herşey devletin tekelinde olursa, hantallık, yavaşlık, durgunluğun ortaya çıktığını, insanların girişim ruhunun engellendiğini, devletin haberi olmadan insanların iş yapamayacaklarını, hizmetin kalitesinin düşeceğini, insanların devletten başka gidecek kapılarının olmamasından köleleştirileceğini, devlet kadrolarının şiştikten sonra insanları işe alamayacağını ve işsizliğin daha beter artacağını düşünen tip.
zira devlet tmsf aracılığı ile birçok şirkete el koymuştur. iyi yönetmiş , çalışan sayısını artırmış , sonra da alacaklarına istinaden sektörden ayrılmıştır.
yani devletleştirme algılatılmaya çalışıldığı kadar kötü bir durum değildir.
tabii önemli olan iyi yönetebilmektir. işe personel alınırken liyakata bakılması , kadroların gereksiz insanlarla şişirilmemesi gerekmektedir.
aynı şekilde bu tip özelleştirmenin de iş sahalarını yaratacağını söyleyip durmaktadır. bizlere öğretilen ingiliz telekomu'nun özelleştirmeleri nasıl da bu özelleştirmenin hizmet kalitesinin arttırdığından bahsedilir ama kaç yılda ne kadar istihdam yarattığı, ne kadar kişiyi işsiz bıraktığını anlatmaz. daha güzel bir örnek türkiye'deki sek özelleştirmesidir. sek özelleştirildikten sonra nasıl kapatıldığını görememesi ayrı bir husustur.
hemen hiç bir şeyden haberi olmayan tiptir. özel sektörün ilk önce işgücünden tasarruf edeceğini bunun için önce eleman çıkarma daha sonra ücretleri kısma, sosyal güvenceleri minimuma indirme, mesai saatlerini uzatma ve mesai vermeme gibi yollara başvuracağını bilmeyen insan evladıdır.
nasıl bir tiptir bilmek istiyorum dedirten tiptir. devletleştirmeden anladığı bir kişilik kadroya eşi dostu doldurup beş kişi olarak çalıştırmayı anlayan tiptir. istenildiği takdirde ve örnekleri olduğu üzere devlet kurumları da özel sektör gibi verimli çalışabilir. ayrıca özelleştirilen firmaların işçi aldığı ne sıklıkla görülmüştür ?
abd' de iki büyük kredi şirketinin durumu çok kötü olduğu için ve personel çıkarmaya başlayacaklarından dolayı abd yönetimi personel çıkarımı olmaması ve şirketin faaliyetlerine devam edebilmesi için kamulaştırmaya gitmiştir.
yani kamulaştırmanın işsizlik yarattığına dair düşünce her zaman doğru değildir.
yukarıdaki bkz.'da taraflaşanlarla ele ele vererek nanoteknoloji çağında hala devletleştirme ve kamulaştırmayı denkleştirenlerin varlığını görmek güzel!