evet yanlış duymadınız dijital fotograf makineleri bizden bişeyler aldılar.. eskiden en güzel günler en güzel karelerle anılara kazınırdı.simdi ne o en güzel günler kaldı ne de kareler.. boşa cekilen fotolar... yonjalık facebookluk yapmacık resimler..
artık dijital ile fotografın değeri kalmadı.. nasıl olsa cekerim anlayışıyla en güzel anlar olsa bile kaçırılıor bir daha yaklanmamak üzere..*
cogu fotograflar bilgisayar da olur. söyle bir fotograf albümü yapma hevesi kalmamistir. fotograflarin negatifleride yoktur artik. kücük cocuklarin bile abla bi bakayim bakayim diyip elinden fotograf makinasini alma nedenidir bu makinalar. *
eğer iyi bir dijital fotoğraf makinesi değilse, ıso değerlerini ayarlayamamanız ve slr fotoğraf makinesi ile yapabildiğiniz birçok manuel ayarı yapamamanız.
zira çoğu otomatik, gerisi ise gerekesiz * bu makinelere göre.
dijital fotoğraf makinesiyle birlikte
-abuk sabuk her anın fotoğrafı çekilir
-çekimin hemen ardından yazar bünyesi dahil 'bakiim, ya ben çirkin çıkmışım, burnum şöyle çıkmış, mal gibi bakmışım, gözüm kapalı' vs gibi nedenlerden hemen sonra 'sil onuuu' serzenişi duyulur
-her şeyde olduğu gibi fotoğrafa da* sanallık yüklenir ve fotoğraflar tab ettirilmez
-tab ettirilmeyen fotoğraflar bilgisayarın bir yerinde klasör şeklinde öylece açılmayı bekler
oldu.
ve yine dijital fotoğraf makinesiyle
-poz bitti diye telaşlanmamak
-güzel bir an yakalandığında poz hesabı yapmadan istediğin anı çekebilmek
-abuk sabuk fotoğraflara tab ettirme parası ödememek
-fotoğraf alışverisinin kolaylaşması ve ucuzlaşması
-sanal ortamda fotoğrafları saklayabilmek, dolayısıyla kaybetme gibi bir derdin olmaması
gibi kolaylıklar da hayatımıza girmiştir..
'ne diyorsun yani sen şimdi?!' diye serzenişte bulunduğunu duyar gibiyim sevgili okur.. saygısızlık etme, sabırlı ol. demem odur ki dijital fotoğraf makinesi gelişen dünyanın olmazsa olmaz bir parçasıdır. her şeyin dijital ortama kaymaya başladığı bu günlerde bu gelişime ya da değişime diyelim karşı koyma çabası manasızdır. dijital fotoğraf makinesi günümüzün bir gerçeğidir ve gelecekteki teknolojiyle dijital makineler de özlenecektir sevgili tüketici okur!
-dijital kompakt cihazların bizden aldığı,vizörden bakarak fotoğraf çekme zevki.
-fotoğraf çekmenin sabır,emek ve beceri işi olması durumunun yokolması.
Eskiden Nikon F 90-X makinemle tam manuel resimler çeker,diyafram ve enstantaneyle oynayarak ışık oyunları yapar,sonra da filmi banyo ettirene kadar merakla beklerdim sonucu. Şimdi digital ekranda herşeyi anında görüyorsunuz ve müdahale ediyorsunuz,hiçbir heyecanı yok. Ama zamanı ekonomik kullanmak adına da digitalden vazgeçemiyoruz.
Bir Woody Allen filminde (bilim kurgu-komedi tarzında çekilmiş)orgazm makinesi vardı. Duş kabini gibi bir şeyin içine giriyorsunuz ve 20 saniye sonra orgazm olup çıkıyorsunuz. Digital makineden alınan zevk de onun gibi bir şey.Bilmem anlatabildim mi !
deklanşöre bastıktan sonra filmin sarıldığını duymak, ellerle ufak titreşimi hissetmek... dijital makineler fotoğraf çekerken orgazm olmayı aldı elimizden, daha ne olsun.
not: orgazm olmaya devam edebilmek için; (bkz: canon eos 300)
fotoğrafa dokunarak fotoğrafı hissetmek. anı yaşayabilmek, hızlı değil yavaş yavaş sindirerek yaşamak her şeyi..
tüketmemek ve belki de tükenmemek...
teknolojinin vahşetine kurban gitmiştir en güzel dakikaları çekerken içimizde oluşan, fotoğrafçıya giderken ve fotoğrafçıyı beklerken oluşan heyecan.
kısaca carpe diem. anı dondurma güdüsünün altında yatan faktör gelecekte şimdiki anı, fotoğrafa bakıp hatırlayarak dolaylı yoldan tekrar yaşama isteğidir. ama bunu yaparken ironik bir biçimde şimdiki anı ıskalarız. böyle ıskalaya ıskalaya tükenir gider ömür. fotoğraf çekmeye devam...