devlet'e ne gözle baktığınıza göre değişir; nice insanlar vardır ki kalpleri özgür olduğu halde bilekleri kelepçelidir , niceleri de vardır ki beyinleri kelepçelidir elleri özgür olduğu halde...
devlet özgürlüğü bir kısıtlar, iki korur. söz konusu savunmanın bilinç altının gerçekleşmesi durumunda özgürlük kavramını bozan etkenin 1 den x kata çıkması olasıdır.
kapitalizm icin bakildiginda milton friedman'in kapitalizm ve ozgurluk kitabinda formule etmeye calistigi anlayis olarak dusunulebilir; fakat friedman bu kitapta devletin tamamen ortadan kaldirilmasini savunan leninist bir yaklasim ortaya koymaz. ona gore devlet, piyasanin isleyisine kesinlikle mudahale etmemelidir.
lenin söylemiş. hakikatten bahsetmiş. hatta o kadar ki; kendi özgürlüksüz cemiyetinden bile hakikati saklamamış. zamanla cemiyet kemale erecek prolotarya ifa ettiği görevi nihayete erdirecek ve hepimiz ziki daşşağı sallandıra sallandıra rahat rahat özgürce gezen bireyler olacağız.
babamın bir lafı vardı: eşşek ölecek siki gülecek derdi. nedense aklıma geldi.
bunu doğrulayan bir ifadeyi james madisonfederalist yazılarda çok daha güzel söyler:
hükümetin kendisi insan doğasina ilişkin hakaretlerin en büyüğü değil de nedir?"
devlet hakim sınıfın baskı unsurudur. evet. devlet mesela iş yerinde benim sakalıma karışmaktan başka bir herzeye yaramaz bir varlıktır. buna da evet. lakin ortadan kalkacağına dair fikirlerle ortaya atılanlar daha çok oynaşırlar.
evet devlet olmasaydı belki insanlar daha özgür olabilirdi fakat bunun için insanın doğa durumunda yaşaması gerekir yani çıkar kavgalarının olmadığı bir hayat... aksi takdirde ortaya pek hoş sonuçlar çıkmaz.