ulusları ulus yapan üzerinde yaşadıkları toprak parçası, tarihi, dili, kültürü ve hepsinin üzerindeki siyasal otorite yani devlettir. dolayısı ile devletsiz millet, milletsiz vatan olmaz. türkiye devleti de yüce önder atatürk ün gösterdiği hedef doğrultusunda sonsuza kadar varolmak amacıyla kurulmuştur. birisi gider birisi gelir mantığı bu zamana kadar duyduğum en saçma sözlerden birisidir. devlet kurmak internet aleminde klan savaşları yapmaya benzemez...
devlet gelip geçici.
vatan; daimi kalıcıdır.
arasındaki ince çizgi ise; bu iki kavramı ayırmakla mümkün olmaktadır. sen yüzyılardan beri süre gelen, tüm atalarının gerektiği zaman gözünü kırpmadan kanını akıttığı vatanına ihanet edersen o vatanda nefes almayı bir kenara bırak, toprağın altında bile yer bulamazsın.
devlet vatanın karakteridir. onu yönlendiren, dünya ve zaman içinde konumlandıran bir rehberdir. kötü karakter insanı nasıl rezilleştirirse kötü devlet de vatanın onurunu zedeler. stephen zweig'in ünlü bir sözü vardır: "bastığım bir karış toprağa vatanım diyemedikten sonra yaşamak neye yarar." evet yaşadığımız yere vatanım demek çok önemlidir. ama mevcut sistem sizi başka vatanlarla yarışta geride bırakıyorsa, kendi içinizdeki düşmanların palazlanmasına müsaade ediyor ve ülkenizi etkisiz eleman haline getiriyorsa, dilenci kültürü yaygınlaşıyorsa, ahlaksızlık ve yoksulluk kurumsallaşıyorsa, egemen dinin baskısı her geçen gün artıyorsa, cahillik devletin zirvesinde kol geziyorsa, uzaktan kumandayla yönetildiğinizi hissediyorsanız, parçası olduğunuz halkın başlı başına bir projenin ürünü olduğunu görüyorsanız bu söze sığınmak ne kadar işe yarayacaktır. evet vatanım diyebildiğim bir yerde yaşıyorum ama onun ulaşmasını istediğim noktadan her geçen gün uzaklaştığımızı görerek içim parçalanıyor. vatanım bölünmesin ama devletim de çürümesin istiyorum.
devlet ele geçirilir, sonrasında vatan gelir. devlet sevilmek zorunda olmayandır, başına puşt geçerse nefret de edilir, hele hele satılık tomarlarca kişi fink atıyorsa lanet olsun bile çekilir, vatan ise ekmek yiyip hayatını devam ettirdiğin yer, kısacası yaşam alanındır, "eeh korumuycam la ben burayı baaneeaa!" dersen yarın başkası gelir, elinden alır, ya o gelen öldürür, yada açlıktan veya mülteci kamplarında sürünerek ölürsün.
olmayan çizgidir. devlet ve vatan birbirine çok benzeyen iki kavram değildir.
insan * ve egemenlik * unsurlarının yanında toprak *, devletin bir üçüncü unsurudur.
Vatan devletin hakim olduğu alandır. Kurtuluş savaşı öncesinde Türk toprağı olan bazı yerler şu anda elimizde değil ne yazıkki ve bu durumda buralar için vatan dememiz zor.