paraların direkt olarak ticari değeri olmaması. Bir devletin sahip olduğu altın kadar ticari hacmi vardır ve para denen şey sadece bu altınları karşılayan senetlerdir. Eğer altınınızdan fazla para basarsanız enflasyon yaratmış olursunuz, altınınızdan az para basarsanız da deflasyon yaratmış olursunuz.
çokpara basınca halkın zenginleşeceğini sanan kişi söylemi..çok para basılınca paranın alım gücü düşer,değişen bişey olmaz..bahsettiğin şey değerli madenler için geçerlidir para sadece kağıt parçasıdır
Şöyle düşünün dünyada en kolay bulabileceğiniz şey taştır. Taşın değeri ne kadardır? tonlarcasını ucuz bir fiyata, hatta bedavaya bile bulabilirsiniz. Parada bunun gibi çok basarsan çok harcarsın.
dengeyi korumaktır.ekonomidir, devlet çok para basarsa vatandaşın cebinde çok para olursa üretim az olur, 1 ekmek bulamazsın. bulursan da en çok parayı veren o ekmeği alır. paranın değeri olmaz.
Muhim olan cok para basmak degil olan parayla piyasa cevirmektir. Mutemadiyen para basarak sadece paranin degeri dusurulur. Para basmanin da bi karsiligi vardir. Oyle kafana gore para basamazsin. Para basabilmek icin basacagin para miktari kadar altin rezervi gostermen lazim yoksa paran deger kaybeder.
taş devrini görmüş, cilalı devri ve lidyalıları henüz görmemiş yazar söylemi. para zaten ticareti kontrolde tutmak ve teşvik için kullanılır. takas bu iki özelliği bulunmadığı için bırakılmuş lidyalılarca. 'herkes'in çok parası olsa 'herşey' de pahalı olur. (bkz: enfilesyön)
Herşeyden önce birşey ne kadar çok ise o kadar değersiz olur tezinden yola çıkarak durumu söyle açıklamak lazım.
Mevcut piyasada büyüme hızından yani talep edilenden daha fazla para piyasaya enjekte edilir ise (bkz: emisyon) bunu gören bireyler anında tepki göstereceklerdir. Ilk olarak fiyat ayarlamaları sonucunda 1 tl verip almış olduğunuz ekmek bir anda 1.25 hatta 1.5 tl ye çıkabilecektir. Bu durum enflasyon denilen olguya sebep olacaktır. Enflasyon; fiyatlar genel seviyesinde ki sürekli artış olarak tanımlanır, yani sadece örnekte ki ekmek değil ekonomide işlem gören tüm parasal değerler etkilenecektir. Enflasyona ayak uyduramayan sabit gelirli bireyler ise gün geçtikçe alım gücünü kaybedecek ve daha fazla para talep etmeye baslayacaklardir. Talepleri yerine gelmeyen sabit gelirli bireyler ise çeşitli tepkiler ve protestolar ile taleplerinin bir kısmını yerine getirmeyi başarabilecek (bkz: enflasyon uyarlaması) piyasaya daha fazla para enjekte edilecek. Bu durum sonucunda baştaki durum tekrar başgöstermiş olacak ve bu şekilde spiral meydana gelecektir.
Ayrıca devletin sürekli para basması sonucunda (bkz: para ikamesi) ve (bkz: dolarizasyon) başgösterecek yerli paraya olan güven azalacaktır. Ayrıca devletin para basarak elde ettiği (bkz: senyoraj geliri)nden mahrum kalınacaktır. Tabi bununla beraber (bkz: gibson paradoksu) durumu ortaya çıkacak faizler tavan yapacaktır.
Bu gibi durumlardan dolayı ekonomi çıkmaz bir yola girecektir. Bunu önlemek içinde devlet bir sürü para basmaz.
Öncelikle para basman icin karşılığında deger edecek bir sey göstermen gerekli . Bu nedenle genelde ülkede bulunan altın rezervi kadar para basılır . Daha fazlasını basmanız paranızın değerini o kadar düşürür . Doğru olan bu . Ama dünyadaki en güçlü ülke sen isen bu kural geçersiz olur . Sana kalkıp hesap soracak ülkeye '' sana ne oluyor cucuk '' deme hakkın oluyor . Açık olarak su an tüm dünyada gecerli para birimi dolar . Herkesin malumu usa da bu paranın hepsinin bir karşılığı yok . Hatta 2. korfez savaşı öncesi bu hesap sorulacak oldu . Saddam ben euroyu kabul edeceğim , avrupa da acaba dunya lideri olur muyuz diye kısa bir heyecan yaşadı . Sonra saddam öldü . Avrupa yada gerekli ayarı verdi . Yani karşılıksız para basmak sadece usa yı etkilemez . Çünkü adam nezle olursa sen zatürreden ölüyorsun .