kardeş öldürülür mü?
devletin bekası söz konusu ise öldürülür.
kanunlaştırılır mı?
devletin imparatorluk olması için, enerjisini dış güçler yerine iç meseleler ile tüketmemesi için öldürülür.
devlet geleneğine göre her şehzadenin sultanlık hakkı vardı, bir yerlerden destek bulan her şehzade isyan çıkarıp, devleti zayıflatmıştır. bunu önlemenin tek yoluda kardeşin öldürülmesidir. meşrudur.
işte size bir kaç not:
1. murat bizansın kışkırtmaları ile ayaklanan kardeşi halil ile uzun süre uğraşmıştır.
1.mehmet ankara savaşından sonra yıllarca kardeşleriyle savaşmıştır.
2.murat sultanlığının ilk yıllarını kardeşleriyle savaşmakla geçirdi. hatta musa çelebi edirnede tahta dahi çıkmış bizans desteği ile bursayı bile kuşatmıştır.
2.mehmet kardeşi orhanı öldürtemediği için saltanatının ilk yıllarında ayaklanma çıkartan orhan nedeniyle iktidarını kaybetmekle yüz yüze kalmıştır.
kötüdür. ama ingiliz krallığında, fransa krallığında, venedik gibi avrupa devletlerinde çok daha beterleri yaşanmıştır. maalesef erken çağın sürekli savaş gibi saçmalıklarındandır.
imparatorluklarda şefkat olmaz din özde değil sözde yaşanır. ortodoks rusya, müslüman osmanlı, önce katolik sonra işine gelmeyince protestan olan britanya gibi hepsi tanrı adına iman uğruna zülmetmişlerdir. osmanlı gittiği heryere adalet hoşgörü götürdüğünü ingilterede uygarlık götüdğünü iddia etmişlerdir. kendi haklarında söylenen resmi tarih palavralarını bırakıp birbirlkeri hakkında söylenenlere daha çok itibar ediniz, kendi kusurunu başaksında gördüğü kusurla örtmek devlet yönetiminin en çok başvurduğu yöntemdir.
bunlar ne diye sürekli gündeme getiriliyor, anlamak çok zor.
kanunnamede ifade edilen şudur: ''şehzade devlete isyan eder ise, bağy suçu işler ise, katli vacip olur. zira devletin devamı buna bağlıdır.''
söylenen bundan ibaret.
ama yapılan... kundaktaki bebeği ''bu ileride isyan edecektir devletlüm'' diye boğduran yeniçeri ağaları, zartlar, zurtlar...
müneccim misin lan sen, ilmi nücuma mı vakıf oldun şerefsiz.
neyse sinirlenmeden bitirmek istiyorum. kanunname gayet insanî, meşru ve gerekli bir kanunu içermektedir. ama yapılan eylemler, maalesef çok acıdır. suç osmanlı'da, fatih'te değil; imparatorluk rejimindedir.
Devlet yönetiminde üstün olan kardeşin başa geçmesidir. Bu hükmün kalkmasıyla padişahlığı hakeden değil genellikle orduya yaranan şehzade geçmiştir. Osmanlıyı anlamak için bol bol okumak gerekir. Mustafa sehzade yi şehit eden babası Kanuni Sultan Suleyman değil midir? Kanuni unvanını almış bir şahsın evladına böyle bir hüküm vermesi devletin bekası içindir. Mustafa sehzade arkasında ordu desteği olmasına karşın babasına karşı çıkmamıştır. Yavuz Sultan Selim in babasını tahttan indirmesi de buna örnektir. Padişahlık aileden önce gelir. Söz konusu olan devletin geleceğidir. Hürrem Sultan gibi beyni fakir hatunların devlet işine karışmasıyla hüküm geçerliliğini kaybetmeye başlamıştır. Kanun-i den sonra Osmanlı nın zayıflamasındaki en büyük etken de budur.
yukarıdaki karmaşanın özeti. derli toplu hali. fazla abartmadan son tanım: resmin bütünü.
osmanlı devletinde fatih sultan mehmet tarafından kanunlaştırılan bir cinayet. burda dikkat ederseniz düz bir mantıkla bakıldığında ortada çıplak bir şekilde duran cinayet söz konusu. lakin bu cinayet cezalandırılması bir kenara devletin bizzat kanunlaştırdığı bir fiil olmuş. yani zamanla meşrüiyet kazanmış bu suç. hele şehzade mustafa gibi bir insanı bile yutabilen bu kanun adı ne kadar kanun olursa olsun dünyanın en şeni cinayeti değil midir? zaten aynı mantık semavi dinlerin yaratılış öğretisinde de mevcut. kabil öldürmek istediği kabil için bahane bulmakta zorlanmıyordu. asırlar milenyumları kovaladı ve ölümlü insan yine bildiğini okuyor. kardeş yine kardeşi katlediyor.