ilk geldiğinizde yok aslında o kadar da kötü değil dayanabilirim dediğiniz zaman geçtikçe aman ya yeter dedirten iğrenç yer.sonra her köşeden üzerinize saldıran aç kediler odadaki tam 6 kişi ve yatağa yatacam diye merdivensiz ranzanın üst katına çıkmak girişlerde kartını bekçi beylere göstermek işte devlet yurdu bu az biraz sefalet çekmek gariban takılmak
başvurunuzu yaparsınız kyk.gov.tr'ye. sonra sonuçlar açıklanır asilden girmeye hak kazanmışsanız kaydınızı yaptırır ve bu yurtlara yerleşirsiniz. ha yok yedekteyseniz herkes yerleştikten birkaç hafta sonra yerleşirsiniz açıkta kalan pek olmamıştır korkamyın! yedek sıram çok yüksek bana sıra gelmez diyip gidip kazık bir özel yurda kayıt yaptırmayın zira onların da imkanları o kadar iç açıcı değil. yedek olduğunuz halde bir süre misafir olarak burada kalabilirsiniz bile ama elbette ücreli, günde yaklşık 5 lira yatak parası verirsiniz. neyse bu işin yurda giriş ksımıydı şimdi yurtta olan gelişmelere bir bakalım.
yurda eşyalarınızla giriş yaparsınız ve odanız belli olur sonra odada birlikte kalacağınız arkadaşkarınızla tanışırsınız. yurdumun dört bir yerinden gelen binbir türlü insan bir odadadır artık. şansınız ya da torpiliniz varsa 6 kişilik odaya düşersiniz yoksa 8.
6 kişi demek 6 ayrı nefes, 6 ayrı kapris ve 6 ayrı tattır esasında. elbette biraz iyimser olmakta fayda var.
peki nedir bu yurtlarda temizlik falan nasıldır?
girdğiniz yurda ve odadakilere göre değişir yaşama şartlarınız. misal odada halıfleks varsa biraz daha temizdir oda. yoksa millet afedersiniz tuvalete gittiği terlikle gelir odada gezinir bu da birçok hastalığa davetiyedir. temizlikçiler günlük olarak odaları temizlerler elbette. eğer astım gibi hassas hastalıklarınız varsa burada kalmak için bir kez daha düşünmelisiniz.
yurtlarda telefon şarjı büyük bir sorun teşkil eder. kimi yurtlarda odalarda priz varken kimilerinde hiç priz yoktur ve bunun için telefon şarj üniteleri vardır, ünite dediğimde sikindirik bir tahta kutu. onun da kilidini siz alıp telefonunuzu oraya kilitliyorsunuz ama ne kadar güvenli olduğu büyük bir muamma. ben o kutulara asla güvenemedim ve telefonumu hep kantinde şarj ettim. tabi bunun için de büyük bir sabır gerek.
yurtlarda yemek konusuna gelince,
yemek olarak birçok çeşit yemek sizleri bekliyor. ister sıcak yemek ister tost, hamburger, köfte, adana, pide vs. elbette bu çeşitler yurdun imkanına göre değişir. her ne kadar hizmet standart ayağı çekilse de yok böyle bir şey.
yurtların içerisinde terzi, kuaför, internet kafe gibi hizmetler mevcuttur. burada fiyatlar piyasaya göre yüzde 20 oranında daha uygundur. mesela ben 50 kuruşa saçımı yıkatmıştım ve saçımı hiç kurulamadım öylece gezdim, o derece yani.
evet efendim geldik bana göre en büyük soruna,
banyo! bu yurtlarda banyo yapmak büyük bir sorundur. afedersiniz bazı yurtlarda kabin diye bir kavram bile yoktur. yani kabin denen bir şey var ama önü açık!
kabini tamamen kapalı olanların da üstü açık 1.80'den uzun bir boyunuz varsa omzunuza kadar görünürsünüz! duş esnasında türkü söyleyenler mi dersiniz, yandan gelen tuhaf sesler mi dersiniz! dikkat etmek gerekir zira en değerli varlığınız kumbaranız!
gelelim sonuç kısmına,
şimdi bu yurtları bu kadar eleştirdikten sonra buralarda kalacakların da kararların da etki etmek istemiyorum. dediğim gibi yurtlardaki hizmet değişkendir. iyi bir arkadaş ortamınız varsa bu yurtlar idealdir.
ilk bakışta sevimli bir yer gibi görünen fakat zamanla sizi hayattan bile soğutabilecek bir yer haline gelen kurumdur.
evinizdeyken sığamadığınız kocaman oda gider yerini 8 kişilik odalar alır. her sabah uyandığınızda yine mi burdayım diye sitem edersiniz ama ne fayda. hiç tanımadığınız, adını bile duymadığınız insanlarla aynı yerde yaşamak zorunda kalırsınız. yüzüne bakmak istemediğiniz birini görürsünüz her sabah. bir de sabahın köründe etüt varsa daha da kötü geçer yurt hayatı. gelir saygısız hocanın biri ranzaya demirle vurarak uyandırır, insanca muamele görmek imkansızdır. küfrederek yataktan kalkarsınız. hiç gitmek istemediğiniz okula artık kurtarıcı gözüyle bakarsınız.
yeri gelir aç kalırsınız. 5kuruş paranız olmaz, ailede uzaktadır evdeki durumu bilmediğinizden sürekli para da isteyemezsiniz. telefon konuşmalarında sıkça sorulan ' paran var mı? ' sorusuna verdiğiniz cevap hep aynıdır: evet...
4-5 yıl aynı odada kaldığınız insanlar yiyeceklerini bile saklarlar bazen. bir de kardeşim dediğiniz insanlar olur hakiki dostlar, işte onlar olur en zor zamanınızda yanınızda. evinizde paşalar gibi ağırlanırken gün gelir aç uyursunuz yurtta, açlığınızı bastırmak için uyursunuz. haftasonu çıkıp gidecek hiç bir yeriniz, bir tanıdığınız yoktur, akrabalarına, evine gidenlere bakıp bakıp iç geçirirsiniz sadece.
her gün dua eder, gün sayarsınız eve gitmek için. bir duş almak için bile 7-8 kişiyi beklediğiniz yeri sevemezsiniz bir türlü. bir sorun olduğunda gidip anlatabileceğiniz bir büyüğünüz yoktur yanınızda, kendi başınıza çözmeye çalışırsınız her şeyi. sevdiklerinizi özler ağlarsınız saatlerce... küçük kardeşinizin büyüdüğünü bile göremezsiniz. en iyi yanı insanları tanıyabilmek, dostlar edinebilmektir. yıllarca eskimeyen dostluklar inşa edersiniz o soğuk yerde hepsi bu...
son yıllarda devletin bu yurtlara el atmasıyla imkanları iyileştirilmiştir. 3 kişilik oda, mini buzdolabı ve tv olanları bile var. 4 yıl boyunca bile rahatlıkla kalınabilir. ders çalışmak için bol bol zaman kalır hem. saçma sapan cemaat yurtlarında kalmak yerine en güzel tercihtir. hem çoğu devlet yurdu kampüs içerisindedir.
Girmek için 2 ay bekleyeceğim. Yedek olmak çok ezikleyici valla. Misafirhanesine bile başvurdum ısrarcı ve sabırlıyım. Olucak. Olmadı apartlar iş görür.
heralde gidilecek en son yerdir. ha gittiniz mi, bi de koyun g*te gitsin. keyfini çıkarmaya, arkadaşlıklar kurmaya, aileden uzakken kafa dinlemeye, yurda girebildiğiniz en geç saatte girip gerek lise gerek üniversite hayatınızı yaşamaya bakın.
kalınması gereken yerdir.
arkadaşlıklar dostluklar çok başka olur orada.
sabahlara kadar eğlence, teşkilat, cemaat ve daha bi'çok farklı grubu bir arada barındıran değişik yatma uyuma yeme içme yeri.
Ak Parti sayesinde hapishane gibi olan bu yurtlar modern hale getirildi ve otel konforunu yaşatıyor. Öğrenciler artık daha rahat eğitim alıyorlar. Modern,yaşanabilir ve ferah alanlarda öğrenim görüyorlar
iki sene önce kaldığım devlet yurdu kapsamına giren lise pansiyonundaki ranzalar ve sandalyeler benden bir yaş küçüktü. sonra aynı demir dolapları, ranzaları bir dizide hapishanede gördüm. elim istemeden tesbih aradı bir ara. direk kader mahkumu hissettim kendimi.
edit: diğerlerine baktım da bizim günahımız neymiş lan? hala görüştüğüm insanlar var eski okulumda yurt hala aynı. devlet bize bahmir..
Herkes bilir ki devlet yurtları ak parti ile birlikte değerlenmiştir. Öğrenciler için hazırlanan ortam için harcanan çaba muazzam derecede büyüktür. Bizim öğrencilik zamanımızda yoktu böyle şeyler. Kıskanıyorum şimdikileri
Ak Parti olmasa hapishane konforunda okuyacak öğrencilerimiz Ak Parti Sayesinde otel konforunda okumaya başlamışlardır. Artık devlet yurtları ev konforunda her imkanın sunulduğu yurtlara dönüşmüştür.