devlet laik olur birey laik olamaz

    2.
  1. tanim geregi dogru onermedir. laiklik birey icin degil devlet icin gecerli olabilecek bir kavramdir. rte zirvalamis olabilir* ama onerme dogrudur.*
    18 ...
  2. 3.
  3. laik degil ama laik dusunce yapisina sahip birey olabilir. tabi ki rte nin bu sozu halkin dil bilgisini gelistirmek amacli soylenmis masumane bir soz degildir, o ayri.
    6 ...
  4. 13.
  5. 71.
  6. Türkiye de devlet laik değil çünkü diyanet diye bir dini var. Ama bakın laikliğin hakkını veren geniş kitleler var.
    Cemaatlar ve tarikatlar.

    Bu islam görünümündeki yapılar ticaretlerine ve gelirlerine asla Allah ın ve resulünün yasalarını karıştırmazlar.

    tamamen dua ve ibadet üzerinden dine yaklaşırlar. Sanırım laiklikte dinin iktisat ve hukuk kanatlarını kesip ,gotu üstü oturtarak ibadetle ve dua ile baş başa bırakmaktı.
    3 ...
  7. 68.
  8. ve malesef bu devlet laik değil ,bir şeyhülislamımız eksik oda olur yakında
    2 ...
  9. 15.
  10. laikliği "din" gibi almaktan ileri gelen düşüncedir.

    laiklik sadece bir yöntemdir, modern ve özgür bir toplum için uygulunan bir çeşit çıpadır. su yollarını oluşturur, onlardan kimsenin kişisel / özel bir fayda sağlamamasını sağlar. sadece ihtiyacı olanların evlerine suyun çekilmesidir. bu durumdan memnun olanlar, daha fazlasını amaçlayıp istedikleri yerlerde baraj kurmak istemeyenler de laiktir.

    ben ben ben ben diyerek, individualist takılarak, "ben"i reddeden bir dine mensubiyeti savunmak nerden çıktı bilmem. ama unutulmamalı ki, bir müslüman için, "ben" yoktur; yapan da "o"dur, eden de "o"dur, eyleyen de "o"dur.

    ha insanlar dilerlerse kendilerini ali ırk olarak da görebilirler. bireycilikle de bunu açıklamaya çalışırlar, bizlere de gülme fırsatı doğar, eyvallah.

    ama şeriat istemiyle yanıp tutuşup, "ben bir bireyciyim" ile kendini savunmaya kalkınca yamuluyor resimler ve suratlar. "hiç hoş bişe değil" (geçen tiki bir arkadaş diyordu)
    2 ...
  11. 59.
  12. bu önermeye karşı çıkan ve ben laikim diyen insan ne demektedir; laikliğin tanımını yerine koyarsak. laiklik demek her dine eşit mesafadeyim demekse ben her dine eşit mesafedeyim demiş olmaz mı? dünyada her dine eşit mesafede kaç insan var? ki burda laik tanımını değil laiklik tanımını koyduk.

    bir demokrasi kuralıysa "din ve devlet işlerinin ayrıldığı", ben din ve devlet işlerinin ayrılmasıyım. ne kadar saçma değil mi? bir felsefeyi "o benim" diyerek isim soylu kelime olarak kullanırsanız böyle saçmalarsınız işte. "ben demokrasiyim gibi" bir saçmalık. ben her insanın eşit hakkı olmasıyım demek gibi.

    bir arkadaş ben laikim yerine laik kelimesinin anlamını yazarak mantıklı bir cümle kuramaz. çünkü laik kelimesinin bireysel kullanımı sadece "dinsiz" olarak kullanılır. ama laik kelimesinin asıl olan dinsiz lere verilen isim manasına karşı çıkıyorsanız nasıl isim soylu kelime olarak kullanabiliyorsunuz?

    bir kavram kargaşası içinde hem dinsizim diyor fakat işinize geldimi laik demek dinsiz demek değil diye itiraz ediyorsunuz. dürüst adam olun başka şey istemem. sadece bir dinsiz ben laikim diyebilir. gidin biraz türkçe dilbilgisi öğrenin.

    isim soylu kelimenin ne olduğunu öğrenin gelin sonra tartışalım.

    laik kelimesi bir felsefe midir? felsefe ise hiç bir ek almadan isim olarak kullanılabilir mi? asıl sorun bu.
    2 ...
  13. 48.
  14. şöyle bir şey;

    mahmut laiktir - türkiye cumhuriyeti laiktir
    mahmut hukuk insanıdır - türkiye cumhuriyeti hukuk devletidir
    mahmut sosyal bir insandır - türkiye cumhuriyeti sosyal bir devlettir

    dolayısıyla ;

    mahmut laik, sosyal bir hukuk insanıdır.
    türkiye cumhuriyeti laik, sosyal bir hukuk devletidir.

    hangi cümle kulağa daha mantıklı geliyor?

    edit: ya şimdi aklıma geldi de allahtan bu rte müslüman adam. yoksa bunlar sırf rte'ye inat olsun diye müslüman olurlardı.
    3 ...
  15. 44.
  16. şekil olarak bakıldığında doğru, içerik olarak bakıldığında yanlış bir önerme. evet laik olan devlettir; fakat laik düzeni destekleyen ve savunanlar da laik düzenin bir parçası, dolayısıyla laik insanlardır. birisi çıkıpta ben laik bir insanım dediği zaman, anlatmak istediği; laik düzeni destekleyip, bu düzenin korunmasını istediğidir. tabi ki işine gelen istediği gibi anlayıp, bunun üzerinden de siyaset yapmaya devam etmektedir.
    2 ...
  17. 55.
  18. en basit tarifiyle; din ve devlet işi birbirinden ayrılmaz. din olarak islamdan bahsediyorum. islam, devlet eliyle taşınmasa ibn i arabi ispanya'da doğmazdı. termodinamik olarak tariflemek gerekirse: islam adyabatik bir müessese değildir. izole bir hali yoktur yani. hele dinle devleti ayırayım demekle sadece komik olursun. kuran sayısını hatırlamadığım kadar ayette namazdan sonra zekattan bahsediyor ve zekatı tas tamam verin diyor. zekat ise sadaka değildir. devletle gayet alakalı bir kavramdır. kuran'da riba [ faiz ] külliyen haram kılınmış. bu mantıkla bakarsan devlet eliyle haram yiyoruz. zengin sayısı kadar banka var çünkü. banka ise faiz demek. islam boşanmadan , evlenmeden , verasetten , terekeden tut kadın haklarına ordan tut fuhşiyata ve cezai müeyyidelerine ordan tut...şimdi elimi tut anlaşalım: laiklik islam'ın özüne aykırıdır. islam hayattır. hayatın her zerresine her katresine işlemiştir peygamberin ( s.a.v ) gösterdiği yol.

    salt kaba cümle manası ile bakarsan laiklik belki dinsizlik demek değilse bile laikliğin islamla uyuşan yanı yok. kilise - batı aydınlanması arası bir ihtilaftan doğan kavramın bize olan yansıması ne derece bereketli olabilir bana söyler misiniz? cemil meriç'in bu ülke'sinde hatırlayamadığım bir sayfada avusturyalı bir din adamı olan metternich adındaki zatın dedikleri aklıma geldi şimdi. bizim kaideler size uymaz. bizden size ekmek yok. bizim tiryaklarımız size zehir - zakkum tesiri yapar diyordu. hele dur bakalım ne zaman anlayacağız yanlışımızı. ne zaman boktan bir yoldan döneceğiz. ne zaman hakkıyla mürteci olacağız ?
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük