünlü isimleri ağırlarken, son zamanlarda yerini daha çok panayıra bırakmıştır.
meydanındaki olof palme anıtı dikkat çekicidir. seçimlerde genellikle chp üstünlüğü vardır.
izmir'in kavuran sicagindan sonra ilac gibi gelen sakin tatil ilcesi. Son zamanlarda encok huzur bulabildigim yer, lakin son iki gundur deniz suyu asiri soguk donduruyor yahu.
izmir'imizin kendi halinde bir tatil ilçesi. turiste rastlamak zordur. çünkü genelde tatilini sakin bir yerde geçirmek isteyenler gelir buraya. ayvalık'a yakındır.