Uyumadan işe giderken okuyunca, sabah sabah insan her gördüğüne ne olacak la bu memleketin hali bu insanlar hiç mi değişmeyecek diye sorası geliyor insanın.
insan bir nehirde iki kere yıkanmaz çünkü seni islatan o damlalar çoktan gitmiştir, diğer bir örnek ise odun aynı ateşte iki kez yanmaz çünkü odun da değişmiştir. Ateşin yakan kıvılcımları çoktan yükselip duman olmuştur. Bu süreklilik arz ettiği için mümkün değildir.
Felsefede devinizm olarak geçer. Herakleitos'un şu sözü varlık felsefesinin alt dalı olan devinizmin tanımlayıcısı niteliktedir; "Bif nehirde iki kere yıkanılmaz. Ne eski nehir o, ne de eski sen sensin".
Değişmeyen tek şey bu sözün ta kendisidir. Ulan kaç yüzyıldır bu söz folloş oldu, ele ayağa, kamyon arkasına, ergen profillere düştü ama hala değişmedi.
her ne kadar doğru olsa da en aptalca sözlerden biridir.oldum olası bu tür sözlerden iğrenmişişmdir. birisine "görmeyeli çok değişmişsin." veya "buralar çok değişmiş." deme, hemen "değişmeyen tek şey değişimdir." sözünü sarf ediverirler.
bir de "asla 'asla!' deme." var bunun gibi.
Doğrudur, çünkü değişim her şey için geçerlidir. Bu yüzden değişim, hiç değişmemektedir. Yanlıştır çünkü, her şey için geçerliyse, bu değişimi de içine almalıdır.
evrende ki bütün maddelerin ve daha doğrusu herşeyin enerjiden meydana geldiğini düşünürsek değişmeyen bir şeyin daha olduğunu görürürüz,o da enerjinin rakamlarla ifade edilemeyecek kadar çok miktarıdır.sabittir bu oran çünkü normal fiziksel şartlarda bir varlık farklı verilerden destek almadan kendini kopyalayamaz ki bu verilerde bizzat enerjinin toplamına eşittir.bu sebeple enerji miktarı her zaman sabittir,değişimler hep bu oranın farklı türevlere dağılmasıyla,biçimlere girmesiyle gerçekleşir.