devlette calisanin ozeldekine gore farklari

entry4 galeri0
    1.
  1. devlette çalışanın özeldekine göre iş garantisi daha yüksek olduğu için, bu duruma bağlı olarak hareketleri daha rahat olabilmektedir.
    devlet çalışanı(d): ne kadar erken olan mesai saatinde* işe gelmek şirkete yapılan bir kıyaktır.
    özele çalışan(ö) : sabah işe beş dakika geç kalma halinde iş arkadaşlarının ve amirinin yüz halini görmek yerine, yarım saat önce işe başlamak en iyi seçimdir.

    her iki kişi de gündeme yabancı kalmak istemez ve haberleri takip eder:
    d: sabah işe gelir gelmez ilk yapılan iş, internetten ya da* gazeteden* haberleri okur ve gün içinde zaman zaman son haberlerden haberdar olur.
    ö: öğle yemeğini yedikten sonra mesai başlayana kadar hızlı bir şekilde haberleri kontrol eder. Sonra oluşan durumları akşam evinden öğrenir.

    d: arkadaş canlısıdır ve bu yüzden iş ortamında muhabbeti çok sever. Güncel dedikodular sayesinde, her çalışan bir diğerini çok iyi tanır. Hatta o kadar çok muhabbet insanlardır ki, bazen işe ayrılan süreye göre daha fazla süreyi muhabbet için ayırmış olduklarını hayretle tespit ederler ve birde bunun muhabbetini ederler.
    ö: soğuk görünüşlüdür. Yapacak iş hiç bitmez, her zaman yapacak ya da araştırılacak birşeyler vardır. Mesai süresi, muhabbet için yeterli zamandır.

    d: çalışan hakkını çok iyi arar ve bu konuda sendika veya benzeri kurumların desteğini alabilir.
    ö: kendi hakkını aramak için tek başınadır. Son sözü patronu söyler:
    (bkz: beyim bilir.)

    d: iş yaptırmaya çalıştığınız zaman, her zaman devlet çalışanı haklıdır ve siz haksızsınızdır.
    ö: siz daima haklısınızdır.

    (bkz: bebeğim, benim için özelsin.)
    2 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. hep aynı teranenin anlatıldığı farklardır.

    mesai konusu; çalıştığım kurum itibariyle, mesaiye geç kalan uzman memura amiri tarafından uyarı cezası verilmesi, bu durumun tekrarlanmasından dolayı kınama cezası verilmesi ve neticesinde maaşının üçte birinin kesintiye uğraması şahit olduğum bir olaydır. başka uyarı cezası alanlarını da gördüm. başka kurumlarda da bunu gördüm.

    gündemi takip etme konusu; gelin bir muhasebe müdürlüğüne gidelim, nasıl çalıştıklarını görelim ya da nüfus müdürlüklerine gidelim, nasıl çalıştıklarını görelim, olmadı mı? çocuk esirgeme kurumuna gidelim, insanların nasıl 24 saat çalıştıklarını görelim. yetmedi mi? devlet bankalarına gidelim, nasıl çalıştıklarını görelim, hastanelere de gidebiliriz ayrıca.

    muhabbet konusu; gündem maddesinde yaptığım açıklama buraya açıklama yapmayı yersiz kılıyor.

    çalışanın hakkı konusu; olması gereken de budur. özel sektörde çalışanın hakkı yenmektedir. mesela tazminat ödememek için binbir takla atılmaktadır.

    iş yaptırma konusu; biliyorum ki bir çok mesai arkadaşım, vatandaşın şikayetinden dolayı uyarı cezası almıştır. işleminizi yaptıramadığınız bir devlet kurumu varsa, valiliğe ya da kaymakamlığa başvurarak, o kurum ve o memur hakkında hızlı bir şekilde işlem yaptırabilirsiniz. küçük yerlerde bizzat kaymakamın kendisi ilgilenmektedir. bir dilekçeye bakar.

    son olarak; memuriyetle ilgili bunca senedir gelen klasik söylemlerin çoğu geyikten ibarettir. 2 milyon devlet memuru vardır, öyle özel sektör gibi 300-500 çalışanı 1000 çalışanı yoktur. 2 milyon çalışanı olan bir firma düşündünüz mü hiç? o yüzden bu büyük yapıyı kontrol etmek zordur. içinde aksamalar yaşanabilir. yaşanan ufak aksamalardan da bütün yapıyı sorumlu tutmak anlamsızdır.
    0 ...
  5. 4.
  6. 2 milyon devlet memurunun 1.789.512 si birinci entry ye, geri kalanı ise üçüncü entry ye göre yaşamlarını sürdürmektedirler.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük