Ben kamu kurumunda çalışmış biri olarak iyilerinide gördüm ama evet, geneli öyledir. Biz onlara aramızda yumuşuk diyorduk.
Kravat, gömlek ve pantolon erkekler için kuraldır.
Kumaş pantolon veya etek, gömlek yahut sade bir tişört kadınlar için şarttır.
Renkli giyinemez, aşırı makyaj yapamaz.
Onların suratsız olması biraz oturarak para kazanmaktan, biraz öyle giyinmekten kaynaklanır.
evet şimdilerde bakıyorum da, o kpss'ye girmek için kuyrukta bekleyenlerin tipi hep aynı.
kazanınca da içeri girip niye kılık değiştirirler ki (!)
bu tür bir önermenin olması insana şu fikri söyleme ihtiyacı hissettiriyor. "eski çamlar bardak oldu güzelim"
devlet memuru zihniyetini devlet memuru olmadan bile taşıyabilen insancıklar devlet memuru oldukları için " hep aynı tipoljiye ve zihniyete sahip insançıkların devlet memurluğunu seçmesi" daha mantıklı bir başlık olurdu kanaatindeyim...ve evet, daha uzun olurdu. ama görüldüğü gibi önemli olan boyu değil, işlevi...
üstad nietzsche'nin "yeni put" başlıklı denemesi bu durumun sebeplerini anlatır:
bütün soğuk canavarların en soğuğuna devlet denir. soğuk soğuk yalan söyler o; tıslayarak şu yalan çıkar ağzından: ben devletim, ben milletim!
her millet kendi iyilik ve kötülük dilini konuşur; bunu komşusu anlamaz. o kendi dilini, örf ve âdetleri boyunca yapmıştır.
ama "devlet", bütün iyilik ve kötülük dilleriyle yalan söyler; her ne derse yalan, nesi varsa aşırmadır. çalıntı dişlerle ısırır bu ısırgan; içindeki uzuvlarına kadar sahtedir.
kahramanlar ve şerefliler dizmek ister etrafına bu yeni put! karşılığında faziletinin pırıltısı ve mağrur gözlerinizin bakışlarını alır.
evet, çokları için kendini hayat gibi pazarlayan bir ölüm bulunmuştur!
devlet derim ben o, herkesin zehir içtiği, iyilerin de kötülerin de boğulduğu yere! devlet, herkesin kendini kaybettiği yer! ve devlet, herkesin yavaş yavaş intiharına hayat denen yer!
(...)
orada, devletin bittiği yerde, orada başlar lüzumsuz olmayan insan; orada başlar lüzumlu kimsenin o eşsiz ve benzersiz türküsü.
oraya bakın kardeşlerim, devletin bittiği yere! görmüyor musunuz gökkuşağını ve köprülerini üstün insanın?
vergi dairesindeki memura:
-ay ne tesadüf her seferinde benim işlemler size denk geliyor dediğinizde memurun ben bu hafta yeni başladım burda diyaloğuna sebebiyet veren benzerlik.