değişken

entry21 galeri0
    21.
  1. sık sık değişebilme özelliği bulunan, çok sık değişen, değişebilir olan, hülasa; bir halde durmayan, kararlılık göstermeyen, kararsız anlamına gelen kavram.
    0 ...
  2. 20.
  3. Aslen bir matematik terimi olan değişken te­rimi, sosyal bilimlerde, deneysel araştırmalardaki herhangi bir unsura işaret etmek üzere kullanılmaktadır. Bir kavram ya da kavramsal yapı deneysel araştırmalarda gözlemlenip in­celenirken değişken adını alır. Örneğin "top­lumsal insicam" (social cohesion) teorik refe­rans çatısı içinde bir kavram olarak nitelenir­ken deneysel bir araştırmada başka bazı yapı­lan çözümlemede bir değişken olarak kullanı­lır.

    Bu geniş deneysel referans içerisinde değiş­ken niteliksel olduğu kadar niceliksel gözlem­ler için de kullanılmaktadır. Niteliksel değişkenlere milliyetçilik, siyasal parti, meslek ya da cins örnek olarak verilebilirken, niceliksel değişkenlere ise yaş, zekâ ya da zenginlik ör­nek gösterilebilir. Birinci türdekilere niteliksel değişken, ikinci türdekilere ise niceliksel değiş­ken adı verilir.

    Sosyal bilimciler olaylardaki değişmeleri kar­şılaştırmaya ve iki ayrı miktar arasındaki ilişki­leri tesbit etmeye çalışırlar. Değişen unsurlar bazan bir kısım faktörlerin etkisindedir; ba­zan hiçbir faktöre bağlı değildir; bazan da ne herhangi bir faktörün etkisinde, ne de onlardan bağımsız olabilir. Onun için değişken un­surlar herhangi bir faktöre bağlı olup olmama bakımından üçe ayrılırlar:

    1- Bağımsız değişken: Birbirinden karşılıklı olarak etkilenen iki unsurdan birindeki değiş­me diğerinde de bir takım değişmelere neden oluyor, birindeki değişme diğerindeki değiş­me ile açıklanıyorsa, değişmenin kendisine at­fedilerek yorumlandığı kendisi başka bir fak­törden etkilenmeyen değişkene bağımsız de­ğişken adı verilir. "Köyden şehire doğru olan göçler, şehirlerde gecekondulaş­mayı artıran bir unsurdur" cümlesinde, "köy­den şehre göç" bağımsız değişkendir.

    2-Bağımlı değişken: Karşılıklı ilişki içinde bu­lunan iki olgudan birindeki niteliksel veya ni­celiksel değişmeler diğerindeki bir değişmey­le açıklanıyor ve yorumlanıyorsa, ona bağlı olarak diğeri de değişiyorsa, birinciye bağlı olarak açıklanabilen değişkene bağımlı değiş­ken denilir. Yukarıda zikredilen Örneği alacak olursak, "gecekondulaşma" olgusu, "köyden şehre göç"ün bağımlı değişkenidir.

    3- ara değişken-açiklayıcı değişken: Bu, ön­cekiler gibi olmayıp bağımlı ve bağımsız değiş­ken arasındaki ilişkinin tabiatını açıklar. Ver­diğimiz Örnekteki "köyden şehre göç" ve "gece­kondulaşma" arasındaki ilişkiyi açıklayan "arsaların azlığı ve pahalılığı", "kiralık ev yetersizliği veya kiraların yüksek oluşu" gibi faktörler hem göçler, hem de gecekondulaş­mayla ilişkilidir ve ara değişkendirler.

    iki değişken arasında doğrudan ve net bir ilişkinin kurulması sosyal bilimcilerin en bü­yük amaçlarındandır. Fakat incelenen bir du­rumda işin içine başka değişkenlerin dahil olup olmadığı, bu dahil olan değişkenlerin na­sıl araştırmanın dışında tutulabileceği ve kon­trol edilebileceği araştırmacıları güçlüklerle karşı karşıya getirmektedir.
    1 ...
  4. 19.
  5. 18.
  6. Değişim içinde olan, devinimdeki.
    0 ...
  7. 17.
  8. yerinde durmayan, sürekli oynayıp zıplayan.
    1 ...
  9. 16.
  10. istatistik birimlerinin sahip olduğu özelliklere denir.
    1 ...
  11. 15.
  12. hermione granger'in bir dahaki d.o. toplantısının tarihini ve saatini bildirmek için sahte galleonlara yaptığı f.y.b.s. düzeyindeki büyü.
    (bkz: harry potter)
    (bkz: zümrüdüanka yoldaşlığı)
    1 ...
  13. 14.
  14. bağımlısı var, bağımsızı var.
    *
    1 ...
  15. 13.
  16. yengeç burcu kadını. değişirken haber de vermez. tecrübeli olmak ve değişimin anlaşıldığı anda sıvışmak gerekir.

    vesselam...
    2 ...
  17. 12.
  18. bilimsel araştırmada 4 çeşidi olan olgudur:
    `
    bagimli degisken` (dependent variable): nedensellik bağıyla kurulan bir neden sonuç ilişkisinde sonuç olan ve araştırmacının ilgilendiği değişkendir.

    bagimsiz degisken (independent variable): bağımlı değişkeni pozitif veya negatif yönde etkileyen değişkendir.

    araci degisken (moderator variable): bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiye güçlü bir umulmadık etkisi olan değişkendir.

    ilimlastirici degisken (mediator variable): bağımsız ve bağımlı değişkenler arasındaki nedensel ilişkiye giren değişkendir. bu değişken bağımsız değişkene göre bağımlı, bağımlı değişkene göre bağımsız değişkendir. bu değişken bağımsız değişkenin bağımlı değişken üzerindeki etkisini kısmen * veya tamamen * üzerine alır ve bağımlı değişkene yansıtır.
    1 ...
  19. 11.
  20. nicelik ve nitelik bakımından değişik değerler alabilen birim.
    1 ...
  21. 10.
  22. duruma ve zamana göre değişebilirlik özelliğine sahip olan.
    1 ...
  23. 9.
  24. 8.
  25. Variable(ing) . Bir bütün meydana getiren bir sistemin içinde bir ögedir .
    (bkz: Bağımlı değişken)
    (bkz: Bağımsız değişken)
    1 ...
  26. 7.
  27. istanbul'un havası. döneklik.
    1 ...
  28. 6.
  29. 5.
  30. x + y +25 = z
    -burda 25 sabit bir sayıysa x nedir
    -toplanandır
    -hayır evladım öyle değil 25 i değiştiremeyiz sabittir ama x i değiştirebiliriz x ne oluyo o zaman
    -'-x' mi oluyo hocam
    -oğlum ne alakası var sabit olmayan sayı nasıl bir sayıdır
    -hareketli bir sayıdır hocam
    -allah belanı versin x değişebiliyor diyorum değişiyor adı üstünde değişken değişkeeeen
    -ilhan irem *
    1 ...
  31. 4.
  32. iyi ya da kötü anlamda hareket halinde bulunan.
    1 ...
  33. 3.
  34. 2.
  35. programlara dillerinin temel yapıtaşları. çeşitli değerlere eşitlenerek bilgilerin taşındığı enstrümanlardır.

    c öğrenen kişinin ilk karşılaştığı i,x,y birer değişkendir. çoğu dilde değişken tanımlanırken tipi belirtilmelidir.

    "var i integer" gibi.

    (bkz: variable)
    2 ...
  36. 1.
  37. degisebilen,yani farkli degerler alabilen bir buyukluge denir.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük