son 15 yilda moda olan, devletin aldigimiz her seye degeri kadar vergi odeterek bizden topladigi paralari "1 yilda 200 okul yaptik", "1 ayda 3 milyon musluk tamir ettik" diyen afislerle memleketin dort bir yaninda basimiza kakmasidir. ulan it; her tarafa bu zottirik afisleri yaptirmasaydin da 200 okul degil 201 okul yaptirsaydin. tamam 10 liranin 9'unu reklama yatirir akilli tuccar ama birincisi sen tuccar degilsin, olmamalisin; ikincisi onu yapan tuccar kendi "kazandigi" paranin 10 da 9'unu yatiriyor reklama, senin gibi benim cebimden vergi adi altinda aldigi haraci degil.
Güzel bir tespittir örnek olarak buna cuk diye oturacak bir ttnet gösterilebilinir,bizden topladığı paraları bize karşı hizmet olarak döndüreceği yerde parayı ya telekom adı altındaki takım reklamlarına,ya cem yılmaza ya da transferlere yedirmişlerdir.
ttnet orneginin cuk olarak oturmadigi durumdur zira turk telekom ozellestirileli cok oldu, devletin ozel tesebbus gibi davranmasidir zaten sorun olan. devlet bize hizmet vermekle yukumlu, ozel tesebbus ise verdigi hizmetin reklamini yapmak karini arttiracaksa yapar reklamini; ama devletin reklam yapmasi vergileri arttirmayacagina gore tek aciklamasi oy kaygisidir. benden alacagi oyun reklamini benden aldigi parayla yapmasidir ayip olan.
Başlıkta devlet sözü geçtiğinden,ttnetin de özelleştirilmesinden ve devlet adı altından çıkmasından ötürü devletin bizden aldığı parayı bize karşı reklam yapması sözüne net olarak uymaması doğru olabilir fakat konusu olunan soruna en güzel örnek hernekadar devlet statüsünde bulunmasada türk telekomdur,özelleştirilmişliği onun yaptıklarını normal karşılamaya bir bahane olarak gösterilemez.Eğer konu kurumların bizlerden aldığı parayı bize karşı hizmet olarak değilde reklam olarak döndürmesi ise burda suçlanacak kuruluşların illahada devlet adı altında iş yapmış olması gerekmemektedir.
Alternatifsiz bir kurumun bir ülkede devletten resmi olarak ayrı şekilde hizmet vermesi,o ülkenin vatandaşlarınında alternatifi olmayan(şimdilik)kurumun açık ve net bir şekilde para-hizmet ilişkisinden zararlı çıkması buna rağmen alternatifi bulunamadığından ve çaresiz kalmasından dolayı elinden birşey gelmemesi yine ve yine devlet ve devletten güç alan bu kurumların sorunudur,bu sebeple ttnetin devlet adı altında çalışmaması alternatifsizliğinde verdiği çaresizlik ile o kuruluşun devlet tarafından denetlenemeyeceği anlamına gelmemeli,lakin bahsi geçen şirket ttnet olduğundan ötürü karını arttırmak için reklamını yapar mantığı bana çok yavan gelmekte,hem tüm dünyadaki en pahalı interneti vereceksin,hem de fiyatına göre dünyadaki mpbs oranı en düşük kalitesiz internet hizmetini sunacaksın,buna ve ülkendeki vatandaşlarının tüm memnuniyetsizliğine rağmende hizmeti sınırlı tutmakta devam edip elindeki hizmete vermen gereken birikimi alternatifsizliğin verdiği rahatlık ve güven ile reklama harcayacaksın,bunu ha devlet adı altında yapmışsın ha özellik adında yapmışsın hiçbir farkı yoktur.
(edit:Burda dikkat edilecek husus kurumun ülke içerisindeki alternatifsizliğidir,alternatifsiz bir kurum zaten o ülke içerisinde kendi alanında devlet demektir)