devlet denen organizmanın hiçbir başka devleti babasının hayrına dost ilân etmediğini ve tüm olumlu ilişkilerin belli başlı karşılıklı çıkar durumlarına bağlı olduğunu ifade eden önermedir. bugün dost olan, yarın düşman olabilir.
yei öğrenilen bişey değildir. devletler politikalarını buna göre yaparlar zaten. gelişmiş devletler diyim bari de yanlış anlaşılmasın.
dünün düşmanı bugünün dostu oalbilir. dünün dostu da bugünün düşmanı olabilir. ulusal çıkarlar neyi gerektiriyorsa devlet ona göre hareket eder. tabi gelişmiş ülkelerde. duygusallığa yer yoktur. duygusal davrananlar sömürülür.
avrupalı devletler için daha uygun bir söylem. bızım azerbeycanla aramızın bozulma şansı veya türkiyenin türkmenistanla savaşacağı düşüncesi bana komik geliyor. iki devlette kendinden feda eder, çıkarlarını bir köşeye iter gene savaşmaz, çünkü kimseyi savaştıramaz. kuzey ırak'a girmek türkiye'nin çıkarınaydı ama girmedi çünkü osmanlı çocugu iki müslüman halkı savaştırmak yürek ister. savaş için ilk olarak halk desteğinin olması gerek.