bu karşılaştırmayı yapmak için bir dolu ölçüt olabilir, bir vakıf üniversiteli olarak şunları diyebilirim.
-Devlet üniversiteliler rasyonel düşünmeye daha yatkındır, daha fazla kitap okur.
-Özel üniversiteliler sosyal ilişkilerde daha aktiftir, özel liseden üniversiteye geçmiş olan insanlar genelde üniversitede yiyecekleri naneler için lisede hazırlık okuyorlar.
-Arkadaşlık ilişkileri devlet üniversitelerinde daha sıkıdır, özel üniversitede gruplaşma 1.sınıftan başlar. Fransız liseliler kendi aralarında, kaslı kirli sakallı kel tipler kendi aralarında takılır, herkesin sosyal statüsüne göre ister istemez bir ayrılık oluyor.
-Özel üniversitedelerde maddi durumu iyi olmayanlara karşı Feriha muamelesi yapılmıyor bu muhabbeti geçelim ancak arkadaşlık ilişkileri genelde belirli bir statü sahipleri arasında döndüğü için, okulda muhabbet edilip bir yere çağrılmayan tipler olur genelde burslular.
-Devlet üniversitelilerin ilişkiler açısından fazla tutucu olduklarını düşünüyorum, kezban nüfusu çok fazla ama zeki kızlar tabi.
Devlet universiteli calismis alninin teriyle istedigi bolumu tutturabilmistir.
ozel universiteli calismasi grrektigi halde circir bocegi misali surayi istiyorum, onlarin kazanclari dusuk, bunlarin tatilleri yok.. Diye bol keseden sallayip kzzanci bol puani bol bir meslekte karar kilip ustune bir de " devlet universitesinin puani cok yuksek, Hayatta kazanamam. Ozele gonder beni" diye babasina yalvarmis gencimizdir.
biri öğrencidir diğeri müşteri.
biri okula otobüsle gelir diğeri babasının aldığı jiple.
yazarın okuyuculara özel notu: özel üniversitelerde burslu okuyan genç arkadaşlarımızı bu sınıflandırmanın dışında bırakıp başarılarının devamını diliyorum.
genel olarak, devlet üniversitesine giden öğrenci daha yüksek puan alır. hedeflere göre değişir. bilkent mühendislik'e giden bir özel üniversite öğrencisi, herhangi bir üniversitede tıp kazanmış olabilir.
veya kendimden örnek vereyim, uluslararası ilişkiler istiyorum ama en kötüsü 380 puandan başlıyor. alabileceğim puanla aksaray üniversitesine gidebilirim. ama neden kendimi geliştirmek zorunda olduğum bir bölümde kültürel yönden gelişmemiş bir şehre gideyim ki? bu durumda istanbul'da, ankara'da işletmeye gidebiliyorum. ama neden her yıl yüzbinlerce mezun çıkaran ve çok iyi bir üniversitede değilsen kolay kolay iş bulamayacağın bir bölümü seçeyim? ha bir de özel üniversitelilere aşırı zengin muamelesi yapılmış. e insaf yıllık 13-15 bin lira. maalesef ülkemizde memur çocukları falan gönderemiyor ama, (umarım yanlış anlaşılmaz) benim babam makine mühendisi. gönderebiliyor ama öyle cip alacak, beni mekanlardan çıkartmayacak parası yok ki?